Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 5/2015. (II. 23.) önkormányzati rendelete

a 2015. évi költségvetésről

Hatályos: 2015. 02. 24- 2015. 02. 24

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



I. Fejezet

Az Önkormányzat kiadásainak és bevételeinek főösszege,

a hiány mértéke és finanszírozásának módja


1. §


(1) Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete az Önkormányzat 2014. évi költségvetésének

a)  kiadási főösszegét                              20 804 439 E Ft-ban

b)  bevételi főösszegét                             20 804 439 E Ft-ban

állapítja meg a (2) bekezdésben foglalt részletezettséggel.


(2) Az Önkormányzat

a)  költségvetési kiadási főösszegét          20 804 439 E Ft-ban,

b)  költségvetési bevételi főösszegét         19 186 319 E Ft-ban,

c)  költségvetési egyenlegét                      -1 618 120 E Ft-ban,

d)  finanszírozási  kiadását                                     0 Ft-ban és

e)  költségvetésének  hiányát                    -1 618 120 E Ft-ban

állapítja meg.


(3) Az Önkormányzat  1 618 120 E Ft költségvetési hiányának belső finanszírozását költségvetési maradvány igénybevételével biztosítja.


2. §


(1) Az Önkormányzat összevont tervezett kiadásait kiemelt előirányzatok szerinti bontásban az 1. mellékletben foglaltak szerint állapítja meg.


(2) Az Önkormányzat összevont tervezett bevételeit kiemelt előirányzatonként a 2. mellékletben foglaltak szerint állapítja meg.


(3) Az Önkormányzat felújítási kiadásait felújításonként a 3. melléklet szerint hagyja jóvá.


(4) Az Önkormányzat beruházási kiadásait beruházásonként a 4. mellékletben foglaltak szerint fogadja el.


(5) Az Önkormányzat 2015. évi kiadási előirányzatait, valamint bevételi előirányzatait kiemelt előirányzatonként az 5. mellékletben foglaltak szerint fogadja el.


(6) Az Önkormányzat egyes kiadási előirányzatainak, valamint a céltartalékok részletezését a 6. mellékletben felsoroltak szerint hagyja jóvá.


(7) A Polgármesteri Hivatal kiadási előirányzatait, valamint bevételi előirányzatait kiemelt előirányzatonként a 7. mellékletben foglaltak szerint fogadja el.


(8) Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek kiadási és bevételi előirányzatait a 8. mellékletben foglaltak szerint fogadja el.


(9) Az Önkormányzat 2015. évi bevételeinek, kiadásainak működési- felhalmozási mérlegét a 9. mellékletben rögzítettek szerint állapítja meg.


(10) Az Önkormányzat által irányított költségvetési szervek engedélyezett létszámát a 10. mellékletben foglaltak szerint határozza meg.


(11) Az Önkormányzat 2015. évi európai uniós támogatási programjait a 11. melléklet szerint fogadja el.


(12)  A költségvetés az Önkormányzat, valamint az általa irányított költségvetési szervek költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait, kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban tartalmazza.


II. Fejezet

A költségvetés végrehajtásának szabályai


1. Általános szabályok


3. §


(1) Az Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a költségvetési rendeletét negyedévenként, munkatervében elfogadott időpontokban módosítja, rendkívüli esetben a Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló rendeletben szabályozott módon.


(2) A 8. §, valamint a 10. § szerint végrehajtott előirányzat-átcsoportosítások a 3. § (1) bekezdése szerinti költségvetési rendelet módosítások során átvezetésre kerülnek.


2. Költségvetési szervek


4. §


Az Önkormányzat által beszedett adókra vonatkozó méltányossági kérelmek teljesítésére a tervezett adóbevételek 1,05%-a fordítható, a részletfizetések következtében további 1,05%-a terhelheti a 2015. évi költségvetés adóbevételét.


5. §


(1) A Képviselő-testület által megállapított illetményalap a 2012. évi V. törvény 38. §-a alapján és a 15/2014. (V. 28.) XI.ÖK rendelet értelmében 2015. évre 40 000 Ft.


(2) Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerveknél jutalmazásra – ide nem értve a (3) bekezdésben foglalt jutalmazást – az egységes rovatrend K1101. Törvény szerinti illetmények, munkabérek rovat eredeti előirányzatának 24%-áig vállalható kötelezettség.


(3) Pályázati források bevonásával végrehajtott projektekhez kapcsolódó jutalmazásra a pályázati elszámolások során személyi juttatásra jóváhagyott összegig vállalható kötelezettség.


