Vasszentmihály Község Önkormányzata Képviselő-testülete 5/2015 (IV.9..) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól

Hatályos: 2015. 04. 09

VASSZENTMIHÁLY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA


5/2015. (04.09.)rendelete


az önkormányzat közművelődési feladatairól


Bevezető


Vasszentmihály Község Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában kapott felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


A képviselő-testület kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tartja.


  1. §


A közművelődési rendelet célja


/1/ A közművelődési rendelet megalkotásával a képviselő-testület célja, hogy a helyi társadalom művelődési és kulturális igényeinek figyelembevételével – a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján – egységes alapelvek szerint határozza meg az általa támogatott közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját és feltételeit, a szakmai és a finanszírozási alapelveket, továbbá, hogy jogszabályi keretet teremtsen a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosításához, nemzeti és nemzetiségi hagyományainak ápolásához, a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei szerepének növeléséhez a helyi értékek védelmének erősítéséhez, a helyi kulturális nyilvánosság és tájékoztatás fejlesztéséhez.


/2/ Kulturális élethez kötődő önkormányzati célok:


a./ a település sajátos kulturális értékei jellegzetességeinek megőrzése, ezen értékek kutatása és közkinccsé tétele, fontos szempontként figyelmet fordítva a még meglévő, vagy feleleveníthető nemzetiségi hagyományokra,


b./ a lakosság közösségi és képességfejlesztő erőinek, törekvéseinek szolgálata, támogatása.



  1. §


A rendelet hatálya


A jelen rendelet hatálya Vasszentmihály község közigazgatási területén élő magánszemélyekre, valamint azon szervezetekre és intézményekre terjed ki, amelyek a rendeletben szabályozott feladatokat ellátják.


  1. §


A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei és formái


/1/ A település minden lakosának és közösségének joga, hogy


a./ megismerje a kulturális örökség javait és ezek jelentőségét a történelem alakulásában – a rendelkezésre álló eszközök útján –ezen értékeket védelmével kapcsolatos ismereteket megszerezze,


b./ igénybe vegye az önkormányzati fenntartású közösségi szintér nyújtotta, valamint a közművelődési megállapodásokban szereplő szolgáltatásokat,


c./  gyarapítsa műveltségét, készségét, közösségi, művelődési céljainak megvalósítása érdekében az önkormányzat közművelődési partnereitől színteret, szakmai, szervezeti és tartalmi segítséget kapjon.


/2/ Az Önkormányzat közművelődési feladatait az általa fenntartott és működtetett közösségi szintér és közművelődési megállapodás útján látja el.


/3/ A helyi közművelődési feladatok ellátásában, az Önkormányzat a civil közösségek, szervezetek, a magánszemélyek, valamint a kulturális tevékenységet is végző gazdasági vállalkozások közreműködését is igénybe veszi.


/4/ Az Önkormányzat a polgármester útján gondoskodik a település közművelődési feladatainak koordinálásáról.


/5/ Az Önkormányzat intézményei útján is tájékoztatja lakóit a közművelődési lehetőségekről.


  1. §


Az Önkormányzat közművelődési feladatai


/1/ Az Önkormányzat közművelődési feladatait a civil szervezetekkel, az intézményekkel és a lakosokkal egyeztetve határozza meg.


/2/ Az Önkormányzat a községben kialakult művelődési hagyományokra, a település fejlesztésének koncepciójára, valamint az intézmények, civil szervezetek és a lakosok tevékenységére alapozva – a közművelődés sajátos eszközrendszerével biztosítja a vállalt feladatainak ellátását.


/3/ Az Önkormányzat kötelező közművelődési feladatai különösen:


a./ a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása,


b./ az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása,


c./ a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének érdekérvényesítésének segítése,


d./ a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása,


e./ egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítása.


/4/ Az Önkormányzat segíti, illetve támogatja továbbá:


a./ a civil társadalom kulturális önszerveződő tevékenységének erősítését, a községi lakosok életminőségének javítását, 


b./ a gyermekek és fiatalok művelődését, sportolását, művészeti tevékenységét és közösségi életét,


c./ a helyi kulturális értékek védelmét.


/5/ Az önkormányzat a települési könyvtári ellátást a Polgármesteri Hivatal Vasszentmihály, Fő út 66. intézményben működő  könyvtár, mint könyvtári információs és közösségi  hely útján biztosítja a település lakossága részére.







  1. §


Az Önkormányzat közművelődési feladatellátásának szervezett keretei.


/1/ Az Önkormányzat a rendeletben megfogalmazott feladatait közösségi színterében, közművelődési megállapodásokon keresztül látja el. A közösségi szintér helye: Művelődési Ház Vasszentmihály, Fő út 66.


/2/ Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása során együtt kíván működni


a./ a községben működő Német Nemzetiségi Önkormányzattal és a Vasszentmihály Jövőjéért Egyesülettel ,


b./ sport feladatokat is ellátó civil szervezetekkel,


c./ közművelődési feladatvégzést vállaló magánszemélyekkel,


d./ hasonló szakfeladatot ellátó regionális térségi, megyei intézményekkel, civil szervezetekkel.


/3/ A közművelődési megállapodások megkötésére a képviselő-testület felhatalmazása alapján a polgármester jogosult.


  1. §


A közművelődési tevékenység ellenőrzése


A tv. és a rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartási, felügyeleti és egyéb jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.


  1. §


A közművelődési feladatok finanszírozása


/1/ Az Önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint a különböző pályázati úton elnyerhető támogatás.


/2/ Az Önkormányzat a központi költségvetési forrásból a közművelődési feladatok támogatására biztosítandó pályázatokhoz a pályázat elnyeréséhez szükséges önrészt a mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg.


/3/ Az Önkormányzat költségvetéséből finanszírozza:

     A közösségi szintér üzemeltetésének alapvető műszaki, technikai feltételei megteremtésének, az épületek működőképessége megőrzésének, korszerűsítésének költségeit.






  1. §


Helyi önszerveződő közösségek támogatása



/1/ Vasszentmihály Község Önkormányzata Képviselő-testülete elismeri és támogatja azt a tevékenységet, amelyet a településen élő, vagy dolgozó lakosok önszerveződő közösségei végeznek az önkormányzati feladatok megvalósítása, a lakosok közéletbe való bevonása, a település fejlesztése és  szépítése, a környezetvédelem, az arra rászorulók támogatása, a kultúra és a hagyományok ápolása, a lakosság művelődése, oktatása, szórakozása, sportolása érdekében.


/2/ Az /1/ bekezdésben foglalt elvek megvalósítása érdekében a képviselő-testület az éves költségvetéséről szóló rendeletében – a település anyagi lehetőségeitől függően megállapítja az önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának mértékét.


Egyéb rendelkezések


10. §


A díjmentes és díjköteles szolgáltatások köréről a 1. sz. melléklet  rendelkezik.



11.§


Záró rendelkezések


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



     12.§

E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK sz. irányelvébe ütköző rendelkezést nem tartalmaz.


Vasszentmihály, 2015. április 2.




                                                          

 Császár István                        Dr.Kelemen Marcell

polgármester                                jegyző                                                    

Mellékletek