Bakonybánk Község Önkormányzati Képviselő testületének 5/2015 (II.25..) önkormányzati rendelete

Bakonybánk Község Önkormányzata 5/2015.(II.25.) számú rendelete a díszpolgári cím adományozásáról

Hatályos: 2022. 02. 17

Bakonybánk Község Önkormányzati Képviselő testületének 5/2015 (II.25..) önkormányzati rendelete

Bakonybánk Község Önkormányzata 5/2015.(II.25.) számú rendelete a díszpolgári cím adományozásáról

2022.02.17.

Bakonybánk Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.cikkely (1) bekezdés i) pontjában biztosított jogkörében eljárva, attól a céltól vezérelve, hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésben részesíthesse, valamint személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és az utókor elé, díszpolgári címet alapít és a díszpolgári cím adományozásáról az alábbi rendeletet alkotja.

A díszpolgári cím

1. § (1)1 Bakonybánk község “díszpolgára” cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével mind a település, mind pedig országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárul a település jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll. A díszpolgári cím élő vagy elhunyt személynek posztumusz is adományozható.

(2)2 A díszpolgári címmel külön erre a célra készített díszoklevél, emléktárgy jár.

(3)3

2. § (1) A község díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek a rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

(2) A község díszpolgára:

a) az önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos és a lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg,

b) díjtalanul látogathatja az önkormányzat közművelődési és művészeti intézményét, valamint ilyen jellegű rendezvényeit.

3. §

Az elismerés adományozásának rendje

(1)A díszpolgári cím az évenként megtartandó valamely rangos esemény alkalmával rendezett ünnepségen kerül átadásra.
(2)Az elismerés odaítélése a helyi civil szervezetek javaslatára a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.
(3)4 A díszpolgári cím adományozásáról szóló oklevelet a polgármester adja át. Az adományozást határozat formájában a jegyzőkönyvbe kell foglalni és részletesen meg kell indokolni. Posztumusz díszpolgári cím átvételére az elhunyt személy házastársa, leszármazója jogosult.

4. §

A díszpolgári díszoklevél tartalma

(1)A díszoklevél tartalmazza:
– az adományozó megjelölését,
– a díszpolgári címet adományozó határozat számát és keltét,
– az adományozott nevét, lakcímét, foglalkozását,
– az adományozás keltét,
– a polgármester és a jegyző aláírását,
– a képviselő-testület pecsétjét.
(2)A díszpolgári cím adományozását rövid életrajz és az érdemek rövid leírásával, díszes kivitelű albumban kell megörökíteni és nyilvántartani.

Az elismerés visszavonása

5. § (1) A díszpolgári cím visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott. Ebben az esetben az elismerést vissza kell vonni.

6. § (1) Az elismerésben részesített személyekről a polgármesteri hivatal nyilvántartást vezet, és gondoskodik a 2. § (1), (2) bekezdésében foglalt rendelkezések érvényesüléséről.

(2) Az elismerések és juttatások költségeinek fedezetét az önkormányzat éves költségvetéséből kell biztosítani.

Záró rendelkezések

7. § (1) A rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1

Az 1. § (1) bekezdése a Bakonybánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § (2) bekezdése a Bakonybánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. § (3) bekezdését a Bakonybánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

4

A (3) bekezdés a Bakonybánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.