Budapest XVI. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2015. (II.23.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről, valamint a lakbér mértékéről szóló 32/2012. (XI. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 02. 24- 2015. 02. 24

Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 86. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el:



1. §


Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzatnak az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről, valamint a lakbér mértékéről szóló 32/2012. (XI. 26.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban: Rendelet) 2. § (1) bekezdés c) pont ca) alpontja az alábbiak szerint módosul:


„ca)    a Budapest XVI. kerület Újszász u. 88. szám alatti épületben (továbbiakban: Szobabérlők Háza) található lakások esetén a bérleti szerződés meghosszabbításáról, valamint a fsz. 11., I. em 19., I. em 26, I. em. 27., II. em. 38., II. em. 40., II. em. 46., II. em 47. II. em. 48. szám alatti lakás bérbeadásáról és a bérleti szerződés meghosszabbításáról”


2. §


A Rendelet 15. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


(1)     A Szobabérlők Házában található fszt. 11., I. em 19.,  I. em 26, I. em. 27., II. em. 38., II. em. 40., II. em. 46., II. em 47. II. em. 48. szolgálati lakóegységeket a Budapest XVI. kerületi Polgármesteri Hivatalnál közszolgálati jogviszonnyal (a továbbiakban: köztisztviselő), valamint a XVI. kerületben közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkező személy (a továbbiakban: közalkalmazott), veheti bérbe. Fenti ingatlanok közül az I. em. 26. valamint a II. em. 38. szám alatti lakást az Önkormányzat a közigazgatási területén a Klebelsberg Intézményfenntartó Intézet által működtetett iskolák vendégtanárának elhelyezéséhez biztosítja, pályázati eljárás lefolytatása nélkül, kijelölés alapján.


3. §


A Rendelet 15. § (6) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„(6)   A bérlő – az I. em 26 és a  II. em. 38. as szám alatti lakásokban történő elhelyezés esetét kivéve – bérleti jogviszony ideje alatt köteles nettó alapbérének 20%-át – de legfeljebb havi 20.000 forintot – lakás elő-takarékossági szerződés alapján havi rendszerességgel fizetni.”

4. §


A Rendelet 17. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4)      Az ESZB egyedi elbírálása alapján kijelölt bérlő részére a lakásbérbeadás csak határozott időre, legfeljebb egy évre történhet azzal, hogy a bérlet a krízishelyzet fennállásáig meghosszabbítható úgy, hogy a bérleti szerződés meghosszabbításakor a bérleti díj és egyéb feltételek megállapítására a 23. §-ban foglaltak az irányadóak.”


5. §


A Rendelet 37. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4)   A Polgármester három évente – tekintettel a 2014. június 30-ával bezárólag lefolytatott ellenőrzésre, legközelebb 2017. június 30. napjáig, majd ezt követően három évente hivatalból felülvizsgálja a határozatlan idejű szociális jellegű bérleti szerződések tekintetében a bérbeadás jellegét és az ennek megfelelő lakbérmérték szerinti fizetési kötelezettséget e rendelet 12. § (2) bekezdésében meghatározott szociális rászorultsági feltételek alapján, kivéve, ha a lakás szükséglakás vagy komfort nélküli lakás, vagy a 17. §-ban meghatározott esetet.„

6. §


A Rendelet 37. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(6)   Amennyiben a bérlő az (5) bekezdésben meghatározott igazolási kötelezettségét


a)       határidőben, de legkésőbb a felhívás évének (továbbiakban: tárgyév) június 30. napjáig teljesíti, a bérbeadás jellegét és az ennek megfelelő lakbérmértéket – a felülvizsgálat alapján – szociálisnak vagy költségelvűnek kell minősíteni a tárgyévet követő év július 1. napjától,

b)      határidőben, de legkésőbb a tárgyév június 30. napjáig nem teljesíti, akkor a tárgyévet követő év január 1. napjától a bérbeadás jellegét és az ennek megfelelő lakbérmértéket költségelvűnek kell minősíteni,

c)       határidőn túl, azaz tárgyév június 30. napját követően teljesíti, és e rendelet 12. § (2) bekezdésében meghatározott szociális rászorultsági feltételeknek megfelel, a bérbeadás jellegét és az ennek megfelelő lakbérmértéket az igazolási kötelezettség teljesítését követő második hó 1. napjától kell szociálisnak minősíteni.„


7. §


A Rendelet 37. §-a az alábbi (7) bekezdéssel egészül ki:


„(7)   Határozatlan idejű bérleti szerződés esetén, a bérlő kérheti a szociális jellegű lakbérmérték visszaállítását bármikor a felülvizsgálatot követően. Amennyiben a bérlő e rendelet 12. § (2) bekezdésében meghatározott szociális rászorultsági feltételeknek megfelel, a bérbeadás jellegét és az ennek megfelelő lakbérmértéket az igazolási kötelezettség teljesítését követő második hó 1. napjától kell szociálisnak minősíteni.”


8. §


A Rendelet 38. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1)   A lakbérek mértékét három évente legalább egyszer, első alkalommal 2017. június 30-áig, majd ezt követően minden 3. év június 30-áig – felül kell vizsgálni úgy, hogy értékállósága biztosított legyen.”


