Egeraracsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2015(X.1.) önkormányzati rendelete

A helyi építési szabályzatról

Hatályos: 2023. 10. 12

Egeraracsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2015(X.1.) önkormányzati rendelete

A helyi építési szabályzatról

2023.10.12.

Egeraracsa Község Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, továbbá a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet alkalmazásával, az abban megállapított véleményezésre jogosult szervekkel és partnerekkel egyeztetve a település helyi építési szabályzatáról következőket rendeli el:1

ELSŐ RÉSZ

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Egeraracsa Község közigazgatási területe.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó területen területet használni, építmény elhelyezésére felhasználni, telket alakítani, építés alapjául szolgáló tervet elkészíteni, építményt építeni, átalakítani, bővíteni, felújítani, helyreállítani, korszerűsíteni, elmozdítani vagy lebontani, továbbá az építmény rendeltetését megváltoztatni a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Tervének elfogadásáról és a Balatoni Területrendezési Szabályzat megállapításáról szóló 2000. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Btv.), az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet (a továbbiakban: OTÉK), valamint a jelen rendelet rendelkezései szerint szabad.

(3) A rendelet 1. mellékletét az 1-3/2015. számozású, 1:4000 léptékű szabályozási terv képezi.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. Közterület alakítására vonatkozó előírások

2. § (1) Közterületen épület, építmény az önkormányzat hozzájárulásával a közlekedés zavarása nélkül helyezhető el, számára önálló telek nem alakítható ki.

(2) Az építési telkek közterület felőli határán elhelyezett építmények terepszint alatti szerkezeti elemei (alap, munkagödör megtámasztó szerkezet, stb.) továbbá angol akna és az építési telekhez tartozó közműakna a közterületbe korlátozás nélkül benyúlhat, amennyiben az a közlekedési- és közmű építmények elhelyezését nem korlátozza, és amennyiben ahhoz a közterület kezelője hozzájárul.

(3) A település területén, közterületen és telkek közterületre néző felületén a tájékoztató táblák, köztárgyak és hirdető berendezések csak egységesen, arculati terv alapján helyezhetők el. A meglévő berendezéseket az egységes arculat létrehozása érdekében szükség szerint át kell alakítani, vagy ki kell cserélni. A község területén alkalmazható hirdető berendezés megengedett legnagyobb hirdetési felülete 3 m2.

(4) Nem helyezhető el reklámcélú felület a padokon, játszóterek berendezésein, a közmű műtárgyak felszín feletti berendezésein, továbbá támfalakon, lépcsőkön, és minden olyan közterületen elhelyezett tárgyon, növényzeten, melynek rendeltetéséhez az hozzá nem tartozik.

2. Az épített környezet és településkép alakítására vonatkozó előírások

3. § Az övezetek és építési övezetek területén minden építményt a környezettel, a településképpel összhangban kell létesíteni és fenntartani. Az övezet területének a meglévő állapothoz illeszkedő szabályozása esetén az övezetek rendeltetésének megfelelően, a helyszíni adottságokat figyelembe véve úgy kell eljárni, hogy a létesítmény ne zavarja a szomszédos telkek és építmények, önálló rendeltetési egységek rendeltetésszerű használhatóságát, illeszkedjen a környezet és a környező beépítés természeti és építészeti adottságaihoz. Az építészeti adottságokhoz és környezethez történő illeszkedés során figyelembe kell venni a környezetben kialakult épülettömeg nagyságát, arányait és az épület terepre illesztését. Az övezet területének jelentős megújulása, vagy beépítési intenzitásának változása esetén járuljon hozzá a táj- és településkép esztétikus, a kor építészeti szellemének megfelelő és minőségi alakításához.

3. Építészeti értékek országos védelme

4. § (1)2 A település területén található nyilvántartott régészeti lelőhelyet a szabályozási terv jelöli, a védettséggel érintett területek felsorolását a 6. melléklet tartalmazza, a védettségre vonatkozó előírásokat a kulturális örökség védelméről szóló törvény szabályozza.

(2) A település területén található nyilvántartott régészeti érdekű területeket a szabályozási terv jelöli, a védettségre vonatkozó előírásokat a kulturális örökség védelméről szóló törvény szabályozza.

