Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 51/2015. (XI.4.) önkormányzati rendelete

az építészeti örökség helyi védelméről

Hatályos: 2015. 11. 05- 2017. 12. 30

Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 1.1, 1.2 és 2. pontjában kapott felhatalmazás alapján és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2) és (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. Általános rendelkezések

1. § A helyi védelem célja a településnek és környezetének, valamint az ott található értékes építészeti, táji és az épített környezettel összefüggő mindazon elemek helyi védelme, amelyek értékük alapján az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerint nem részesülnek országos védelemben.

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. Értékvizsgálat: az építmény helyi védelem alá helyezésének szakmai megalapozására szolgáló, esztétikai-, műszaki és történeti vizsgálatot tartalmazó munkarész.

2. Ingatlantulajdonos: a helyi védelem alá helyezett építészeti örökségi elem tulajdonosa, vagyonkezelője, vagy tulajdonosi jogok gyakorlója.

3. Településszerkezet: a település utcahálózata, telekszerkezete, a beépítési módok és építési vonalak.

4. Üzletfelirat és cégér: az épület, helyiség, helyiségcsoport rendeltetésére, jellemzésére, tulajdonosára utaló, azt megjelenítő, a homlokzaton síkban vagy konzolosan elhelyezett, közterületről látható feliratos, rajzos vagy figurális épülettartozék.

5. Védett épület és épületrész: az épület, az épület része, az épület utcai vagy udvari szárnya, homlokzata, tetőszerkezete, portálja, lépcsőháza, díszítményei és tartószerkezete, amely a hagyományos városkép megőrzése céljából továbbá építészeti, várostörténeti, helytörténeti, régészeti, művészeti vagy műszaki-ipari szempontból jelentős alkotás.

6. Védett kerítések: az egységes tervek alapján, egy időben épült kerítések, melyek az utca képét meghatározzák.

7. Védett természeti érték: egyedi tájértékű, jellegzetes növényzet.

8. Védett terület: az a helyi területi védelem alá helyezett utcakép, az épített és táji környezet együttese, mely az épített és természetes környezet elemeit egyaránt magában foglalja, tekintettel az épülethomlokzatokra, a település sziluettjére, a történeti műtárgyakra, az épületekkel szoros egységet alkotó növényekre, kertekre, közterületi bútorzatokra és burkolatokra.

9. Védett érték: helyi egyedi védelem alá helyezett, a 2. § 4-7. pontjában meghatározott érték.

10. Védett érték károsodása: minden olyan esemény, beavatkozás, amely a védett érték teljes vagy részleges megsemmisülését, karakterének előnytelen megváltoztatását, általános esztétikai értékcsökkenését eredményezi.


2. A helyi védelem keletkezése és megszűnése

3. § (1) A helyi védelem alá helyezést, illetve annak megszüntetését bármely természetes vagy jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet a jegyzőnél írásban kezdeményezheti.

(2) A kezdeményezésnek tartalmaznia kell a védendő érték

a) megnevezését,

b) körülhatárolását, úgymint a területet határoló utcák, az utca, a házszám, a helyrajzi szám, az épület-, vagy a telekrész megnevezését,

c) rövid leírását és

d) a kezdeményezés indoklását.

(3) A helyi egyedi védelemmel kapcsolatos kezdeményezésről az ingatlantulajdonosokat a kezdeményezés kézhezvételétől számított 15 napon belül a jegyző írásban értesíti. A helyi területi védelemmel kapcsolatos kezdeményezést a kezdeményezés kézhezvételétől számított 15 napon belül a jegyző a helyben szokásos módon közzéteszi.

(4) A helyi védelemre vonatkozó kezdeményezéssel kapcsolatban az ingatlantulajdonos helyi egyedi védelem esetén a kézhezvételt, helyi területi védelem esetén a közzétételt követő 30 napon belül írásban a jegyzőnél észrevételt tehet.

(5) A Mór Városi Önkormányzat tulajdonában álló, helyi egyedi védelemre javasolt építészeti örökségi elemre vonatkozó javaslat esetén a (3)-(4) bekezdésekben foglalt rendelkezéseket nem kell alkalmazni.

