Ásványráró Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2015. (III.13.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetésének szabályairól

Hatályos: 2016. 05. 28

Ásványráró Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2015. (III.13.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetésének szabályairól

2016.05.28.

Ásványráró Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (2) bekezdése, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja és hatálya

1. § (1) A rendelet célja, hogy Ásványráró község közigazgatási területén a tűzvédelmi, tűzmegelőzési szakmai célok érvényre juttatása érdekében a tűzgyújtási tilalmakat a helyi sajátosságoknak megfelelően rendezze.

(2) A rendelet területi hatálya Ásványráró község közigazgatási területére terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya Ásványráró község közigazgatási területén a természetes személyekre, a jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező társaságokra terjed ki.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) avar és kerti hulladék: fanyesedék, ág, gally, fű, lomb, lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett zöld hulladék.

II. Fejezet

Részletes rendelkezések

3. Avar és kerti hulladék égetésének szabályai

3. § (1) A község területén az avar és kerti hulladékok kezelése és megsemmisítése az alábbiak szerint végezhető:

a) elsősorban komposztálás útján,

b) az engedélyezett időszakban elégethető a (2)-(3) bekezdésekben meghatározott feltételek betartásával.

(2)1 A lakosság és a levegő tisztaságának védelme érdekében az avar- és kerti hulladék égetése a település egész területén minden évben kizárólag két időszakban engedélyezett:

a) március 1. és május 31. között, és

b) szeptember 15. és november 15. között.

(3)2 Az ingatlanok területén belül – a 4. §-ban foglalt korlátozások figyelembevételével - az avar és kerti hulladék nyílttéri égetése – kivéve ünnepnapokat:

a) hétfőtől szombatig engedélyezett.

(4) Ásványráró Község Önkormányzata a temetők területén keletkezett növényi zöld hulladékok égetését a (2)-(3) bekezdésben meghatározott időszakon kívül, egész évben végezheti a temetők mellett kijelölt területen.

4. § (1) Tilos a nyílttéri égetés a hatóság által elrendelt általános tűzgyújtási tilalom idején.

(2) Az avar és kerti hulladék égetése 18. életévét betöltött, cselekvőképes személy által vagy felügyelete mellett, a tűzvédelmi előírások betartásával végezhető úgy, hogy az égetéssel, az égetés hősugárzásával környezeti, vagyoni kár nem okozható és az égetés az emberi egészséget nem veszélyeztetheti, a tüzelőanyag az emberi egészségre ártalmas égésterméket kibocsátó anyagot nem tartalmazhat.

(3) Az égetésre – a füstképződés csökkentése és a környező lakosok kímélete érdekében – a kerti hulladék kellően száraz állapotában, a meteorológiai viszonyokra figyelemmel, szélcsendes időben kerülhet sor.

(4) Az égetendő avar és kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes hulladékot.

(5) Az égetés során csak a telken belül és a lakóingatlan területével közvetlenül határos közterületen keletkezett kerti hulladék semmisíthető meg, más helyről égetés céljára hulladék nem szállítható. Az égetés folyamatának gyorsítása céljából éghető folyadék (pl. benzin, gázolaj, pb. gáz stb.) nem használható.

(6) Az égetést telken belül kell végrehajtani, közterületet erre a célra igénybe venni tilos.

(7) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg eloltható.

(8) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni.

4. Eljáró hatóságok és jogkövetkezmények

5. § (1) Jogszabálysértést követ el, aki e rendeletben megállapított rendelkezéseket megszegi.

(2) A jogszabálysértés elkövetőjével szemben

a) figyelmeztetés alkalmazható;

b) 5 ezer forinttól 150 ezer forintig terjedhető közigazgatási bírság szabható ki.

(3) A jogszabálysértés tetten ért elkövetője helyszíni bírsággal sújtható, amelynek mértéke 5 ezer forinttól 50 ezer forintig terjedhet.

(4) Az eljárás lefolytatása és a jogkövetkezmény alkalmazása tekintetében a Képviselő-testület a hatáskör gyakorlását első fokon a jegyzőre ruházza át.

(5) Az eljárás lefolytatása során a közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvény rendelkezései az irányadók.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet 2015. március 20-án lép hatályba.

1

A 8/2016.(V.27.) önkormányzati rendelet 1.§-ával megállapított szöveg.

2

A 8/2016.(V.27.) önkormányzati rendelet 2.§-ával megállapított szöveg.