Harta Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2015. (II.26.) önkormányzati rendelete

Az egyes szociális ellátások és szociális szolgáltatások helyi szabályairól

Hatályos: 2022. 05. 18

Harta Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2015. (II.26.) önkormányzati rendelete

Az egyes szociális ellátások és szociális szolgáltatások helyi szabályairól

2022.05.18.

Harta Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 1. § (2) bekezdésében a 10. § (1) bekezdésében, a 25. § (3) bekezdésében, a 26. §-ban, a 32. § (1) b) pontjában, a 32. § (3) bekezdésében, a 45. § (1), (7) bekezdésében, a 62. § (2), a 92. § (1), (2) bekezdése és a 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Dunatetétlen Község Önkormányzatának Képviselő-testülete és Harta Nagyközség Önkormányzata Pénzügyi-gazdasági, településfejlesztési és ügyrendi bizottsága véleményének kikérésével, a következőket rendeli el:

I. Fejezet

1. A rendelet hatálya

1. § . A rendelet személyi hatálya az Szt. 7. §-ában foglalt rendelkezés figyelembevételén túl a Harta nagyközség közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkezőkre terjed ki.

2. Eljárási rendelkezések

2. § (1) A pénzbeli szociális ellátások iránti kérelmeket az Önkormányzati Hivatalban (Harta, Templom u. 68.), az étkeztetés, házi segítségnyújtás és nappali ellátás iránti kérelmet a Hartai Hársfavirág Szociális Központban (Harta, Bajcsy-Zsilinszky u. 3.,), és a Központ dunatetétleni telephelyén (Dunatetétlen, Rákóczi u. 31.) a családsegítés iránti kérelmet a Térségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat hartai (Harta, Bajcsy-Zsilinszky u. 5.) és dunatetétleni telephelyén (Dunatetétlen, Rákóczi u. 31.) lehet benyújtani.

(2) Az ellátások kérelmezése esetén az önkormányzati hivatal és az intézmények által rendszeresített formanyomtatványokat kell kitölteni, amennyiben jogszabály vagy e rendelet másképpen nem rendelkezik. A kérelem mellé csatolni kell a jogszabályok vagy e rendelet által előírt mellékleteket is.

(3) A jövedelemnyilatkozatban fel kell tüntetni azoknak a személyeknek a jövedelmeit, akiket az eljárás során figyelembe kell venni. Minden feltüntetett jövedelemről csatolni kell az igazolást, melynek formái:

- munkaviszonyban állóknál a munkahely által a kérelem benyújtását megelőző hónapban kiállított igazolás, amelyben a kiállítást megelőző hónap nettó jövedelmének kell szerepelnie. Tartalmaznia kell a kiállító aláírását és a munkahely pecsétjét is.

- rendszeres pénzellátásban, álláskeresési támogatásban, árvaellátásban, gyermektartási díjban, ösztöndíjban részesülőknél a kérelem benyújtásának időpontjában érvényes összegről a folyósító vagy megállapító szerv által kiállított ítélet, határozat vagy legfeljebb egy hónappal korábban kiállított igazolás, amely tartalmazza az ellátás összegét és az esetleges levonásokat is. Nyugdíjszerű ellátásban részesülőknél elfogadható az év elején kiadott, a levonásokat is tartalmazó igazolás, ha a kérelmező legutolsó havi nyugdíj-szelvényével igazolja, hogy az ellátás és annak összege változatlan.

- vállalkozóknál, őstermelőknél az előző évi adóbevallás másolata

- bérleti jogviszonyból eredő, vagy tőkejövedelmek esetén bérleti szerződés vagy a folyósító szerv igazolása az összegről és a levonásokról

(4) A már szociális ellátásban részesülő ügyfél jövedelemváltozása esetén új jövedelemnyilatkozatot kell benyújtania. Ez esetben csak a megváltozott jövedelemről szóló igazolást kell a bejelentéshez csatolni. Az igazolásnak értelemszerűen a (3) bekezdésben foglaltaktól eltérő új jövedelmi adatokat kell tartalmaznia.

(5) Hiányos kérelem vagy nem megfelelő igazolások esetén a kérelmezőt a jegyző, az intézményvezető, a hatáskörébe tartozó ellátások esetén pedig a képviselő-testület és a polgármester is felhívhatja a kérelemben foglaltak orvoslására, vagy a hiányosságok pótlására. A képviselő-testület hatáskörébe tartozó ellátás esetében, ha az üléséig nem történt meg az orvoslás illetve a hiánypótlás, a képviselő-testület az eljárásról rendelkező törvényben meghatározott időig meghosszabbítja az ügyintézési határidőt.

