Edve község képviselő-testületének 5/2015 (IV.24.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2021. 10. 23

Edve község képviselő-testületének 5/2015 (IV.24.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

2021.10.23.

Edve Község Önkormányzatának Polgármestere az alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d.) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a 8. § (1) bekezdés b.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a katasztrófavédelemről és hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII törvény 46. § (4) bekezdés szerint, figyelemmel a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021.(I.29.) Korm.rendeletben foglaltakra az alábbiakat rendeli el:

ELSŐ RÉSZ

ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

1. § (1) E rendelet hatálya azokra a természetes személyekre, jogi személyekre, jogi személyiség nélküli szervezetekre terjed ki, akik Edve község közigazgatási területén a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást tanúsítanak.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokkal kapcsolatos hatáskört a jegyző gyakorolja.

(3) Nem állapítható meg közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás, ha a tevékenység vagy mulasztás szabálysértést, bűncselekményt valósít meg, úgyszintén, ha a tevékenységre vagy mulasztásra törvény vagy kormányrendelet közigazgatási bírságalkalmazását rendeli el.

(4)1 A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetése miatt lefolytatott eljárás során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvényrendelkezései alkalmazandók.

(5) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatti eljárás kizárólag hivatalból indítható, mely akkor sem minősül kérelemre indult eljárásnak, ha a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet jelenti be.

(6) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetője 150.000 forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

(7) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások elkövetése miatt kiszabott közigazgatási bírságot az első fokú határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül átutalási postautalványon vagy banki utalással Edve Község Önkormányzatának költségvetési elszámolási számlájára kell befizetni.

(8) Az eljárási képességgel nem rendelkező személy közigazgatási bírsággal nem sújtható, az ilyen személy ellen indult eljárást meg kell szüntetni.

2. § (1) A pénzbírságot úgy kell megállapítani, hogy igazodjék a cselekmény súlyához. Az elkövető személyi körülményeit annyiban kell figyelembe venni, amennyiben azok a hatóság rendelkezésére álló adatokból megállapíthatók.

(2) Az igazgatási bírság mértékének meghatározásakor érvényesíteni kell a fokozatosság elvét.

3. §2 A jegyző figyelmeztetést alkalmaz a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017.évi CXXV.törvény 6. §-a szerint.

MÁSODIK RÉSZ

A KÖZÖSSÉGI EGYÜTTÉLÉS ALAPVETŐ SZABÁLYAIT SÉRTŐ

MAGATARTÁSOK

Köztisztasággal és települési szilárd hulladék kezelésével kapcsolatos rendelkezések

4. § Aki a köztisztasággal és a települési szilárd hulladék kezelésével összefüggésben az alábbi magatartási szabályokat megszegi a közösségi együttélés szabályait sértő magatartást követ el:

a) az általa használt vagy tulajdonát képező ingatlant felszólítás után sem műveli meg, nem tartja rendben, gyomtól, gaztól nem tisztítja meg;

b)3

c)4

d) beépített vagy beépítetlen belterületi ingatlan előtt a kinyúló ágak, bokrok nyeséséről nem gondoskodik;

e) Hatályát vesztette

f) Hatályát vesztette

g) Hatályát vesztette

A közterületek tisztántartása és a kerti hulladék kezelése

5. § Aki a közterületek tisztántartására és a kerti hulladék kezelésére vonatkozó alábbi rendelkezéseket megszegi a közösségi együttélés szabályait sértő magatartást követ el:

a)5

b)6

c) a közterületet engedély nélkül veszi igénybe, vagy azt engedélytől eltérően használja, és e tevékenységével felhívás ellenére sem hagy fel;

d) közterület használati engedély nélkül épületet, építményt elhelyez;

e)7

f) Az ingatlan tulajdonosa vagy használója a mezőgazdasági és sétautat a szegélyéig nem rendezi, a mellette húzódó vízelvezető árkot és növényzetet nem ápolja és nem tartja karban, vagy az utat a mezőgazdasági munkavégzés során nem rendeltetésszerűen használja.

Közterület megállapodás nélküli használata

6. § Amennyiben más jogszabály eltérően nem rendelkezik, a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást valósít meg az, aki a közterületet közterület-használati szerződés nélkül, vagy abban foglaltaktól eltérő módon, vagy azt meghaladó mértékben használja.

Közutak, hídátereszek felbontására, használatára vonatkozó szabályok megszegése

7. §8

Zöldterületek rendeletetéstől eltérő használata

8. § Amennyiben más jogszabály eltérően nem rendelkezik, a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást valósít meg az, aki közterületen engedély nélkül fát kivág, vagy a közterületen lévő növényzetet (fák, cserjék, virágok, gyep) és a zöldfelületek egyéb elemeit, tartozékait, felszerelési tárgyait bármilyen módon szakszerűtlenül kezeli, megrongálja, károsítja vagy elpusztítja.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

9. § E rendelet 2015. április 27-én lép hatályba. Rendelkezéseit a hatálybalépést követően elkövetett közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások esetén kell alkalmazni.

1

Az 1. § (4) bekezdése az Edve Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (X. 22.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § az Edve Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (X. 22.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 4. § b) pontját az Edve Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (X. 22.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

4

A 4. § c) pontját az Edve Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (X. 22.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

5

Az 5. § a) pontját az Edve Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (X. 22.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

6

Az 5. § b) pontját az Edve Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (X. 22.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

7

Az 5. § e) pontját az Edve Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (X. 22.) önkormányzati rendelete 3. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

8

A 7. §-át az Edve Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (X. 22.) önkormányzati rendelete 3. § d) pontja hatályon kívül helyezte.