Kunszentmárton Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2015.(V.1.) önkormányzati rendelete

AZ ÉPÍTETT ÉS TERMÉSZETI KÖRNYEZET ÉRTÉKEINEK HELYI VÉDELMÉRŐL

Hatályos: 2015. 05. 02- 2016. 08. 23

Kunszentmárton Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (3) bekezdésében és a 62. § (6) bekezdésében, az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályairól szóló 66/1999. (VIII.13.) FVM rendelet 4. § a) pontjában, valamint a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 24. § (1) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 1) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

I. FEJEZET


Általános rendelkezések


1. §


A rendelet célja Kunszentmárton város településképének, településszerkezetének, karakterének és történelmi szempontból meghatározó épített és természeti környezet értékeinek védelme, valamint ezen települési, helyi védett értékeknek, örökségnek a jövő nemzedékek számára történő megóvása.

A rendelet hatálya


2. §


A rendelet hatálya kiterjed:

(1.) Kunszentmárton Város közigazgatási területére

(2.) Az építészeti örökségnek és természeti környezet mindazon elemére, amelyet Kunszentmárton Város Önkormányzat Képviselő-testülete védetté nyilvánít, avagy védendőnek minősít, és nem áll külön jogszabályok alapján védelem alatt, de a sajátos megjelenésüknél, jellegzetességüknél, településképi vagy településszerkezeti értéküknél fogva a település szempontjából kiemelkedőek, hagyományt őriznek, az ott élt emberek és közösségek munkáját és kultúráját híven tükrözik, a helyi települési, építészeti, természeti, táji, néprajzi, képző- vagy iparművészeti, illetve régészeti örökség részét képezik.

(3) Minden természetes személyre, jogi személyre, és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre.

A helyi védelem fajtái


3. §



(1)  A helyi védelem: a település és környezetének egészére vagy összefüggő részére [helyi területi védelem], valamint egyes építményeire, ezek részleteire [helyi egyedi védelem] terjedhet ki.

(2) A helyi területi védelem:

  1. a településszerkezetre (utcahálózat, telekszerkezet, beépítési mód, az építési vonal, településszerkezeti szempontból jelentős zöldterület vagy növényzet),


  1. a településképre (külső településkép, belső településkép, utcakép),


  1. a település táji környezetére (a település megjelenése a tájban, hagyományos művelési mód, növényzet és természetes környezet),


  1. településkarakterre (a településszerkezet, a településkép elemei, formái, anyagai, színvilága együttesen) terjed ki.

(3) a helyi területi védelem a műemléki környezetet (MK) közvetlenül határoló terület, valamint a műemléki jelentőségű terület (MJT) közvetlen környezetének védelmére is kiterjeszthető.

(4)  A helyi területi védelem az épített környezet olyan összefüggő részére terjed ki, amely a jellegzetes településszerkezet történelmi folyamatosságát dokumentálja, az olyan térre, utcára, utcaszakaszra, ahol a település és a környék arculatát meghatározó építmények együttest alkotnak. A településszerkezeti helyi területi védelem magába foglalja a településszerkezet, településkép elemeit, formáit, a jellegzetes építési anyagokat, a terület meghatározó színvilágát, valamint kiterjed a helyi jelentőségű közterületek felületeire is. A településszerkezeti helyi területi védelem magába foglalja továbbá az utcahálózat, telekszerkezet, beépítési mód, a jellegzetes építési vonal védelmét is.

(5) A helyi egyedi védelem:

  1. építmény (épület és műtárgy), építmények együttesének egészére, vagy valamely részletére (anyaghasználat, szerkezet, színezés stb.),


  1. az építményhez tartozó földrészletre és annak jellegzetes növényzetére,


  1. szobor, képzőművészeti alkotás, utcabútor védelmére,


  1. egyedi tájérték védelmére terjedhet ki.