4. Építészeti értékek helyi védelme

5. §3

5. A táj és a természeti környezet védelmére vonatkozó előírások

6. § (1) A beépítésre szánt területeken az út kezelőjének

a) új utak esetében az út létesítésével egyidejűleg,

b) meglévő utak esetében az önkormányzat által meghatározott ütemezés szerint

az utak mentén legalább egyoldali fasort kell telepítenie.

(2) A helyi jelentőségű természetvédelmi területen területet felhasználni, építményt, épületet felhasználni, építési munkát engedélyezni és végezni a védett érték figyelembevételével, a védetté nyilvánító rendelkezés és az övezet szabályai szerint szabad.

(3) A meglévő mezővédő és útvédő fásításokon kizárólag balesetvédelmi és növény-egészségügyi szempontokkal indokoltan eszközölhető csonkolás és fakivágás. A kivágások helyben történő pótlásáról gondoskodni kell oly módon, hogy az állomány egysége fennmaradjon. Új telepítések kizárólag tervszerűen, a mezőgazdasági gazdálkodással összhangban, illetve utak mentén útkezelői engedéllyel történhetnek.

(4) A vízfolyások menti 20-20 méteres sávban megtelepedett fásszárú növényzet védelmét a vízfolyások karbantartási munkáihoz szükséges feltételek biztosítása mellett kell megoldani.

(5) Az országos jelentőségű természetvédelmi területen, az ex lege lápterületen a természet védelméről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(6) A természeti területen jelölt vizes élőhelyek védőterületén a természet védelméről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(7) A vízeróziónak kitett területeken a vízerózió csökkentése érdekében

a) a területhasználatok során kiemelt szerepe van a meglévő többszintes növényállomány megőrzésének, a hiányzó növényállomány pótlásának, támasztó gyökérzete védelmének.

b) az utak, telken belüli feltáró utak, ösvények, egyéb nyomvonalak nyomvonalvezetésének kialakításánál, illetve az utak műtárgyai paraméterei és műszaki megoldásai meghatározásánál is kiemelt feladat a lehullott csapadék visszatartása, a talajba beszivárogni nem tudó víz elvezetésének késleltetése, ezzel a talajvédelem érdekeinek érvényesítése.

c) biztosítani kell a kialakult felszín megváltoztatásának legkisebb mértékét, a lemosódások elkerülését, a hegy természetes kontúrjának és felszínének széleskörű megőrzését.

6. Környezetvédelmi előírások

7. § (1) A település területén csak olyan létesítmények üzemeltethetők, amelyek

a) egészségügyi légszennyezettségi határérték- túllépést, valamint

b) ökológiai légszennyezettségi határérték- túllépést

ba) az ökológiai folyosón,

bb) az erdőterületen,

bc) a települési területen a településszerkezeti tervben zöldterület települési területfelhasználási egységbe sorolt területeken

nem okoznak.

(2) Az ingatlantulajdonos az ingatlanán keletkező, vagy birtokába került települési szilárd hulladékot a környezet szennyezését megelőző, károsítását kizáró módon köteles gyűjteni.

(3) Az ingatlanon elhagyott hulladék kezelési kötelezettsége a hulladék tulajdonosát, ha annak személye nem állapítható meg, - ellenkező bizonyításáig – az ingatlan tulajdonosát terheli, aki köteles a szervezett hulladékgyűjtést – ideértve a szelektív hulladék-begyűjtési rendszereket is – igénybe venni.

(4) A gazdálkodó szervezeteknek gondoskodniuk kell az építés során és a tevékenységükből keletkező veszélyes és nem veszélyes termelési hulladékok hasznosításáról, ártalmatlanításáról.

7. A védőterületek és védőtávolságok szabályai

8. § (1) A település közigazgatási területén belül található országos mellékútvonal külterületi szakaszai mellett, a terven jelölt, illetve az úttengelytől számított 50m-50m-es védőtávolság előírt. A védőtávolságra a közúti közlekedésről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) A vízgazdálkodási (mederkezelési, karbantartási) szakfeladatok elvégzéséhez a vízfolyások mentén, egyéb vízfolyások és közcélú vízi létesítmények (patakok, árkok, tározók) mentén a szabályozási tervben jelölt parti sávot kell biztosítani, mely területének meghatározására a nagyvízi meder, a parti sáv, a vízjárta és a fakadó vizek által veszélyeztetett területek használatáról, hasznosításáról, valamint a folyók esetében a nagyvízi mederkezelési terv készítésének rendjére és tartalmára vonatkozó szabályokról szóló Korm. rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni e rendelet 6. § (4) bekezdésében foglaltak figyelembevételével. Azokon a partszakaszokon, ahol ez az előírás nem biztosítható, a vízfolyások medrének a karbantartásához a hozzáférés módját egyedileg kell meghatározni.

