Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2015. (IX. 23.) önkormányzati rendelete

BURSA HUNGARICA Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázat elbírálásának szabályairól

Hatályos: 2019. 11. 28 15:16

Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2015. (IX. 23.) önkormányzati rendelete

BURSA HUNGARICA Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázat elbírálásának szabályairól

2019.11.28.

Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következő rendeletet alkotja:

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy meghatározza Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testülete által biztosított Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázati feltételeit, mértékét, odaítélésének rendjét.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Rákócziújfalu községben állandó lakóhellyel rendelkező, szociálisan rászoruló felsőoktatási intézményben tanulmányokat folytató, illetve felsőfokú intézménybe jelentkezni kívánó személyekre.

(2) A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat útján támogatás kizárólag pályázati úton, és a pályázó szociális helyzete alapján ítélhető meg.

(3) E rendelet szabályozza a Rákócziújfalu Községi Önkormányzat részvételét és támogatási rendszerét a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatban.

A pályázók köre

3. § (1) „A” típusú ösztöndíjpályázatot nyújthatnak be azok a Rákócziújfalu területén állandó lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű, magyar állampolgárok:

- akik állami felsőoktatási intézményben teljes idejű (nappali tagozatos), alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőfokú, illetve felsőoktatási szakképzésben folytatják tanulmányaikat.

(2) „B” típusú ösztöndíjpályázatot nyújthatnak be Rákócziújfalu területén állandó lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű, magyar állampolgárok:

- akik a benyújtás évében utolsó éves érettségi előtt álló középiskolás, illetve felsőfokú diplomával nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe felvételt még nem nyert, érettségizett tanulók, és a felsőoktatási intézményben teljes idejű (nappali tagozatos) alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben kívánnak részt venni.

A pályázat benyújtásának módja

4. § (1) A pályázat benyújtásának követelményeit a pályázati kiírás tartalmazza.

(2) A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjra vonatkozó pályázatokat minden évben az Emberi Erőforrás Minisztérium által meghatározott időpontig lehet benyújtani a Polgármesteri Hivatalban.

(3) A szociális rászorultság igazolására a pályázó köteles pályázatához mellékelni a szülők, együtt élő családtagok (ha jövedelemmel rendelkezik önmaga) jövedelemigazolását, valamint a családtagok és a pályázó vagyonnyilatkozatát.

(4) A pályázó szociális rászorultsága igazolására köteles megadni a maga és a vele egy háztartásban élők egy főre jutó havi nettó jövedelmének forint összegéről a nyilatkozatát és a tanulói/hallgatói jogviszonyát igazolnia szükséges.

(5) A pályázatot a Bursa Hungarica Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszerben kell rögzíteni és a kinyomtatott, aláírt pályázati űrlapon kell benyújtani a Polgármesteri Hivatalban.

A pályázat bírálati szempontjai

5. § (1)1 Az önkormányzat azokat a hátrányos helyzetű, felsőoktatási intézményben tanulmányokat megkezdeni kívánó, illetve folytató hallgatókat részesíti ösztöndíjban, akiknek havi jövedelme, vagy családjuk 1 főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét.

(2) A pályázók rangsorolásának további szempontjai:

- árva, vagy félárva,

- családjában lévő eltartottak száma 3 vagy annál több,

- gyermeket nevel, egyedül neveli gyermekét,

- eltartója (szülője) munkanélküli, vagy öregségi nyugdíjban részesül.

A pályázat elbírálása

6. § (1) Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázatot a Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testülete írja ki és bírálja el.

(2) A határidőn túl benyújtott megfelelő pályázatokat a bírálatból kizárja, és a kizárás okát írásban indokolja.

(3) A határidőn belül benyújtott formailag megfelelő pályázatokat a bíráló érdemben elbírálja, és döntését írásban indokolja.

(4) Az elbírálás során a bírálatot végző kizárólag a pályázók szociális rászorultságának objektív vizsgálatára tekintettel jár el.

(5) A pályázat elbírálása során meghatározásra kerül a nyertes pályázók neve, az önkormányzat által megítélt havi támogatás összege, és a nyertes pályázók rangsora.

(6) A döntést követő 8 napon belül az önkormányzat hirdetőtábláján nyilvánosságra hozza a támogatások összesített adatait és a támogatás folyósításához szükséges további lépéseket megteszi.

(7) A pályázat elbírálása ellen jogorvoslatnak nincs helye.

Az ösztöndíj időtartama

7. § (1) Az „A” típusú pályázat - a főiskolai tanulmányokat folytatók - esetén 10 hónap (azaz két egymást követő tanulmányi félév), az ösztöndíj újrapályázható.

(2) A „B” típusú pályázat - a főiskolai tanulmányaikat megkezdeni kívánók - esetén 3x10 hónap, (azaz hat egymást követő tanulmányi félév).

(3) Az utolsó tanulmányi évüket megkezdők esetén a folyósítás időtartama 5 hónap.

(4) A szociális ellátásban részesülő a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozásáról 15 napon köteles értesíteni az ellátást megállapító szervet.

A támogatás folyósítása

8. § (1) Az önkormányzati támogatás havi összege 5.000,- Ft/fő.

(2) Az ösztöndíj csak abban az esetben kerül folyósításra, ha az ösztöndíj folyósításának időtartama alatt a pályázó beiratkozott hallgatója a felsőoktatási intézménynek.

(3) Az ösztöndíj folyósítása - a folyósítás határidejének módosulása nélkül – szünetel azokra a tanulmányi félévekre, amelyekre az ösztöndíjas nem iratkozik be.

(4) ”B” típusú pályázatok esetén a pályázók szociális rászorultságát az Önkormányzat évente egyszer felülvizsgálja, és az Önkormányzat 2 tanulmányi félévenként jogosult a megítélt ösztöndíj visszavonására.

(5) Az Önkormányzat határozatban visszavonja a támogatást, ha támogatásban részesített a településről elköltözik. A támogatás megvonására csak a következő félévtől kerülhet sor.

(6) A hallgató a jogosulatlanul felvett ösztöndíjat köteles visszafizetni.

(7) Az Önkormányzat által megítélt és folyósított ösztöndíjak fedezetét, az Önkormányzat költségvetési rendeletében e célra elkülönített összeg biztosítja.

(8) Az ösztöndíjat a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj keretében kapják meg a hallgatók.

Záró rendelkezések

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

Az 5. § (1) bekezdése a Rákócziújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2019. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.