6. §


(1) Újbuda Önkormányzata a fenntartásában működő szociális és gyermekjóléti intézményekben (Egyesített Bölcsődei Intézmények, Újbudai Habilitációs Központ, Újbudai Humán Szolgáltató Központ, Újbudai Idősek Háza, Újbudai Szociális Szolgálat) foglalkoztatott munkatársak részére önkormányzati szakmai pótlékot biztosít.


(2) Az önkormányzati szakmai pótlék összege

a) szociális és egészségügyi feladatot ellátó felsőfokú végzettségű szakdolgozók esetében havi 12 000 Ft,

b) szociális vagy gyermekjóléti feladatot ellátó felsőfokú végzettségű szakdolgozók esetében havi 8 000 Ft,

c) szociális vagy gyermekjóléti feladatot ellátó középfokú végzettségű szakdolgozók esetében havi 6 000 Ft,

d) a személyes gondoskodás feladatainak ellátásában közvetlenül résztvevő technikai munkatársak esetében havi 4 500 Ft.


(3) A pótlék kifizetésére évente két alkalommal, június és november hónapban, alkalmanként hat havi összeg figyelembevételével kerül sor. A kifizetéskor egy-egy munkatárs esetében legfeljebb az intézményben munkavállalóként töltött hónapok számát lehet figyelembe venni.



3. A költségvetés végrehajtásának speciális szabályai


7. §


(1) Gazdálkodási céltartalék az Önkormányzat és az irányítása alá tartozó költségvetési szervek évközi zavartalan működése biztosítása érdekében, a költségvetési év során egyéb önkormányzati feladatok végrehajtásához jelentkező kiadásokra, működési zavarok elhárítására használható fel. A gazdálkodási céltartalék forrást biztosít továbbá a költségvetési év során megvalósítandó egyéb beruházás, felújítási feladat fedezetére, vagy jóváhagyott felhalmozási célú feladat előirányzatának emelésére is. A céltartalék felhasználásáról a Polgármester dönt.


(2) Normatíva visszafizetési kötelezettségre és kamataira képzett céltartalék teljes előirányzatának felhasználását a Polgármester engedélyezi a Magyar Államkincstár határozatának vagy a normatíva-elszámolások figyelembe vételével.


(3) Pályázati céltartalék fedezetet nyújt az Önkormányzat által benyújtott európai uniós és egyéb pályázatok önrészének biztosításához, pályázatok előkészítésének kiadásaira, melynek felhasználásáról a Polgármester dönt esetenként 10 M Ft összegig, melyről a Képviselő-testületet a soron követő rendes ülésen tájékoztatja. A 10 M Ft összeg feletti felhasználásról a Képviselő-testület dönt.


(4) Nyári napközis tábor pedagógus megbízási díjak és járulékai céltartalék évközben előirányzat-átcsoportosítással kerül a tényleges kiadási előirányzatra. A céltartalék teljes összegének felhasználását a Polgármester engedélyezi.


(5) Intézményvezetők személyi juttatása, jutalmazása céltartalék jóváhagyott teljes összegének felhasználásáról a Polgármester dönt. Nem adható béremelés és jutalom azon költségvetési szerv vezetőnek, aki az költségvetési szervi gazdálkodásra vonatkozó jogszabályokat megszegi, és ennek ténye a vonatkozó jogszabályok szerint megállapításra kerül.


(6) Önkormányzat irányítása alá tartozó köznevelési intézmények (óvodák) technikai dolgozóinak kerületi pótléka céltartalék felhasználása két részletben történhet meg a Polgármester jóváhagyásával.


(7) Támogatások céltartaléka biztosít fedezetet évközben a Képviselő-testület vagy a polgármester által pályázat útján vagy egyedileg odaítélt támogatásokra. A céltartalék teljes összegének felhasználása az arra jogosultak döntése alapján történik.


(8) Parkolási rendszerrel kapcsolatos, korábbi évek elszámolásának rendezésére, az elszámolás eredményeként keletkező kötelezettség teljesítésére képzett céltartalék felhasználása megállapodás megkötése után történhet, a felhasználásról a Polgármester dönt.


(9) Az Olajbogyó u. 8. lakóház problémájának rendezésére szolgáló céltartalék felhasználásáról a Polgármester jogosult dönteni.


(10) Az Általános tartalék felhasználásáról a Polgármester dönt esetenként 5 M Ft összegig, az ezt meghaladó összegű felhasználás képviselő-testületi hatáskör.



4. Előirányzat-átcsoportosítás a Polgármester hatáskörében


8. §


(1) A Képviselő-testület az Áht. 34. §-a alapján előirányzat-átcsoportosítási jogot ruház át a Polgármesterre.