(6)  A helyi védelem kategóriái:

  1. E1 teljes védelem,
  2. E2 tömeg, megjelenés védelme,
  3. E3 homlokzati védelem,
  4. E4 épületszerkezeti kialakítás védelme,
  5. E5 homlokzati díszítő elem védelme,
  6. E6 belső építészeti érték védelme,
  7. E7 műalkotás (utcabútor, szobor, stb.) védelme
  8. E8 ideiglenes védelem
  9. TT helyi természeti / tájvédelmi terület
  10. TE helyi természeti érték / helyi tájérték

II. FEJEZET



A helyi védelem irányítása, szervezése


4. §


(1) A helyi védelem irányítása, a védelemre kerülő értékek körének meghatározása a települési önkormányzat képviselő- testületének feladata.


(2) A helyi védelem feladatait a települési önkormányzat képviselő- testülete, a Kunszentmártoni Közös Önkormányzati Hivatal Műszaki, Vagyongazdálkodási és Pályázatkezelő Osztályának, illetve – amennyiben szükséges a települési főépítész –bevonásával, a helyi társadalmi, civil és egyéb szervezetek véleményének kikérésével látja el.

Védetté nyilvánítás és annak megszüntetése


5. §


(1) A helyi védetté nyilvánításról vagy annak megszüntetéséről, továbbá a védettséggel összefüggő korlátozásokról és kötelezettségekről és támogatásokról a polgármester javaslata alapján a települési önkormányzat képviselő- testülete rendelettel, míg annak elutasításáról határozattal dönt.


(2) A helyi védelem alá helyezésről szóló önkormányzati döntés szakmai megalapozására a hatályos szabályozási terv (rendezési terv) értékvédelmi munkarésze szolgál alapul. A helyi védetté nyilvánítás szakmai előkészítésébe a települési főépítészt be kell vonni, amennyiben a védelem tárgya nem része az érvényes rendezési terv értékvédelmi munkarészének.


(3) A helyi védetté nyilvánításra, illetve annak megszüntetésére hivatalból, vagy bármely szervezet, vagy állampolgár írásban benyújtott kezdeményezése alapján kerülhet sor.

(4) A benyújtandó kezdeményezésnek tartalmaznia kell:


  1. a helyi védelemre javasolt érték megnevezését, állapotát, leírását, ismertetését,
  2. a védelem rövid indokolását,
  3. a védendő értéknek (pl.: épület, vagy építmény), helynek ingatlan-nyilvántartási azonosítására vonatkozó adatait (utca, házszám, helyrajzi szám, épület, a telekrész megjelölését, tulajdonost, használót),
  4. a védendő érték fényképét,
  5. valamint a kezdeményező nevét és címét.

(5) A helyi védetté nyilvánítással kapcsolatos előzetes egyeztetést és eljárást a Kunszentmártoni Közös Önkormányzati Hivatal Műszaki, Vagyongazdálkodási és Pályázatkezelő Osztálya folytatja le.

(6) A helyi védelem alá helyezés, illetve megszüntetési eljárás kezdeményezését a helyben szokások módon közzé kell tenni 30 napra.

(7) A javaslattal érintett érték tulajdonosait írásban értesíteni kell a kezdeményezésről. Amennyiben az értesítés az érintettek felkutatása miatt aránytalanul nagy nehézségekbe ütközne, az értesítés közszemlére tétellel is történhet. Amennyiben az érintett ingatlant használó nem azonos az ingatlan tulajdonosával, a használó értesítése a tulajdonos útján történik.

(8) A védetté nyilvánítást megelőzően a védelemre javasolt értékről értékvédelmi vizsgálatot kell készíttetni, melynek elkészíttetéséről a képviselő- testület gondoskodik, de annak költségeit a kezdeményezőre átháríthatja.

(9) Nem kell ismételten értékvédelmi vizsgálatot készíttetni azon helyi értékek vonatkozásában, melyekről a hatályos településrendezési terv készítése keretében már készült ilyen tartalmú értékvédelmi vizsgálat.