3. § A szociális ellátások igénybevételéhez a jegyző, illetve a nevében eljáró önkormányzati hivatali dolgozók környezet-tanulmányt készíthetnek illetve a kérelemben és a jövedelemnyilatkozatban foglaltakat ellenőrizhetik. A környezettanulmány 6 hónapig érvényes.

4. § A rendszeres szociális ellátások felülvizsgálata során új jövedelemnyilatkozatot kell beadni az erre érkező felszólítás kézhezvételétől számított egy hónapon belül. Amennyiben ez nem történik meg, előzetes figyelmeztetés után a jogszabályi előírások szerint, ennek hiányában a rendelkezésre álló adatok alapján kell dönteni.

5. § A megállapított pénzbeli támogatás folyósítása

a) elsősorban az ügyfél számlájára történő átutalással,

b) készpénzben, utalványban vagy természetben történő kifizetés, átadás esetén a jogosultságot megállapító határozatban megjelölt időpontban és módon történik.

6. § A folyósított, átadott támogatások támogatási cél szerinti felhasználását a képviselő-testület, a polgármester, a jegyző ellenőriztetheti, vagy ellenőrizheti. A támogatási céltól eltérő felhasználás esetén a jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

II. Fejezet

Szociális ellátások

1. Települési támogatások

Lakásfenntartási támogatás

7. § (1) A lakásfenntartási támogatás olyan a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás, amely a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás.

(2)1 A jegyző lakásfenntartási támogatásban részesíti azt a kérelmezőt, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedül élőnél 400 %-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. A vagyonnal kapcsolatos nyilatkozatot a jegyző, illetve a nevében eljáró ügyintéző minden esetben ellenőrzi a földhivatali nyilvántartásban.

(3) Lakásfenntartási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(4)2 A lakásfenntartási támogatást egy évre kell megállapítani oly módon, hogy annak havi összege:

a) 8 000 Ft, amennyiben a háztartásban élők egy főre jutó jövedelmének összege meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, egyedül élőnél 300 %-át.

b) 10 000 Ft, amennyiben a háztartásban élők egy főre jutó jövedelmének összege nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, egyedül élőnél 300%-át.

(5) A lakásfenntartási támogatás a kérelmezőt a kérelem benyújtása hónapjának első napjától a jogosultság megszűnése hónapjának utolsó napjáig illeti meg.

(6)3 Az Önkormányzat éves költségvetésének a települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatása kerete terhére a polgármester egy egyszeri lakásfenntartási támogatást utalhat ki a tárgyévben lakásfenntartási támogatásban részesülők részére december hónapban. A támogatás mértékét külön kérelem és jövedelemvizsgálat nélkül állapíthatja meg a polgármester a jogosultak részére legfeljebb 30.000 Ft/fő mértékig.

Rendkívüli települési támogatás

8. § (1) Rendkívüli települési támogatásban a polgármester azokat a személyeket részesíti, akik rendkívüli élethelyzetben anyagi segítségre szorulnak, és akiknek a családjában az egy főre jutó jövedelem összege nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyedül élő esetében 250%-át. Rendkívüli élethelyzet miatt a kérelmező legfeljebb évente két alkalommal a jövedelmi viszonyok vizsgálata nélkül is egyszeri összegben megállapított rendkívüli települési támogatásban részesíthető.

(2) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelemben indokolni kell annak szükségességét a rendkívüli élethelyzet bemutatásával, a többletkiadások valószínűsítésével, vagy dokumentálásával.

(3) A rendkívüli települési támogatás egyszeri összegben és havi rendszerességgel is megállapítható legfeljebb 1 évig tartó időszakra.

(4) Haladéktalan vagy sürgős esetben a polgármester legfeljebb 8 napon belül dönt.

(5)4 A rendkívüli települési támogatás összege a segítséget igénylő élethelyzetétől függően egyszeri támogatás esetén legfeljebb 50.000 Ft, havi rendszerességgel adott támogatás esetén legfeljebb havi 10.000 Ft lehet.

(6) A képviselő-testület rendkívül különös méltánylást érdemlő krízishelyzetben egyedi döntéssel a (5) bekezdésben meghatározott összegnél magasabb összegű támogatást is megállapíthat. A kérelem képviselő-testület elé terjesztéséről a polgármester dönt.

(7) A rendkívüli települési támogatás természetben is adható.

Temetési segély

9. §5 (1) A polgármester temetési segélyben részesíti azokat a szociálisan rászorult személyeket, akik meghalt személy eltemettetéséről gondoskodtak.

