Zaláta Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2015. (IX.18.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásról

Hatályos: 2024. 02. 01

Zaláta Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2015. (IX.18.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásról

2024.02.01.

Zaláta Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A képviselő-testület hozzájárulva a háztartások tüzelőanyag költségeihez évente egy alkalommal természetbeni ellátás formájában szociális célú tűzifát biztosít a 2. §, 3. §-ban meghatározottak szerint az életvitelszerűen a településen élő szociálisan rászoruló személyeknek.

2. § (1) A szociális célú tűzifa támogatás együttes mennyisége nem haladhatja meg a központi költségvetésből az önkormányzatra jutó összes mennyiséget.

(2) A szociális célú tűzifa támogatás megállapítása kérelemre történik. A kérelmekről a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester határozattal dönt.

(3)1 Az önkormányzat által rendszeresített kérelemhez mellékelni kell a kérelmező és családja a kérelem benyújtását megelőző havi jövedelméről szóló jövedelemigazolást, nyugdíjas esetén nyugdíjszelvényt, és azt a polgármesternek, vagy a Csányoszrói Közös Önkormányzati Hivatalnak kell eljuttatni.

(4) Ezen rendeletben használt fogalmakra a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

Részletes rendelkezések

3. § (1) A képviselőtestület szociális célú tűzifa támogatásban részesíti azt a szociálisan rászorult személyt, akinek:

a)2 háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 1000 %-át, egyedül élő esetében a 1200 %-át nem haladja meg és

b) a közös háztartásban élők egyikének sincs vagyona.

4. § (1) A tűzifa támogatás során előnyben kell részesíteni azt a családot melynek tagja a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló törvény szerinti:

a) aktív korúak ellátására,

b) időskorúak járadékára,

c) pénzbeli vagy természetbeni települési támogatásra jogosult - különösen a lakhatáshoz kapcsolódó kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők –

továbbá
d) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család
e)három vagy több gyermekes család
f)a gyermekét egyedül nevelő szülő, kivéve, ha a szülők nem egy lakcímre vannak bejelentve, de egy háztartásban élnek.
g)a családban az Sztv. 41. § (1) bekezdésében meghatározott súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg él.
(2) A szociális célú tűzifa támogatás mennyisége háztartásonként legfeljebb 5 m3 lehet.
(3) Az önkormányzat a támogatásként megítélt mennyiségű tűzifáért, és annak a háztartásokhoz történő eljuttatásáért a jogosultaktól ellenszolgáltatást nem kér.

5. § A tűzifa támogatás iránti kérelmek benyújtásának időszakát az önkormányzat a helyben szokásos módon hirdeti ki. A hirdetményben megállapított határidők elmulasztása jogvesztő.

Záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelt kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1

A 2. § (3) bekezdése a Zaláta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 18.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (1) bekezdés a) pontja a Zaláta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 18.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.