(10) Az értékvédelmi vizsgálat során, a védelem alá helyezendő védett értékről részletes dokumentációt kell készíteni, amely fotódokumentációból, felmérési tervből, leírásból, fellelhető archív dokumentumokból áll. Ezen dokumentációhoz kell csatolni az értékvédelmi vizsgálat során esetleg keletkező szakvéleményeket is.

(11) A döntésig, de legfeljebb a kezdeményezés benyújtásától számított 1 évig a védelemre javasolt érték ideiglenes védettség alá kerül. Az ideiglenes védettség a képviselő- testület döntésével, illetve az 1 év elteltével megszűnik.

(12) Helyi védettség megszüntetése akkor kezdeményezhető, ha a védettséget alátámasztó indokok már nem állnak fenn: a védelem tárgy természeti katasztrófa során megsemmisült, vagy a védett érték helyreállíthatatlanul megrongálódott, továbbá ha a védett érték magasabb szintű (országos) védettséget kap.

(13) A helyi védelem alá helyezés, illetve annak megszüntetése tényét a polgármester közli a védett érték tulajdonosával, vagy tulajdonosaival, az ingatlant érintő közművek tulajdonosaival, a védetté nyilvánítás kezdeményezőjével, a védettség megszüntetésének kezdeményezőjével, a területileg illetékes építésügyi hatósággal, örökségvédelmi hivatallal és az ingatlan nyilvántartási bejegyzés érdekében a területileg illetékes földhivatallal. A bejegyzés esetleges elmaradása a védettség hatályát nem érinti. A védelem megszüntetését nyilvánosságra kell hozni, és erről az érdekelt civil szervezeteket is tájékoztatni kell.

(14) A helyi természeti védetté nyilvánítást, illetve a védelem megszüntetését megelőzően a kezdeményezőnek értékvizsgálatot (természeti emlékek felmérése) kell készíteni, amely során tisztázni kell, hogy a természeti terület vagy emlék helyi védelme indokolt-e, milyen intézkedések szükségesek a védelem céljának megvalósításához, a védelem ellátásához szükséges feltételek adottak-e. A védetté nyilvánítási eljárást a természet védelméről szóló törvény vonatkozó rendelkezései alapján kell lefolytatni. A védetté nyilvánítás előkészítéséről  a Kunszentmártoni Közös Önkormányzati Hivatal Műszaki, Vagyongazdálkodási és Pályázatkezelő Osztálya gondoskodik, a javaslatot véleményezik:

a) az érintett terület vagy objektum tulajdonosa, kezelője,
b) az érintett helyi társadalmi, civil és egyéb szervezetek, 
c) az illetékes Nemzeti Park Igazgatóság,
d) a védett érték  területén illetékes hatóságok.

(15) A helyi természeti védetté nyilvánítást megelőzően a Kunszentmártoni Közös Önkormányzati Hivatal Műszaki, Vagyongazdálkodási és Pályázatkezelő Osztálya a terület védetté nyilvánításának indokoltságát alátámasztó iratok megküldésével megkeresi az illetékes Nemzeti Park Igazgatóságot, hogy nyilatkozzon arról, kívánja-e a terület országos jelentőségű védett természeti területté nyilvánítását. A védettség feloldása esetén is ki kell kérni a Nemzeti Park Igazgatóság véleményét.

(16) Az országos védelem alatt álló építészeti és természeti értékeket a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza. A helyi védelem alatt álló védett értékeket a rendelet 2. számú értékvédelmi kataszter tartalmazza.

III. FEJEZET



Helyi védett értékekre vonatkozó általános előírások


6. §


(1) A helyi védelem alatt álló építészeti érték megőrzése érdekében törekedni kell az eredeti (vagy ahhoz közelálló) rendeltetésnek megfelelő használatra, ha ez nem lehetséges, közcélú hasznosításra.