(2)6 Temetési segélyre az jogosult, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át.

(3) A temetési segély iránti kérelmet a halálesetet követő 6 hónapon belül lehet benyújtani és csatolni kell hozzá a temetésről szóló számlát.

(4) A temetési segély összege 50 000 Ft.

Tüzelőanyag-támogatás

10. § A polgármester a rendkívüli települési támogatás szabályaitól eltérően, külön rendeletben meghatározott feltételek alapján is természetbeni szociális ellátás formájában nyújtott pénzbeli ellátásként tüzelőanyag-támogatást állapíthat meg a rászorultak részére.

2. Életkezdési támogatás (Babakötvény)

11. §7 (1) Életkezdési támogatásra jogosult a születése időpontjában hartai származási helyű újszülött, akinek a nevére Start-számlát nyitottak.

(2)8 A szülő kérelme esetén a polgármester a jogosult Start-számláját 18. életévének betöltéséig minden évben 5000 Ft-tal kiegészíti, feltéve, hogy a jogosult a kérelem benyújtásakor, majd azt követően az adott év január 1-jén hartai lakóhellyel rendelkezik.

(3) A kérelmet a gyermek egy éves koráig lehet benyújtani.

3. Gyermekszületési támogatás

12. §9 (1) Gyermekszületési támogatásra jogosult az a születése időpontjában hartai származású helyű újszülött, akinek szülője a kérelem benyújtásának évében január 1-jén hartai lakóhellyel rendelkezett.

(2) A gyermekszületési támogatás iránti kérelmet a születést követő egy éven belül lehet benyújtani, a kérelemhez csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatát.

(3) A gyermekszületési támogatásról a polgármester dönt, összege 30.000 Ft.

4. Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíj-pályázat

13. § (1) Amennyiben a képviselő-testület az adott évben dönt a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíj-pályázathoz való csatlakozásról, a pályázók támogatásáról a polgármester dönt.

(2)10 A támogatás havi összege 5.000,-Ft, amennyiben a pályázó háztartásában élők egy főre jutó jövedelmének összege nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500%-át.

(3) A támogatott pályázókat a polgármester az egy főre jutó jövedelem szerint rangsorolja. Egyenlő nagyságú jövedelem esetén a rangsort az határozza meg, hogy melyik pályázó családjában van több eltartott, majd az, hogy ki felel meg az alábbi szempontok közül többnek:

a) állami nevelt, árva, félárva

b) egyedülálló szülő neveli

c) rokkant családtag

d) munkanélküli családtag

e) kollégiumi ellátásban nem részesülő és nem bejáró tanuló

5. Arany János Tehetséggondozó Program

14. § (1) Az Arany János Tehetséggondozó Program a hátrányos helyzetű, de tehetséges 8. osztályos általános iskolai tanulók továbbtanulását elősegítő program.

(2) A képviselő-testület az általános iskola által javasolt és a program feltételeinek megfelelő hátrányos helyzetű diák számára a programban való részvétele idejére (maximum 5 tanévre, tanévenként 10 hónapra) 6.000,- Ft havi ösztöndíjat biztosít.

6. Baleseti járadék

15. § (1) Baleseti járadékra jogosult

a) az, akinek házastársa,

b) házastárs hiányában az a gyermek, akinek szülője az önkormányzat vagy az általa fenntartott intézmények munkavállalójaként, képviselőjeként munkahelyi tevékenysége vagy hivatalos kiküldetése során baleset következtében életét vesztette,

c)11 aki ugyanilyen minőségében 50%-ot meghaladó egészségkárosodást szenvedett, feltéve, hogy a jogosult illetve a vele egy háztartásban élő családjának egy főre jutó havi jövedelme az a)-c) pontok közül egyik esetben sem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének négyszeresét.

(2) Nem jogosult baleseti járadékra

a) akinek a balesettel összefüggésben büntetőjogi felelősségét bíróság jogerős ítélete megállapította,

b) az, akinek a balesettel összefüggésben az önkormányzat vagy intézménye más jellegű nagy összegű (az öregségi nyugdíj legkisebb összegének háromszorosát meghaladó) vagy rendszeres kifizetésről döntött.

(3) A baleseti járadék iránti kérelemhez csatolni kell az (1) bekezdésben meghatározott feltételeket igazoló dokumentumokat.

(4) A baleseti járadék havi rendszerességgel folyósított támogatás, amelynek megállapításáról a képviselő-testület dönt.

