Sé Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2015 (V.28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól

Hatályos: 2015. 05. 29- 2020. 11. 25

Sé Község Önkormányzata  5/2015.(V.28.) számú

önkormányzati rendelete az önkormányzat közművelődési feladatairól



Sé község Önkormányzatának Képviselő-testülete, a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásokról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban : Törvény) 77.§-a alapján az alábbi rendelet szerint szabályozza a helyi közművelődési tevékenység szervezésével és támogatásával kapcsolatos feladatait.


A rendelet célja


1.§ (1) A rendelet alapvető célja azon feladatok meghatározása, amelyeket Sé Község Önkormányzata a közművelődési tevékenységek formáiból, a törvényi kötelezettség, a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével a községi hagyományok, lehetőségek, sajátosságok figyelembevételével, feladat ellátási kötelezettségként felvállal. 

(2) Az önkormányzat közművelődési tevékenység feltételeinek szabályozása során arra törekszik arra, hogy a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezetet és infrastuktúrát biztosítson.


A rendelet kiemelt célja


2.§ Sé  község kulturális értékeinek feltárása,  nemzetiségi értékeinek megőrzése, a közművelődés helyi feladatainak meghatározása, a működés feltételeinek biztosítása.


Alapelvek

                                         

3.§ (1) Az önkormányzat közművelődési intézménye nem lehet elkötelezett egyetlen vallási, világnézeti vagy politikai irányzat mellett sem. A közművelődési tevékenység során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés. A törvényben és e rendeletben rögzített jogok megilletnek minden személyt nem, kor, vallás politikai, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési különbségtétel nélkül.

(2) Az önkormányzat törekszik arra, hogy Sé község  polgárai folyamatos és megfelelő tájékoztatást kapjanak a közművelődési lehetőségekről, tevékenységről és szolgáltatásokról.

(3) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az önkormányzat elősegíti és igényli a civil közösségek , szervezetek , magánszemélyek , valamin a kulturális tevékenységet is végző gazdasági vállalkozások közreműködését.




A rendelet hatálya

                                                              

                           

4.§ E rendelet hatálya kiterjed:

- a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre,

- az önkormányzat közművelődési intézményére, azok alkalmazottaira,

- a rendelet által szabályozott, közművelődési megállapodás vagy más úton támogatott intézményekre, szervezetekre, vállalkozásokra, azok fenntartóira és működtetőire.

- a Képviselőtestületre, szerveire.


Az önkormányzat közművelődési feladatai 


5.§ Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatása során feladatának tekinti :

- az iskola rendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek segítését,

- a település környezeti, szellemi művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, közismerté tételét, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását,

- a község helytörténeti értékeinek gyűjtése, feltárása, dokumentálása, bemutatása,

- az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetését, megőrzését, a befogadás elősegítését, az ünnepek kultúrájának gondozását,

- a környezetkultúra javítását, a község esztétikai kultúra fejlesztését,

- ismeretterjesztő, amatőr alkotó, művelődő közösségek támogatását,

- a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítését,

- a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítását,

- egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítását.



A közművelődési feladatok ellátási formája

         


6.§ (1)Sé  Önkormányzata a közművelődési feladatok ellátása érdekében a könyvtári   közművelődési intézményt működtet.

(2) Az önkormányzat közművelődési feladatok ellátása érdekében elismeri és segíti a községben működő civil szervezeteket, közösségeket. Helyiséget biztosít részükre az önkormányzat hivatalos helységében. Együttműködik az önszerveződő közösségekkel.  


                   

                    A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése


7A Törvényben és jelen rendeletben meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti, kapcsolattartási és más jogköröket a Képviselőtestület gyakorolja.   


A közművelődési tevékenység finanszírozása


8.§ Az önkormányzat éves költségvetésében biztosítja e rendeletben megfogalmazott feladatainak, az intézmény fenntartásához szükséges forrásokat. Ezen  források lehetnek az önkormányzat saját bevétele, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, központosított előirányzatokból származó bevétel, elkülönített állami pénzalapokból és a pályázati úton elnyerhető támogatás.    


A közművelődési szakember igény biztosítása


9.§ Az önkormányzat biztosítja a könyvtár  működéséhez szükséges szakember foglalkoztatását és támogatja a törvényben előírt szakmai továbbképzését.


Közművelődési megállapodás


10.§ Az önkormányzat a Törvény 79.§-a, valamint e rendelet 4.§-ában meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására közművelődési megállapodást köthet.


Záró rendelkezések


11.§ (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


Sé, 2015. május 27.


/:Sörös István :/                                             /: dr. Deák Mariann:/

polgármester                                                                   jegyző




Záradék:

A rendelet 2015. május 28. napján kihirdetésre került.


dr. Deák Mariann

jegyző