Helyi területi védett értékekre vonatkozó építésügyi előírások


7. §


(1) A helyi területi védett értékek a város történetileg kialakult, jellegzetes kunhalmait valamint a régészeti lelőhelyeket foglalja magába. Kunszentmárton közigazgatási területén lévő védett kunhalmok helyeit és a régészeti területek lehatárolását a Helyi Építési Szabályzat elfogadásáról szóló 36/2009. (XII.11.) önkormányzati rendelet részét képező Szabályozási Terv tünteti fel.

(2) A kunhalmok területén annak közvetlen környezetében mindennemű építési és talajművelési tevékenység tilos.

(3) A régészeti lelőhelyek területein építési engedélyezési eljárások keretében és bármilyen földmunkával járó beruházás engedélyezésénél a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Szolnoki Járási Hivatal Járási Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala szakhatóságként jár el.

(4) A védetté nyilvánított lelőhelyen végzendő, 30 cm mélységet meghaladó földmunkával járó, illetőleg a terület jellegét veszélyeztető, befolyásoló, egyébként építési vagy más hatósági engedélyhez nem kötött munkálatokhoz, változtatásokhoz a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Szolnoki Járási Hivatal Járási Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatalának hatósági engedélyét kell beszerezni.

(5) A régészeti érdekű területeken bármilyen földmunkával járó fejlesztés, beruházás megkezdése előtt régészeti szempontú állapotfelmérést kell végeztetni. Ennek hiányában a földmunkákhoz - a beruházó költségére – régészeti megfigyelést kell biztosítani.

(6) Új építményeket a jellegzetes településkép, valamint az épített és természetes környezet egységes megjelenését biztosító módon kell megépíteni, illetve a meglévőt fenntartani, bővíteni, átalakítani.

(7) A településre jellemző, hagyományos kerítés- és kapuformák, építményfajták, valamint növényzet megtartása, illetve a hagyományos és jellegzetes növényzet pótlása elsődleges szempont.

(8) A közterületek burkolatát, az utcabútorokat, a hirdető berendezéseket az utcakép jellegzetességének megtartásával kell elhelyezni.

(9) Védett utcakép esetén a meglévő épületek átépítése, felújítása a szomszédos két-két épület paramétereinek figyelembevételével lehetséges. A környezetbe illeszthetőséget fotókkal, utcaképet bemutató tervdokumentációval, vagy számítástechnikai programokkal készített 3D-s dokumentációval kell igazolni.

(10) A helyi területi védett növényzetek vágása engedélyköteles és pótlásuk azonos zöldfelületi értékű, fajtaazonos növényekkel kötelező, amelyet – többletráfordítás esetén a Kunszentmártoni Közös Önkormányzati Hivatal Műszaki, Vagyongazdálkodási és Pályázatkezelési Osztálya egyeztetésével – egyedi határozatban kell előírni.

(11) A helyi területi védett parkok, kertek esetében a védetté nyilvánítás célja az ezekben megtalálható botanikai értékek megőrzése, továbbfejlesztése, szakszerű fenntartása. Kegyeleti kertek védett részének szabályozása a temetők tulajdonosainak egyeztetésével lehetséges.

(12) A helyi területi védett természeti érték megőrzéséhez, továbbfejlesztéséhez szükséges bármilyen beavatkozás csak a Kunszentmártoni Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője, mint I. fokú környezetvédelmi hatóság hozzájárulásával lehetséges.

(13) A helyi területi védett természeti értékek megóvása, esetenként őrzése és fenntartása elsődlegesen az ingatlan tulajdonosának feladata.