9. §


A Rendelet 39. § (1) bekezdése hc) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„hc)      abban az esetben, ha a lakás almérőjén fogyasztás nem mutatkozik az Önkormányzat a bérlő részére visszamenőleg az együttlakók számának figyelembevételével havonta, személyenként 2 m3, de minimum lakásonként 6 m3 vízfogyasztást számláz egészen addig, míg a bérlő nem igazolja, hogy vízórája működőképes és az azon mért fogyasztást a Vízművek felé lejelentette. Kivételt képez ez alól azon eset, amikor a bérlő a 29. § (1) bekezdés alapján a bérbeadó felé 2 hónapot meghaladó távollétét bejelentette és a lakást nem használja;”


10. §

A Rendelet 4. számú melléklete helyébe e rendelet 1. számú melléklete lép.


11. §

E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



Ancsin László

jegyző

Kovács Péter

polgármester



Záradék:

E rendelet 2015. év február hó 23. napján kihirdetésre került.

Ancsin László

jegyző



7/2015. (II. 23.) 1. számú melléklet

PÁLYÁZAT

A 1165 Budapest, Újszász u. 88. sz. alatti „Szobabérlők Háza” … m2-es lakóegységére

(Kérjük jól olvashatóan kitölteni!)


 A  pályázó                                                                                            A pályázó házastársa (élettársa)


1./  Neve: …………………………………………                         1./  Neve: ………………………….…………..


2./  Születési ideje: ………………………………..                        2./  Születési ideje: ………………….………...


3./  Állampolgársága: ………….………………….                       3./  Állampolgársága: ……………….………...


4./  Családi állapota: …………….………………..                       4./  Családi állapota: …………….…………….


5./  Állandó lakcíme : ……………………………..                       5./  Állandó lakcíme : …………………………


      …………………………………………………                              …...………………………………………..


      telefonszáma: ………………………………….                           telefonszáma: …………  …………………. 


      Mióta lakik ott: ……………….……………….                             Mióta lakik ott: …………………………...

   

      Milyen minőségben: ………………………….                              Milyen minőségben: ……………………...


6./  Tartózkodási helye: …………………………..                       6./  Tartózkodási helye: …………….…………


       ………………………………………………..                                ………………………………….…………


       Milyen minőségben: …………………………                               Milyen minőségben: ……………….……..


7./  Kiskorú gyermekeinek száma: ………….…….                      7./  Kiskorú gyermekeinek száma: …….……...


      Gyermekeinek életkora: ………….……………                             Gyermekeinek életkora: …………..………


8./  Foglalkozása: ……………………………….                          8./  Foglalkozása: ……………………….…….


9./  Munkahelye: ………………………………..                          9./  Munkahelye: …………………..………….


10./  Havi nettó jövedelme: ……………………..                         10./  Havi nettó jövedelme: ………….………..


A lakcímet, illetve a tartózkodási helyet a lakcímkártya másolatával igazolni kell!

Amennyiben a kérelmező rendelkezik lakáscélú megtakarítással, illetve a későbbi lakhatását igazoló okmánnyal

(pl.: adás-vételi szerződés, építési engedély, stb.) csatolni kell.


A pályázó kivel kíván beköltözni (név, rokonsági fok):    …………………………………………………………...

                                                                                                                   

                                                                                            …..…………………….…………………………………


Nyilatkozat:  Alulírott pályázó tudomásul veszem, hogy a lakóegységek bérleti  jogát 1 év határozott időre ítéli oda az Egészségügyi és Szociális Bizottság. Büntetőjogi felelősségem tudatában nyilatkozom, hogy nekem és a velem együtt költözőknek lakástulajdona nincs. Tudomásul veszem, hogy ha ennek ellenkezője kiderül, azonnal el kell hagynom a Szobabérlők Házát. A bérleti szerződésben szereplő bérleti díj mértékére a szerződés teljes időtartamára számlavezető bankomnál azonnali beszedési megbízást adok az Önkormányzat javára.


Budapest, 20... …………………………..

                                                                                                              ………………………………………….

                                                                                                                                pályázó aláírása


Figyelem!      A túloldalon részletezze szociális helyzetét, illetve ismertesse, hogy miképpen kívánja lakáshelyzetét megoldani a bérleti idő letelte után! Csatolni!                                         A havi  nettó jövedelemről jövedelemigazolást!



Általános indokolás


A rendelet módosításával a Testület további két darab köztisztviselői lakást biztosítana. Ezen felül a rendelet további gyakorlati módosításokat rendez.


Részletes indokolás

1. és 2. §-hoz:


További két köztisztviselői lakás biztosításáról rendelkezik.


3. §-hoz:


Külföldi vendégtanárok elhelyezése esetén a lakás előtakarékosság kötelezése nem indokolt.


4. §-hoz:


Pontosítás miatt szükséges.



5-6-7. §-hoz:


A lakbérmérték felülvizsgálatát 1 éves kötelezettségről 3 éves kötelezettségre változtatja, azonban az 3 éves időszakban lehetőség van a szociális helyzet megváltozása esetén szociális lakbérmérték megállapítását kérni.


9-10. §


Pontosító rendelkezéseket tartalmaz.


11. §


Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz.