Tóalmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2015 (VI.1.) önkormányzati rendelete

az elektronikus ügyintézés helyi szabályozásáról

Hatályos: 2015. 07. 01- 2023. 10. 31

Tóalmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2015 (VI.1.) önkormányzati rendelete

az elektronikus ügyintézés helyi szabályozásáról1

2015.07.01.

Tóalmás Község Önkormányzata a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól 2004. évi CXL. tv. 160. § (2) bekezdésben foglalt felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában

1. Elektronikus űrlap: a hatóság által rendszeresített és közzétett elektronikus dokumentum, amelyben lehetőség van meghatározott adatok bevitelére és beküldésére,

2. E-ügyintézési rendszer: a hatósági ügyintézés elektronikus formája, amely az elektronikus úton benyújtott kérelemnek a fogadását továbbá az ügyfelek nem közhiteles tájékoztatását teszi lehetővé,

3. Ügyfélkapu: az Ügyfélkapu a magyar kormányzat elektronikus ügyfélbeléptető és azonosító rendszere, mely a www.magyarorszag.hu Kormányzati Portálon található. Biztosítja, hogy felhasználói a személyazonosság igazolása mellett egyszeri belépéssel biztonságosan kapcsolatba léphessenek elektronikus közigazgatási ügyintézést és szolgáltatást nyújtó szervekkel.

2. § E rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat bármely hatósága (továbbiakban: hatóság) előtt zajló közigazgatási hatósági ügy intézésére, továbbá a Jegyző hatáskörébe tartozó államigazgatási hatósági ügyekre, továbbá e-rendeletben meghatározott egyéb szolgáltatásokra; személyi hatály tekintetében az e-ügyintézési rendszer valamennyi felhasználójára, akik jelen pontban meghatározott ügyekben ügyfélként vesznek rész.

Az elektronikus ügyintézésre vonatkozó rendelkezések

3. § A közigazgatási hatósági eljárások során közigazgatási hatósági ügyek elektronikus úton e rendeletben, valamint a helyi adóügyekre érvényes elektronikus eljárási szabályokról szóló 5/2015. (VI. 01.) önkormányzati rendeletben foglaltak szerint intézhetőek.

4. § Az elektronikus ügyintézés során beadványok előterjesztésére a Polgármesteri Hivatal által működtetett e-ügyintézési rendszer útján van mód.

5. § (1) A hatóság által ellátott közigazgatási hatósági ügyek közül elektronikus úton kizárólag a (2) bekezdésben írt ügytípusokban és azon belül is kizárólag azon eljárási cselekmények intézhetőek, amelyek az E-ügyintézési rendszerben szerepelnek.

(2) Elektronikus úton intézhető ügyek:

- adatszolgáltatás nem üzleti szálláshely-szolgáltatási tevékenységgel kapcsolatban,
- továbbá a helyi adóügyek az adóügyekre érvényes elektronikus eljárási szabályokról szóló 5/2015. (VI. 01.) önkormányzati rendeletben foglaltak szerint,

6. § (1) Az E-ügyintézési rendszerben regisztráció nélkül lehetőség van:

- elektronikus űrlapok kiválasztására és letöltésére,
- az ügyintézéssel kapcsolatos tájékoztató információk elérésére.
(2) Regisztrációt és előzetes bejelentkezést igényel:
- az ügykövetés,
- a személyes beállítások,
- a beadványok hiteles benyújtása.
7. (1) Az E-ügyintézési rendszerbe való bejelentkezés/regisztráció előfeltétele az Ügyfélkapu regisztráció. Az E-ügyintézési rendszerben regisztrált ügyfelek azonosítója megegyezik az adott személy Ügyfélkapu azonosítójával.
(2) Az E-ügyintézési rendszerbe csak magánszemély ügyfelek regisztrálhatnak. Vállalkozások és civil szervezetek nevében a szervezet képviselői által, regisztrációra és elektronikus ügyintézésre felhatalmazott magánszemélyek járhatnak el.

8. § (1) A hatóság az egyes ügyek indításához nyomtatványokat és elektronikus űrlapokat rendszeresíthet. Az elektronikusan beadható űrlapokat az E-ügyintézési rendszer felületén teszi közzé.

(2) Az e-ügyintézési rendszerben a felhasználóknak lehetőségük van az egyes önkormányzatok által közzétett űrlapok keresésére, pdf formátumban történő letöltésére, illetve az űrlapkitöltő alkalmazás segítségével online kitöltésére és benyújtására.

(3) Az E-ügyintézési rendszer segítségével, beadott elektronikus űrlapok a papír alapú nyomtatványok benyújtásával azonos értékűnek minősülnek.

(4) Az egyedi ügyintézési folyamatban beadványok hiteles beküldése az E-ügyintézési rendszer segítségével történik. A beadvány fogadásáról az E-ügyintézési rendszer automatikus visszaigazolást küld.

9. § Az E-ügyintézés rendszer ügykövetési szolgáltatása keretei között tájékoztató jelleggel lekérdezheti ügyeinek állapotát.

Záró rendelkezések

10. § Ez a rendelet 2015. július 1. napján lép hatályba. Rendelkezéseit a hatálybalépést követően indult ügyekben kell alkalmazni.

1

Az önkormányzati rendeletet a Tóalmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete 12. §-a hatályon kívül helyezte 2023. november 1. napjával.