Helyi egyedi védett értékekre vonatkozó építésügyi előírások


8. §


(1) A helyi egyedi védelem körébe tartozó épületeken, épületrészeken, építményeken külső vagy belső felújítási, bővítési, bontási munkát, továbbá olyan beavatkozást, amely azoknak megjelenésére bármilyen hatással van, építési engedély alapján lehet végezni. Amennyiben a tervezett kivitelezési munka a hatályos jogszabályok alapján nem építési engedély köteles, úgy a tényleges kivitelezés megkezdése előtt a polgármester hozzájárulását be kell szerezni. A polgármester állásfoglalásának kialakítása során beszerzi a települési főépítész véleményét.

(2) A bővítésnek a védett épület formájával, szerkezetével, anyagával összhangban kell lennie.

(3) Helyi egyedi védett épületen, homlokzaton reklámhordozó, illetve hirdető berendezések nem helyezhető el, kivéve, ha az nincs zavaró hatással a környezetre, közlekedésre, utcaképi kialakításra, és a kihelyezése a polgármester – előzőek szerinti – hozzájárulását megadta.

(4) Törekedni kell a védelem alapját jelentő tömeg, tetőforma, homlokzati jelleg (homlokzati nyílásrend, nyílásosztás, díszek, tagozatok, stb.) megtartására. Ezen változtatás csak igen indokolt esetben, megfelelő tervezői alátámasztással, a települési főépítésszel való egyeztetés mellett, a polgármester hozzájárulásával lehetséges.

  1. A helyi egyedi védett épületeket, építményeket a hagyományos építészeti tömegükben meg kell őrizni. A védett épületek eredeti tetőformája megtartandó.
  2. A tetőhéjazat, az eredetihez hasonló színű, mintázatú és anyagú új építőanyaggal felváltható.
  3. A megfelelő homlokzati tagozatok megtartandók vagy esetlegesen fellelhető korábbi hiteles dokumentumok alapján eredeti formájukban visszaállíthatók.
  4. A homlokzat burkolatai eredeti állapotra, vagy annak hatását keltve korszerű anyagok használatával cserélhetők.
  5. A homlokzat színezését az eredeti állapotnak megfelelően kell meghatározni.
  6. Az eredeti építőanyagok az eredetihez hasonló megjelenést adó korszerű anyagokkal felválthatók, de az anyagszerűség megtartása alapkövetelmény.

(5) A helyi egyedi védett épületekben belső átalakítási, korszerűsítési, felújítási munkák lehetőleg az eredeti szerkezet és a belső értékek megtartásával végezhetők.

(6) A helyi egyedi védett épületen/építményen csak a látványt nem zavaró hatású antenna, hírközlési egység, illetve megújuló energiafelhasználás eszközei (pl. napelem) helyezhető el.

(7) A helyi egyedi védett épületen/építményen klíma- vagy légtechnikai berendezés, új parapet fűtőberendezés egysége, látható módon, védett utcai homlokzaton nem helyezhető el.

(8) Helyi védelemmel érintett homlokzaton reklámhordozó eszköz/berendezés nem helyezhető el, kivéve, ha az a védett épület/építményben lévő rendeltetést szolgálja, és az nincs zavaró hatással a környezetre, közlekedésre, utcaképi kialakításra.

(9) A helyi egyedi védett népi/képzőművészeti alkotásokat, emléktáblákat az eredeti állapotnak megfelelő formában és anyaggal az eredeti felállítási helyükön, amennyiben erre nincs lehetőség, úgy arra megfelelő helyen (pl.: múzeum, temető) kell fenntartani. A közterületen lévő ilyen jellegű védett objektumok karbantartásáért a Kunszentmárton Város Városgondnoksága, mint a közterület fenntartója felel.

Helyi védett értékek bontása


9. §


(1) Helyi egyedi védett érték csak a védettség törlése után vagy az életveszélyessé nyilvánítás esetén bontható el, a hatályos építésügyi jogszabályok figyelembevételével. A bontást megelőzően, a helyi védett érték tulajdonosának kötelessége a védett érték felmérése és fotódokumentációjának elkészíttetése. Amennyiben a védett érték a bontást követően nem kerül visszaépítésre és a bontás során egyes elemei megmenthetőek, illetve méretei megengedik és arra a tulajdonos nem tart igényt, úgy azt a városi Múzeumba be kell szállítani megőrzés céljából.