4. § (1) A védelemmel kapcsolatos döntés előkészítéséhez a városi főépítész értékvizsgálaton alapuló javaslatot készít, amely tartalmazza:

a) a védett érték megnevezését és helyét,

b) az ingatlantulajdonos, illetve ingatlantulajdonosok nevét, esetleges észrevételeit,

c) a védelem fajtáját és a védetté nyilvánítás vagy a védettség megszüntetésének indoklását,

d) a védett értékre vonatkozó dokumentációt és

e) amennyiben indokolt a helyreállítási javaslatot.

(2) A védetté nyilvánításról és a védettség megszüntetéséről a városi főépítész szakmai véleményét kikérve, a jegyző javaslata alapján a Képviselő-testület dönt.

(3) A helyi védelem alatt álló értékeket és területeket a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

5. § (1) A helyi egyedi védelem megszüntetésére csak akkor kerülhet sor, ha a védett érték építészeti károsodása olyan mértékű, hogy a károsodás műszaki eszközökkel nem állítható helyre, vagy a helyreállításának költsége nem áll arányban a helyi építészeti örökségi elem értékével.

 (2) A védett épület védettsége megszüntetésének, vagy részleges bontás engedélyezésének feltételeként előírható egyes épületrésznek, vagy tartozéknak az új épületbe történő beépítése vagy megőrzése.

(3) A védett érték helyreállítását, újjáépítését követően a helyi védelem fennmarad.

(4) A helyi egyedi védelem alatt álló növényzetet csak a helyi védettség megszüntetését követően lehet csonkítani, kivágni, kivéve balesetveszélyes állapot elhárítása esetén.

3. A védett területtel és védett értékekkel kapcsolatos általános építési szakmai követelmények

6. § (1) Védett területen vagy védett érték esetében

a) az épületek tetőfelületein, a házak orom- vég- és tűzfalain eligazító illetve tájékoztató tábla, festett felirat, reklám nem létesíthető,

b) közterületről látható módon semmilyen vezeték, gépészeti és elektromos berendezés nem szerelhető fel,

c) óriásplakát nem helyezhető el.

d) üzletfeliratot a bejárat felett vagy mellett, az építészeti tagozatok nagyságrendjével összehangoltan, az épület homlokzatához illeszkedő stílusban kell elhelyezni,

e) cégérként az adott épülethez megtervezett szerkezet alkalmazható,

f) védőtetőt, előtetőt, biztonsági rácsot, korlátot, ernyőszerkezetet, zászlótartót, konzolos homlokzati lámpát az épület homlokzatához illeszkedő stílusban kell elhelyezni.

 (2) A (1) bekezdés d) - f) pontjában meghatározott épülettartozékok elhelyezéséhez a városi főépítész előzetes írásos jóváhagyása szükséges.

4. A védett értékekre vonatkozó speciális építési szakmai követelmények

7. § (1) Védett érték esetén a védelem alapját képező érték a műemlék épületeknél elvárható legnagyobb gondossággal eredeti állapotában megtartandó, helyreállítandó.

(2) Védett értéken végzett építési tevékenység végzéséhez a városi főépítész előzetes, írásos jóváhagyása szükséges.

(3) Védett értékek eredeti külső megjelenését, a védett érték

a) egészének és részleteinek külső geometriai formáit, azok rész- és befoglaló méreteit,

b) eredeti anyaghatását egészében és részleteiben,

c) eredeti, ha az nem ismert, a feltételezhetően hasonló felületi kialakítását és színhatását,

d) eredeti épülettartozékait és felszereléseit

a műemlékeknél előírt módon az értékvizsgálattól függően a 8-9. §-ban foglaltak figyelembe vételével kell megőrizni, illetve helyreállítani.

(4) Ha a védett érték egyes részét, részletét korábban az eredetitől eltérő megjelenésűvé alakították át, a védett érték egészére, vagy lehatárolható részegységére kiterjedő felújítás során azt az eredeti állapotnak megfelelően, vagy ha az átalakított rész eredeti állapotára vonatkozó dokumentum nem lelhető fel és azt következtetésekkel sem lehet valószínűsíteni, a homlokzatot a megfelelően megmaradt eredeti elemeinek, vagy hasonló stílusú épülethomlokzatok, eredeti vagy a helyben fellelhető, azonos formaelemeinek alkalmazásával kell helyreállítani.

