Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 5/2015. (III.27.) önkormányzati rendelete

a Békéscsaba és Térsége Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás fenntartásában működő szociális intézmények által biztosított személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 13/2011. (IV. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 04. 01- 2015. 04. 02

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján, valamint a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 62. § (2) bekezdésében, a 92. §-ában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában megállapított feladatkörében eljárva a Békéscsaba és Térsége Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás Társulási Tanácsának a 2/2011. (II. 17.) határozatával módosított Társulási Megállapodása alapján a következőket rendeli el:



1. §


A Békéscsaba és Térsége Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás fenntartásában működő szociális intézmények által biztosított személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 13/2011. (IV. 29.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. § (1) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„c) a magyar hatóság által menekültként vagy oltalmazottként elismert személyekre”



2. §


A Rendelet 2. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:


„(3) E rendelet hatálya – az (1) és (2) bekezdésben foglaltakon túl – kiterjed a Szoctv. 3. § (4a) bekezdésében foglalt személyekre.”



3. §


A Rendelet 4. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(5) A kerekasztal tagjai Békéscsaba Megyei Jogú Város közigazgatási területén szociális intézményeket működtető fenntartók képviselői, illetve intézményvezetői, valamint az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról törvény szerint szociális tevékenységet végző szervezetek, a települési nemzetiségi önkormányzatok, továbbá a szolgáltatástervezésben és annak végrehajtásában partnerséget vállaló szervezetek képviselői.”


4. §

A Rendelet 5. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A kérelemhez mellékelni kell a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló SzCsM rendelet (a továbbiakban: SzCsM rendelet) 1. számú melléklet I. része szerinti orvosi igazolást vagy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás ideje alatt, illetve annak megszűnését követő 30 napon belül történő igénylésnél a kórházi zárójelentést az SzCsM rendelet 3. § (2) bekezdésében foglaltak szerint.”


5. §

A Rendelet 5. § (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(10) Az ellátásban részesülő köteles a jogosultság feltételeit érintő lényeges tényekben, családi körülményeiben, jövedelmi és vagyoni viszonyaiban bekövetkezett változást legkésőbb 15 napon belül az intézmény vezetőjének bejelenteni.”


6. §

A Rendelet 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„7. §


A nappali ellátás keretében időskorúak nappali ellátását, fogyatékos személyek nappali ellátását, szenvedélybetegek nappali ellátását, valamint hajléktalan személyek nappali ellátását biztosítja a szolgáltatást nyújtó intézmény.”


7. §

A Rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Az időskorúak nappali ellátásába felvehetőek a tizennyolcadik életévüket betöltött, egészségi állapotuk vagy idős koruk miatt szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására részben képes személyek. A nappali ellátás lehetőséget biztosít a napközbeni tartózkodásra, társas kapcsolatokra, valamint az alapvető higiéniai szükségleteik kielégítésére.”



8. §

A Rendelet 8. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) Nem vehető fel az időskorúak nappali ellátásába az a személy, aki egészségi állapota, összeférhetetlen magatartása miatt, vagy bármely más okból közösségi életre alkalmatlan.”



9. §

A Rendelet 12. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1)  A házi segítségnyújtás, családsegítés, támogató szolgáltatás, utcai szociális munka és a tanyagondnoki szolgáltatás igénybevételére a Szoctv. 60. §-át, 63–64. §-át, valamint 65/C–65/E. §-át megfelelően kell alkalmazni.”


10. §

A Rendelet 13. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„13. §


Tartós elhelyezést (ápolást, gondozást) nyújtó intézmény az idősek otthona és az emelt szintű férőhellyel rendelkező idősek otthona.”


11. §

A Rendelet 14. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1)  A Társulás által fenntartott Békéscsabai Kistérségi Életfa Idősek Otthona telephelyén emelt szintű idősotthoni ellátást nyújt, a mindenkor hatályos, jogerős működési engedélyben rögzített létszámmal.”


12. §

A Rendelet 15. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„15. §


Az idősek otthona ellátást nyújtó intézményekre a Szoctv. 67–68/B. § rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.”


13. §

A Rendelet 19. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Ha az Szoctv. másként nem rendelkezik, a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért   térítési díjat kell fizetni, azok mértékét e rendelet 1., 2. és 3. melléklete tartalmazza”





14. §

A Rendelet 1. melléklete helyébe jelen rendelet 1. melléklete lép.


15. §


A Rendelet 2. melléklete helyébe jelen rendelet 2. melléklete lép.



16. §


A Rendelet a jelen rendelet 3. mellékletét képező 3. melléklettel egészül ki.


17. §


(1) Ez a rendelet 2015. április 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a Rendelet 3. § (2) bekezdés d) pontja, 3. § (3) bekezdés ac) pontja, és 12. § (3) bekezdés c) pontja.



  Szarvas Péter                                                                                    Dr. Bacsa Vendel

  polgármester                                                                                               jegyző



Záradék: Kihirdetve a Városháza hirdetőtábláján történt kifüggesztéssel 2015. március 27. napján

                                                                                                       

                                                                                                        Dr. Bacsa Vendel

                                                                                                                 jegyző


Mellékletek