Helyi természeti értékekre vonatkozó előírások


10. §



(1)  A védett természeti területek ill. emlékek megóvása a település minden lakójának és minden szervezetnek kötelessége.

(2) A tulajdonos (vagyonkezelő, használó) köteles tűrni, hogy a természetvédelmi hatóság a helyi jelentőségű védett természeti területek és emlékek oltalma, tudományos megismerése érdekében ingatlanát időszakosan használja, de csak olyan mértékben, hogy az a tulajdonos (vagyonkezelő, használó) mindennapi életvitelét nem zavarhatja. 

(3) A helyi jelentőségű védett természeti emlékek termőterülete védőövezetnek tekintendő. A védőövezet a törzs és a lombkorona széle által meghatározott terület függőleges vetülete körben 2 méterrel megnövelve. A védőövezeten belül tilos a talajt vízzáró burkolattal fedni és a védőövezetem belül mély-és magasépítési munkát végezni. Amennyiben a védőövezeten belül már létezik burkolat, építmény vagy közművezeték, úgy a védőövezet betartása azok cseréjekor, felújításakor, átalakításakor érvényes.


(4) A helyi jelentőségű védett természeti területek illetve emlékek védelme érdekében a természet védelméről szóló törvény és vonatkozó egyéb országos  jogszabályok előírásait be kell tartani.

(5) A természetvédelmi hatóság engedélye szükséges a védett fasorban lévő, valamint egyes védett faegyedek természetes állapotának megváltoztatásához.

(6) A helyi jelentőségű védett természeti területek és emlékek állapotának jelentős mértékű megváltoztatása (fakivágás) engedélyezéséhez a jegyző hozzájárulása szükséges, kivéve, ha a fakivágás azonnali balesetveszély-elhárítás érdekében történik. 

(7) Védett növények, fák kivágásához hozzájárulás csak a fák biológiai pusztulása esetén adható ki, valamint akkor, ha azok állapota a környezetre károsodással járó veszélyt jelent. A kivágás indokoltságát szakvéleménnyel vagy más módon (fényképfelvétel) dokumentálni kell. Fák kivágása építkezés miatt csak kivételes esetben engedélyezhető. Tőszáradt fát a kiszáradást követő 1 éven túl szabad csak kivágni, engedély alapján.

(8) A helyi jelentőségű védett természeti területek és emlékek egészségi állapotának megőrzése érdekében rendszeresen elvégzendő munkálatok: 

  1. A fellépő növényi és állati kártevők elleni megelőző védelem biztosítása (permetezés)
  2. A száraz ágrészek gondos időbeni eltávolítása, a növényi részek eltávolítása után sebkezelés. 
  3. A megfelelő növőtér - és a lombkoronának megfelelő földterület - állandó gyommentességének biztosítása. 

(9) A védett fasorban lévő faegyed szükségessé vált kivágása után a pótlást a következő ültetési időszakban el kell végezni. A pótlásra kerülő egyed kizárólag a védett fasor fafajának megfelelő, előnevelt fa lehet. Védett fasor védőövezetébe a fasor fajától eltérő fajú faegyedet ültetni nem lehet. 

IV. FEJEZET


A védett értékek nyilvántartása


11. §


(1) A helyi területi és egyedi védelemre kijelölt értékekről a Kunszentmártoni Közös Önkormányzati Hivatal Műszaki, Vagyongazdálkodási és Pályázatkezelési Osztálya nyilvántartást vezet, melynek tartalmaznia kell:

  1. a védelem szakszerű, rövid indokolását,
  2. fotódokumentációt,
  3. a helyi védelem 3. § bekezdés szerinti védettségi kategóriáját,
  4. a helyrajzi számot,
  5. a védett érték rendeltetését és használatának módját.