(5) A helyi egyedi védelem alatt álló épület tetőfelületén tetőablak akkor helyezhető el, amennyiben azok összképe az épület jellegéhez igazodik.

(6) A helyi egyedi védelem alá helyezett épületek esetében a tetőfelületet, az esővíz elvezető rendszert is beleértve, az eredeti anyaghasználattal és szerkezeti megoldásokkal, vagy azokkal hasonló megjelenésű és hatású szerkezetekkel és anyagokkal kell megőrizni, felújítani.

(7) A környezetében betöltött jelleghordozó szerepe miatt helyi egyedi védelem alá helyezett épület, épülethomlokzat, vagy egyéb építményrész esetleges stílusbeli, arány- vagy ritmushibája a felújítás során a városi főépítésszel történt egyeztetés alapján korrigálható, ha annak eredményeként egységes építészeti hatás jön létre.

 (8) Védett érték felújítása, átalakítása akkor engedélyezhető, ha a védelem alapját képező elemek nem sérülnek, a történetileg kialakult rendeltetés nem változik.

5. A védett területen lévő épületekre vonatkozó speciális építési szakmai követelmények

8. § (1) Védett területen a védelem alapját képező elemeket érintő vagy befolyásoló építési tevékenység végzéséhez a városi főépítész előzetes, írásos jóváhagyása szükséges.

(2) A meglévő épületek helyreállításánál és új épületek létesítésénél hagyományos vagy azokkal egyenértékű és hasonló megjelenésű építőanyagokat és homlokzatfestést kell alkalmazni.

(3) A kémények részletképzésénél, anyaghasználatánál törekedni kell a hagyományos kéményformák és építőanyagok alkalmazására. Fém burkolatú kémény nem létesíthető.

(4) A magas tetős épületeknél cserépfedés vagy azzal megegyező megjelenésű héjazat alkalmazható. A védett területen lévő épületeknél betoncserép, kis- és nagy hullámmagasságú cserép, bitumenzsindely, hullámlemez és fémlemez tető héjazatként nem használható.

(5) A védett területen könnyűszerkezetes épület nem építhető, kivéve, ha megjelenése, tömegformálása és homlokzatának kialakítása igazodik a védettség meghatározó elemeihez.

 (6) Védett területen fa vagy fahatású és megjelenésű homlokzati nyílászáró építhető be. Meglévő épületet érintő építési tevékenység esetén a nyílászárókat az eredeti beépítési síkban kell elhelyezni az eredetivel megegyező megjelenésű szerkezettel.

 (7) Védett területen meglévő épület felújítása, átalakítása, bővítése, továbbá új épület építése akkor engedélyezhető, ha a védelem alapját képező elemek nem sérülnek, a történetileg kialakult rendeltetés nem változik.

9. § (1) A védett területen meg kell őrizni és korábbi állapotának megfelelően helyre kell állítani a megmaradt kerítésépítményeket, az egységes falazott kerítéstartó pilléreket, az öntöttvas rácsokat és kapukat.

 (2) A védett területen fokozott gondossággal kell óvni és karbantartani a közterületek jellegzetes fáit és fás szárú növényeit. Új ültetésnél kizárólag a régiekkel azonos vagy rokon fajta telepíthető.

6. Védett érték fenntartása

10. § (1) A védett érték fenntartása, karbantartása az ingatlantulajdonos kötelessége.

(2) Amennyiben a rendeltetéstől eltérő használat a védett érték állékonyságát veszélyezteti és állagának romlásához vagy megsemmisüléséhez vezetne, úgy a használat megszüntetését az első fokú építésügyi hatóság elrendeli.

 (3) A védett értéket érintő nem engedélyköteles építési munkák megkezdése előtt ki kell kérni a városi főépítész írásos szakmai véleményét.

7. Záró rendelkezések

11. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

12. § Hatályát veszti:

a) Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének az építészeti örökség helyi védelméről szóló 25/2004. (VII.12.) önkormányzati rendelete,

b) Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének az építészeti örökség helyi védelméről szóló 25/2004. (VII.12.) Ök. rendelet módosításáról szóló 6/2009. (III.27.) önkormányzati rendelete,

c) Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének az építészeti örökség helyi védelméről szóló 25/2004. (VII.12.) önkormányzati rendelete módosításáról szóló 14/2011. (IV.29.) önkormányzati rendelete.

Mellékletek