(5) A járadékot legalább egy évre kell megállapítani, havi összege legalább 10 000 Ft. Az egy évnél hosszabb időszakra megállapított támogatást évente felül kell vizsgálni.

7.12 Karácsonyi támogatás

16. §13 (1) A képviselő testület decemberi hónapban a polgármester javaslatára keretösszeget állapíthat meg karácsonyi támogatás nyújtására.

(2) Amennyiben az Önkormányzat éves költségvetésének a települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatása kerete elegendő a tervezett költségekre, úgy nem kell külön keretösszeget megállapítani.

(3) A polgármester átruházott hatáskörében karácsonyi támogatásban részesítheti

a) kérelem és jövedelemvizsgálat nélkül azon szociálisan rászorult személyeket, akik az önkormányzatnál közfoglalkoztatásban állnak, önkormányzati szociális ellátásban részesülnek, 60. életévüket betöltött szociálisan rászorult vagy rendkívüli anyagi kiadásokkal járó élethelyzetbe került nyugdíjasokat, nagycsaládosokat valamint a család és gyermekjóléti szolgálat által javasolt személyeket, vagy

b) kérelem és jövedelemvizsgálat alapján azt a háztartást, ahol a család egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj 350 %-át, egyedül élő esetében a mindenkori öregségi nyugdíj 450 %-át .

(4) A támogatás mértékét a polgármester állapítja meg legfeljebb 30.000 Ft mértékig. A támogatási igény iránti kérelem beadási határideje: minden naptári év november 01. és november 20. között.

8.14 Iskolakezdési támogatás

16/A. § (1) A polgármester kérelemre iskolakezdési támogatást állapít meg azoknak a hartai lakóhelyű, az adott év szeptember hónapjában óvodába, általános, középiskolába vagy felsőoktatási intézménybe nappali tagozaton járó 25 év alatti gyermekeknek, fiatal felnőtteknek, akik

a) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak,

b) akiknek szülői, gondviselői az adott év szeptemberében valamely rendszeres, az önkormányzat által folyósított szociális támogatásra jogosultak,

c)15 akiknek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 400%-át.

(2)16 A támogatás összege:

Óvodások: 5000 Ft

Általános iskolások: 15 000 Ft

Középiskolások: 20 000 Ft

Egyetemisták, főiskolások: 20 000 Ft

(3)17 A kérelmeket minden év augusztus, szeptember és október hónapjában nyújthatja be a gyermek szülője, gondviselője, vagy a felnőtt korú gyermek.

(4) A kérelemhez csatolni kell

a) az (1) bekezdés c) pontjában meghatározott jogosultaknak a család jövedelméről szóló igazolásokat,

b) a nem tanköteles korú középiskolások, egyetemisták, főiskolások esetében az iskolalátogatási vagy a hallgatói jogviszonyról szóló igazolást.

III. Fejezet

Szociális szolgáltatások

1. Az ellátások és igénybevételük módja

17. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat, szociális szolgáltatásokat illetve az azokhoz való hozzáférést a képviselő-testület az alábbi társulások és intézmények útján biztosítja:

a)18 étkeztetés, házi segítségnyújtás, nappali ellátást: Harta-Dunatetétlen Intézményfenntartó Társulás Hartai Hársfavirág Szociális Központja (Harta, Bajcsy-Zsilinszky u. 3.)

b) családsegítés, illetve az ahhoz való hozzáférés: Térségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat Intézményfenntartó Társulás (székhely: Dunapataj) Térségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálata Hartai telephely (Harta, Bajcsy-Zsilinszky u. 5.)

(2)19 A családsegítés igénybevételének szabályait a társulási megállapodásban erre kijelölt települési önkormányzat Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének rendelete tartalmazza.

(3) A Harta-Dunatetétlen Intézményfenntartó Társulás által biztosított személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások intézményi térítési díját a képviselő-testület külön rendeletben szabályozza.

2. Az intézményvezető és az ellátást igénybe vevő között kötendő megállapodással összefüggő kérdések

18. § (1) Az intézményvezető a személyes gondoskodást nyújtó ellátást elsősorban kérelem és az igénylővel kötött megállapodás alapján biztosítja.

(2) A megállapodás kötelező tartalmi elemei:

a) a szolgáltatás nyújtásának helye

b) az ellátás időtartama

c) a térítési díj összege, megfizetésének módja, határideje

d) a megállapodás megszűnésének esetei

3. Az ellátás külön eljárás keretében történő biztosítása

19. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások külön eljárás keretében való (gyorsított) igénybevétele lehetséges:

a) ha az igénybe vevő önmaga ellátására teljesen képtelen és nincs olyan hozzátartozója, aki az ellátásáról vagy az ellátás igénybevételéről gondoskodna

b) orvosi szakvélemény szerint vagy a szociális állapot romlása miatt soron kívüli ellátás szükséges.