(3) A meglévő és létesítendő villamos közművek részére a szabályozási terv és e rendelet védősávokat - biztonsági sávokat - állapít meg, melynek területére a villamosművek, valamint a termelői, magán- és közvetlen vezetékek biztonsági övezetéről szóló rendeletben meghatározott korlátozások vonatkoznak.

(4) A CH kút szabályozási tervben jelölt biztonsági övezetének területén a biztonsági övezetre vonatkozóan a bányászatról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(5) A szennyvíztisztító területe körül a szabályozási terven jelölt 20 m sugarú, a szennyvízátemelők körül a szabályozási terven jelölt 10 m sugarú védőtávolságon belül lakó és huzamosabb tartózkodásra szolgáló létesítmény nem helyezhető el.

(6) Az ivóvíz kutak környezetében a szabályozási tervben jelölt vízbázis hidrogeológiai „B” védőövezetében a vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló vízilétesítmények védelméről szóló rendeletben meghatározott korlátozások vonatkoznak.

8. Egyes sajátos jogintézményekkel kapcsolatos előírások (tilalmak, telekalakítás, településrendezési kötelezések, közterület-alakítás)

9. § A szabályozási terven beültetési kötelezettséggel jelölt területeket őshonos fajtájú fás növényzettel fedetten kell kialakítani, meglévő fásítás esetén azt fenn kell tartani. E területeken a beépítettség mértékébe beszámítandó építmény nem helyezhető el. A beültetési kötelezettséget új telephelyek létesítése esetén az engedélytől számított egy éven belül, meglévő, vagy új telephelyek új építéséhez kötődően pedig a használatbavételig kell megvalósítani.

9. Telekalakítás általános szabályai

10. § (1) A már beépült telkek megosztása nem engedélyezhető, ha az osztás eredményeként a keletkező telkek mérete, beépítettsége és a zöldfelület minimális mértéke a szabályozási előírások által megengedett mértékeknek nem felel meg.

(2) Az övezetek és építési övezetek területén a meglévő telkek összevonhatók, telekhatár rendezés kedvezőbb telekalakulat létrehozása esetén végrehajtható, illetve útszabályozással érintett terület leválasztható abban az esetben is, ha az így létrejövő telek méretei nem érik el a kialakítható legkisebb telekméretet. Az építési lehetőség meghatározása során a telkek összevonásával, telekhatár rendezéssel, illetve útszabályozással létrejövő területen a telek beépítési lehetőségének megállapításakor a beépíthető legkisebb telekre vonatkozó szabályozást kell alkalmazni.

(3) Közművek műtárgyainak, szénhidrogén kutatás, kitermelés és egyéb bányászati építmények telke az övezeti előírásoktól függetlenül kialakítható.

(4) A szabályozási tervben meghatározott szabályozási vonal mentén a közlekedési- és közmű elhelyezési övezet területének határát a kialakult állapot és a biztonságos megközelítés figyelembe vétele mellett geodéziai felméréssel pontosítva kell kialakítani.

(5) Építési telek kialakítása során az út számára leválasztott területet közforgalom számára megnyitott útként kell kialakítani, és az ingatlan nyilvántartásba bejegyezni. A meglévő kerítést és közmű műtárgyakat el kell bontani, illetve át kell helyezni.

(6) A szabályozási terv szerinti vízgazdálkodási, közlekedési és zöldterületek kialakítása során a visszamaradó telek mérete nem korlátozott.

10. Közművek előírásai

11. § (1) Bármely építési övezetben az épületek kommunális ivóvízellátása közüzemi hálózatról egyéb övezetekben fúrt vízkútról történhet.

(2) Egyedi vízellátás csak a vízügyi hatóság engedélye alapján létesíthető, de ebben az esetben az engedély birtokosa köteles az emberi fogyasztásra felhasznált ivóvízre vonatkozó hatósági előírások szerinti a vízminőséget folyamatosan biztosítani. Építési engedély egyedi vízellátás kiépítése esetén csak a jogerős vízjogi létesítési engedély megléte után adható ki.