(2) A Polgármester a jóváhagyott költségvetés kiemelt előirányzatain belül és között, valamint a költségvetési szervek, továbbá a költségvetési szervek és az Önkormányzat között előirányzat átcsoportosítást hajthat végre, különösen

a) a feladatellátás csökkenése miatt,

b) évközben jelentkező új feladatellátás és indokolt többletigény esetén,

c) a feladatellátás tervezett módjának változása esetén,

d) a céltartalékok felhasználása esetén.



5. Előirányzatok módosítása, átcsoportosítása költségvetési szerveknél


9. §


Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerv a kiadási és bevételi előirányzatok módosítását, átcsoportosítását az Áht. 30. §-a, 34. §-a és 35. §-a, valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Kormányrendelet 35. §-a, 36. §-a, 42. §-a, 43. §-a, 43/A. §-a és 44.§-a szerint végezheti.


10. §


(1) A költségvetési rendelet szerint jóváhagyott, költségvetési szervek által felhasználható felújítási, beruházási előirányzatokon belül, valamint felújítási, beruházási és dologi kiemelt előirányzatok között – a jóváhagyott feladat végrehajtásának kötelezettségével – feladatonként 500 E Ft-ot meg nem haladó mértékben a költségvetési szerv saját hatáskörében előirányzat átcsoportosításra jogosult, míg ezt meghaladó mértékben a Polgármester előzetes engedélye szükséges.


(2) A közhatalmi bevételek, az intézményi működési bevételek és a felhalmozási célú bevételek esetében a Képviselő-testület előzetes engedélyt ad az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerveknek arra, hogy az eredeti, vagy – ha az módosításra került – a módosított bevételi előirányzaton felüli, negyedévenként 500 E Ft-ot meg nem haladó pénzügyileg teljesült többletbevétellel, de éves szinten legfeljebb 1 000 E Ft összegig saját hatáskörben előirányzat-módosítást hajtsanak végre  és az előirányzatot felhasználják. E fölött a többletbevétel a Képviselő-testület hatáskörében végrehajtott előirányzat-módosítás után használható fel.



6. A létszám-engedélyezés szabály


11. §


A költségvetési szerv költségvetésében jóváhagyott, engedélyezett létszám év közben csak képviselő-testületi döntés alapján változhat.


7. Pénzellátás


12. §


(1) A “kis kincstár” keretében a költségvetési szervek a költségvetésben meghatározott finanszírozási összeg gazdaságos felhasználása érdekében az általuk készített éves likviditási terv alapján minden hónapban felhasználási limitet kapnak. A havi fel nem használt limitek a következő hónapra átvihetők. Év végén nincs limitmaradvány.


(2) Amennyiben a költségvetési szervek a költségvetés egyéb előirányzataiból részesülnek, úgy felhasználási limitjük az előirányzat-módosítást követően a következő hónapban az adott összeggel megemelkedik.



8. Pénzintézeti kapcsolatok


13. §


A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert arra, hogy a költségvetés végrehajtása során az átmenetileg szabad pénzeszközöket a bevételek növelése céljából betétként elhelyezze vagy abból értékpapírt vásároljon, mellyel a fizetőképességet nem veszélyeztetheti.



III. Fejezet


Záró rendelkezések


14. §


A Képviselő-testület a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 45. §-ában kapott felhatalmazás alapján központi és helyi adóbevételek beszedésének ösztönzésére érdekeltségi alapot hoz létre. Az anyagi ösztönzés és érdekeltség szabályozását a 12. melléklet tartalmazza.


15. §


(1) Az Önkormányzat és az irányítása alá tartozó költségvetési szervek – az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 85. §-a alapján – a kiadásokat az alábbi esetekben teljesíthetik készpénzben:

a) a készlet- és kis értékű tárgyi eszköz beszerzések, a kiküldetési, reprezentációs kiadások, továbbá egyes kisösszegű szolgáltatási kiadások, az Önkormányzat és a költségvetési szervek pénzkezelési szabályzatában meghatározott házipénztári keret nagyságára is figyelemmel,

b) a társadalom- és szociálpolitikai juttatások, az ellátottak pénzbeli juttatásai és

c) személyi juttatások egyes tételei, amennyiben fizetési számla nem áll rendelkezésre.


(2) A házipénztárban történő kifizetés havonta és szerződésenként nem haladhatja meg az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 38. §-ában rögzített összeget.