(2) Helyi egyedi védettség esetén az (1) bekezdésben felsoroltakon kívül a nyilvántartásnak tartalmaznia kell:

  1. a védett érték pontos helyét (utca, házszám, helyrajzi szám),
  2. helyszínrajzot,
  3. védett érték rendeltetését és használatának módját.

(3) Helyi területi védelem esetén az (1) bekezdésben felsoroltakon kívül a nyilvántartásnak tartalmazni kell a terület méretétől függően az áttekintéshez szükséges léptékű, a szabályozási tervvel azonosítható, a védett terület határát egyértelműen rögzítő helyszínrajzot. A nyilvántartás céljára készült helyszínrajzot olyan méretarányban kell elkészíteni, hogy a helyi védelemmel kapcsolatos megállapítások az egyes telkekre, építési területekre és közterületekre egyértelműen értelmezhetőek legyenek.

(4) A helyi védett értékekről vezetett 10. § (1) bekezdés szerinti nyilvántartási adatokat közzé kell tenni az önkormányzat honlapján, melybe bárki szabadon betekinthet.

A helyi védett érték megjelölése


12. §


(1) A helyi védelemre kijelölt értéket meg lehet jelölni, mely táblával történik. A jelölő táblán fel kell tüntetni a helyi védelem tényét és elrendelésének időpontját. A tábla felirata: „helyi védett érték” vagy „helyi védettségű épület”, „Védetté nyilvánította Kunszentmárton Város Önkormányzata – dátum”. A megjelölést a tulajdonos a hatályos jogszabályok alapján tűrni köteles. Ez alól kivételek a szobrok, a köztéri műalkotások, illetve az emléktáblák. A jelzés elhelyezéséről és fenntartásáról Kunszentmárton Város Városgondnoksága gondoskodik, a védett objektum tulajdonosának előzetes – írásban történő – értesítése mellett.

(2) A rendelet 2. sz. mellékletében feltüntetett épületeknél a táblával történő megjelölést éves ütemezésben kell végrehajtani, a költségvetésben erre a célra elkülönített pénzalapból.

(3) A tábla kihelyezése előtt az épület tulajdonosát a kihelyezésről értesíteni kell, amelyet az épület építészeti elemeihez igazodóan, annak jól látható részén kell elhelyezni.

(4) A helyi területi védett természeti értékek táblával történő megjelölése szintén szükséges. Ezek – bekerített terület esetén – a bejárat mellett, jól látható helyen, bekerítetlen park esetében annak bejárati sétánya mentén, fasorok esetében pedig annak valamelyik végén lehetséges.


A helyi védett értékek fenntartása


13. §


(1) A helyi védelem alatt álló értéknek a védelem céljának megfelelő folyamatos karbantartásáról, rendeltetésének megfelelő használatáról, illetve fenntartásáról a tulajdonos köteles gondoskodni.

(2) A tulajdonos kötelezettsége kiterjed a védelem alá helyezett érték minden alkotóelemére és részletére, függetlenül attól, hogy azok a rendeltetésszerű használathoz szükségesek-e vagy sem.


A védett épületek, építmények, épületrészek támogatása


14. §


(1) Kunszentmárton Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyileg védett értékek megfelelő színvonalú fenntartásához és megjelenéséhez a tulajdonosokat – pályázat útján – anyagi támogatásban részesítheti. Ennek mértékét minden évben a költségvetés készítésekor kell meghatározni. Ugyanekkor kell meghatározni a tárgyévi támogatásra történő benyújtás határidejét.

(2) A támogatás odaítéléséről a települési önkormányzat képviselő- testülete dönt.

Záró rendelkezések


15. §


Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

16. §


Hatályát veszti az épített és a természeti környezet értékeinek helyi védelméről szóló 2/2008.(I.25.) önkormányzati rendelet.