Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2015. (X.7.) önkormányzati rendelete

a helyi egyedi védelem alatt álló épületek értékmegőrző felújításának és állagmegóvásának támogatásáról

Hatályos: 2015. 10. 08- 2017. 12. 30

Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 1.3. pontjában kapott felhatalmazás alapján és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. Általános rendelkezések

1. § Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Mór város közigazgatási területén a műemléki környezetben, helyi értékvédelmi területen lévő ingatlanok, továbbá a helyi jelentőségű művi értékek külső felújításának és állagmegóvásának elvégzéséhez a magánszemély tulajdonosok részére pályázat alapján elnyerhető, vissza nem térítendő pénzügyi támogatást (a továbbiakban: támogatás) nyújt, ezzel is segítve a meglévő, hagyományos értékek megőrzését.

2. § E rendelet hatálya Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének Mór város helyi építési szabályzatáról szóló 23/2006. (IX.5.) önkormányzati rendelet 2. számú mellékletének 2., 3. és 4. pontjában foglalt műemléki környezetben, helyi értékvédelmi területen lévő ingatlanokra, továbbá a helyi jelentőségű művi értékeket képviselő ingatlanokra terjed ki.

2. A támogatás elnyerésére irányuló pályázat

3. § (1) A támogatás elnyerésére irányuló pályázat kiírására, a beérkezett pályázatok elbírálására és a pályázati eljárást lezáró döntés meghozatalára a Településfejlesztési Bizottság jogosult.

(2) A pályázat minden év május 31. napjáig kerül kiírásra.

(3) A támogatás iránti pályázatot minden év szeptember 30. napjáig lehet a Móri Polgármesteri Hivatalhoz benyújtani.

(4) A pályázati eljárást lezáró döntés meghozatalára a városi főépítész, valamint a Móri Városvédő és Szépítő Egyesület véleménye alapján minden év október 31. napjáig kerül sor.

4. § (1) A támogatás elnyerését célzó pályázathoz mellékelni kell:

a) a jogerős építési engedélyt,

b) az építési engedély kérelemhez benyújtott tulajdoni lap másolatát,

c) az elvégezni kívánt munkák részletes műszaki leírását, bemutatva a hagyományos építészeti értékek megőrzésének módját,

d) a beárazott költségvetést, külön kimutatva a védettségből eredő többletkötelezettséget,

e) a pályázó nyilatkozatát arról, hogy az ingatlan felújításához részesült-e már támogatásban, és ha igen, milyen forrásból és mikor,

f) a pályázónak az e rendeletben megállapított pályázati és támogatási feltételek megismeréséről és elfogadásáról szóló nyilatkozatát.

(2) A pályázat beérkezését követő 15 napon belül a jegyző a Városfejlesztési- és Üzemeltetési Iroda útján a felújítandó épületről fotódokumentációt készít.

(3) Érvénytelen az a pályázat, ahol a felújítási, állagmegóvási munkát a pályázó a (2) bekezdésben meghatározott fotódokumentáció készítése előtt megkezdi.

(4) A Településfejlesztési Bizottság szükség esetén legfeljebb 10 napos hiánypótlási határidőt biztosít. Nem vonható elbírálás alá az a pályázat, amely az írásban közölt hiánypótlási határidő lejártát követően sem felel meg az (1) bekezdésben foglaltaknak.

(5) Egyazon épület értékmegőrző külső felújításához, illetve állagmegóvásához, vis maior következtében előálló indokolt eseteket kivéve, tíz évenként legfeljebb egy alkalommal igényelhető támogatás.

3. Támogatási szerződés

5. § (1) A pályázati eljárást lezáró döntést követő 10 napon belül a támogatottal a polgármester támogatási szerződést köt, melyben rögzíteni kell a támogatás feltételeként elvégzendő munkákat.

(2) A támogatás folyósítására a támogatási szerződésben rögzített munkák megvalósítása után kerül sor, melynek helyszíni ellenőrzését a jegyző a Városfejlesztési- és üzemeltetési Iroda útján végzi.

4. A támogatás összege

6. § (1) A támogatás fedezetét a képviselő-testület évente a költségvetési rendeletében állapítja meg.

(2) A rendelkezésre álló éves keretösszegből a benyújtott költségvetés szerinti felújítási, állagmegóvási többletköltség arányában megosztva mindazon pályázók támogatásban részesülnek, akiknek a pályázata a kiírás feltételeinek megfelel.

(3) Az adható támogatás legmagasabb összege alkalmanként és ingatlanonként a védettségből eredő felújítási, állagmegóvási többletköltségek maximum 50 %-a, de legfeljebb 1.000.000,- Ft, azonban ez nem lehet több az éves támogatási keretösszeg 25 %-nál.

5. Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

8. § Hatályát veszti Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi egyedi védelem alatt álló épületek értékmegőrző felújításának és állagmegóvásának támogatásáról szóló 37/2004. (X.29.) önkormányzati rendelete.