16. §


(1) A Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 34/2014. (XII. 22.) XI.ÖK rendeletnek (a továbbiakban: SZMSZ) A Képviselő-testület által a polgármesterre és a bizottságokra önkormányzati rendeletekben átruházott hatáskörök című 3. mellékletében (a továbbiakban: 3. melléklet) a Képviselő-testület hatásköre rész a következő rendelkezéssel egészül ki:


„2015


A 2015. évi költségvetésről szóló

5/2015. (II. 23.) XI.ÖK rendelet alapján

(szakmai előkészítő: Pénzügyi és Költségvetési Igazgatóság)



Hatáskör

§ hely

Véleményező

Javaslattevő

1.

módosítja a költségvetési rendeletét negyedévenként, munkatervében elfogadott időpontokban


3. § (1)



2.

dönt a Pályázati céltartalék esetenként 10 M Ft összeg feletti felhasználásáról


7. § (3)



3.

dönt a Támogatások céltartaléka felhasználásáról jogosultság esetén


7. § (7)



4.

dönt az Általános tartalék felhasználásáról esetenként 5 M Ft összeghatárt meghaladó felhasználás esetén


7. § (10)



5.

módosítja az előirányzatot a közhatalmi bevételek, az intézményi működési bevételek és a felhalmozási célú bevételek esetében a költségvetési szervek eredeti, vagy a módosított bevételi előirányzaton felüli, pénzügyileg teljesült többletbevételei esetében a feladatonként 500 E Ft összeghatárt, vagy éves szinten a 1 000 E Ft összeget meghaladó esetben


10. § (1)



6.

dönt a költségvetési szerv költségvetésében jóváhagyott, engedélyezett létszáma év közbeni változásáról

11. §





(2) Az SZMSZ 3. mellékletében a Polgármester hatásköre rész a következő rendelkezéssel egészül ki:


„2015


A 2015. évi költségvetésről szóló

5/2015. (II. 23.) XI.ÖK rendelet alapján

(szakmai előkészítő: Pénzügyi és Költségvetési Igazgatóság)



Hatáskör

§ hely

Véleményező

Javaslattevő

1.

dönt a Gazdálkodási céltartalék felhasználásáról


7. § (1)



2.

engedélyezi a Normatíva visszafizetési kötelezettségre és kamataira képzett céltartalék teljes előirányzatának felhasználását


7. § (2)



3.

dönt a Pályázati céltartalék felhasználásáról esetenként 10 M Ft összegig


7. § (3)



4.

engedélyezi a Nyári napközis tábor pedagógus megbízási díjak és járulékai céltartalék tejes összegének felhasználását


7. § (4)



5.

dönt az Intézményvezetők személyi juttatása, jutalmazása céltartalék teljes összegének felhasználásáról


7. § (5)



6.

dönt az Önkormányzat irányítása alá tartozó köznevelési intézmények (óvodák) technikai dolgozóinak kerületi pótléka céltartalék felhasználásáról


7. § (6)



7.

dönt a Támogatások céltartaléka felhasználásáról jogosultság esetén


7. § (7)



8.

dönt a Parkolási rendszerrel kapcsolatos, korábbi évek elszámolásának rendezésére, az elszámolás eredményeként keletkező kötelezettség teljesítésére képzett céltartalék  felhasználásáról


7. § (8)



9.

dönt az Olajbogyó u. 8. lakóház problémájának rendezésére szolgáló céltartalék felhasználásáról


7. § (9)



10.

dönt az Általános tartalék felhasználásáról esetenként 5 M Ft összegig


7. § (10)



11.

előirányzat átcsoportosítást hajthat végre a jóváhagyott költségvetés kiemelt előirányzatain belül és között, valamint a költségvetési szervek, továbbá a költségvetési szervek és az Önkormányzat között


8. § (2)



12.

előzetesen engedélyezi a költségvetési szervek által felhasználható felújítási, beruházási előirányzatokon belül, valamint felújítási, beruházási és dologi kiemelt előirányzatok között feladatonként 500 E Ft-ot meghaladó mértékben való előirányzat-átcsoportosítást

10. § (1)



13.

dönt a költségvetés végrehajtása során átmenetileg felszabaduló pénzeszközök betétként történő elhelyezéséről vagy abból értékpapír vásárlásáról

13. §



14.

engedélyezi az érdekeltségi alapból kiosztható jutalék mértékét és az előleg kifizetését a Jegyző tekintetében

12. melléklet 4. a) pont





(3) Az SZMSZ 3. melléklete A Polgármester hatásköre részt követően a következő rendelkezéssel egészül ki:



„A Jegyző hatásköre


2015

A 2015. évi költségvetésről szóló

5/2015. (II. 23.) XI.ÖK rendelet alapján

(szakmai előkészítő: Pénzügyi és Költségvetési Igazgatóság)



Hatáskör

§ hely

Véleményező

Javaslattevő

1.

engedélyezi az érdekeltségi alapból kiosztható jutalék személyenkénti mértékét és az előleg kifizetését a jogosultak tekintetésben

12. melléklet 4. a) pont





17. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.