(2) Az intézményvezető külön eljárás nélkül köteles ellátást nyújtani annak az igénylőnek, akinek a késedelem az életét, egészségét, testi épségét veszélyeztetné.

4. Az ellátás megszüntetése

20. § (1) Az ellátást az intézményvezető megszünteti

a) a jogosultsági feltételek megszűnésekor

b) az ellátott halála esetén

c) ha három havi térítési díj összegét meghaladó tartozása van az intézmény felé

d) ha szolgáltatás fenntartása nem, vagy más ellátási forma indokolt

e) ha az igénybe vevő az ellátást lemondja.

(2) Az ellátás megszüntetését írásba kell foglalni és arról az igénybe vevőt értesíteni, aki 8 napon belül panaszával a fenntartóhoz fordulhat. A panasz elbírálásáig az ellátás nem szüntethető meg.

(3) A megszüntetéskor bármely fél igénye esetén a felek elszámolna az egymással szembeni követeléseikről.

5. Étkeztetés

21. § (1) Étkeztetésre jogosult az, aki

a) 65 év feletti, vagy

b) mozgásában korlátozott, vagy

c) akut vagy krónikus megbetegedésben szenved, vagy

d) szenvedély- vagy pszichiátriai beteg, vagy

e) fogyatékos, vagy

f) hajléktalan, vagy

g) aki egészségi állapotára tekintettel részesül nyugdíjszerű ellátásban.

(2) Kérelemre térítésmentesen veheti igénybe az étkeztetést az a hartai állandó lakóhellyel rendelkező lakos, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj összegének 110 %-át.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

22. § (1) A rendelet 2015. március 1-jén lép hatályba. A hatálybalépést követő hónapban a határozatlan vagy egy évnél hosszabb időre megállapított havi rendszerességgel folyósított ellátásokat felül kell vizsgálni, és az Szt. valamint e rendelet előírásainak megfelelő módon lehet továbbfolyósítani a felülvizsgálatot követő hónap első napjától. A feltételeknek nem megfelelő ellátásokat 2015. szeptember 1-jei hatállyal meg kell szüntetni.

(2) Hatályát veszti a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 7/2014. (IV.28.) és a születési támogatásról szóló 13/2009. (IX.25.) számú önkormányzati rendelet.

1

Módosította a 3/2021.(III.19.)önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2021. március 20-tól

2

Módosította a 3/2021.(III.19.)önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2021. március 20-tól

3

Módosította a 11/2020. (XII.01.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2020. december 2-tól A 7. § (6) bekezdése a Harta Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI. 11.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 8. § (5) bekezdése a Harta Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI. 11.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

Módosította a 3/2021.(III.19.)önkormányzati rendelet 2. §-a, hatályos 2021. március 20-tól

6

A 9. § (2) bekezdése a Harta Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

7

Módosította a 13/2018.(IX.24.) önkormányzati rendelet 1.§ (1) bekezdése 2018. szeptember 25-től

8

Módosította a 13/2018.(IX.24.) önkormányzati rendelet 1.§ (2) bekezdése 2018. szeptember 25-től

9

A 12. § a Harta Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI. 11.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

10

Módosította a 19/2018.(XI.30.) önkormányzati rendelet 1. §-a 2018. december 1-től

11

Módosította a 17/2017. (IX.29.) önkormányzati rendelet 1.§-a 2017. október 1-től

12

Módosította az 1/2017. (I.31.) önkormányzati rendelet 1.§-a 2017. február 1-től

13

Módosította a 11/2020. (XII.01.) önkormányzati rendelet 2. §-a, hatályos 2020. december 2-tól A 16. § a Harta Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI. 11.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

14

Módosította az 17/2017. (IX.29.) önkormányzati rendelet 2.§-a 2017. október 1-től

15

A 16/A. § (1) bekezdés c) pontja a Harta Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

16

A 16/A. § (2) bekezdése a Harta Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

17

Módosította a 11/2019.(VII.31.) önkormányzati rendelet 1. §-a 2019. augusztus 1-től A 16/A. § (3) bekezdése a Harta Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 17.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

18

Módosította a 9/2016. (IX.30.) önkormányzati rendelet 6.§ (1) bekezdése 2016. október 1-től

19

Módosította a 9/2016. (IX.30.) önkormányzati rendelet 6.§ (2) bekezdése 2016. október 1-től