(3) Egyedi vízkúttal történő vízellátás esetén a jogerős vízjogi üzemeltetési engedély az épület használatbavételi eljárásának időpontjára rendelkezésre kell, hogy álljon.

(4) Mezőgazdasági területen az öntözésre használt vízkút vízjogi engedély alapján létesíthető.

12. § (1) Beépítésre nem szánt területen vezetékes ivóvíz hálózatra rákötött telkek esetében a megépült szennyvízcsatorna-hálózatra való rákötés a szennyvízcsatorna-hálózat átadását követően egy éven belül kötelező.

(2) Beépítésre szánt területen új épület elhelyezése esetén a megépült és üzembe helyezett szennyvízcsatorna-hálózatra való rákötés kötelező.

(3) Szennyvízcsatorna-hálózattal nem rendelkező területen új épület építésére építésügyi hatósági engedélyt adni, illetve engedélyek érvényét meghosszabbítani

a) beépítésre szánt területen, illetve belterületen csak a vízügyi hatóság által engedélyezett egyedi szennyvízkezelő berendezés,

b) beépítésre nem szánt területen vízzáró szennyvíztároló, illetve a vízügyi hatóság által engedélyezett egyedi szennyvízkezelő berendezés létesítését követően lehet.

(4) A szennyvízcsatorna-hálózat létesítésének engedélyezésére csak a megfelelő kapacitású csatlakozó szennyvíztisztító telep megléte esetén, illetve új tisztító építésekor azzal egyidejűleg kerülhet sor.

(5) A település területén a szippantott szennyvíz kezelés nélkül nem helyezhető el.

(6) A talaj és a talajvíz védelme érdekében a szennyvizek szikkasztása a település teljes közigazgatási területén tilos.

13. § (1) Bármely építési övezetben az ingatlan tulajdonosa köteles a területére hullott csapadékvíz ártalommentes elvezetését, szikkasztását vagy elhelyezését biztosítani környezetének károsítása nélkül.

(2) A csapadékvíz elvezető rendszerbe csak a jogszabályban előírt minőségi paramétereket meg nem haladó szennyezettségű, csapadékból származó vízmennyiség kerülhet.

(3) Az ingatlan tulajdonosa vagy a vízelvezető rendszer kezelője köteles a területén lévő vízelvezető rendszer megfelelő karbantartására.

(4) A 20 személygépkocsi befogadóképességűnél nagyobb gépkocsiparkolók felületéről az összegyűjtött csapadékvizeket csak olajfogón átvezetve lehet a csapadékvíz-csatornába bekötni, és a parkolókban összefolyó csapadékvíz zöldfelületre nem vezethető.

14. § (1) A műsorszórás és a mobil rádiótelefon hírközlés bázisállomásainak telepítésekor a berendezéseket meglévő magasépítményeken többfunkciós állomásként kialakított közös hírközlési toronyra kell elhelyezni. Önálló antennatartó szerkezet és csatlakozó műtárgy csak akkor helyezhető el, ha meglévő magasépítményeken erre nincs lehetőség. Az önálló antennatartó szerkezet nem helyezhető el a térségi jelentőségű tájképvédelmi terület övezetén, valamint a beépítésre szánt területeken.

(2) Beépítésre szánt területen az elektromos energiaellátási és az elektronikus hírközlési nyomvonalas hálózatok kiépítésénél, illetve a meglévő hálózatok korszerűsítésénél a településkép védelme és az esztétikai követelmények érvényesítése céljából terepszint alatti elhelyezést kell megvalósítani.

11. Építés általános szabályai

15. § (1) Az övezetek és építési övezetek területén épületet elhelyezni

a) a szabályozási tervben jelölt építési hely esetén – az állattartó és trágyatároló építmények kivételével - annak területén belül az oldal és hátsókert általános szabályainak megtartásával,

b) építési hely jelöléssel nem rendelkező övezetek esetében pedig az elő-, oldal és hátsókert általános szabályainak megtartásával lehet.

Az állattartó és trágyatároló építményeket a telken az építési hely jelölésétől függetlenül a 3. melléklet előírásai szerint, valamint az elő-, oldal- és hátsókert szabályainak megtartásával lehet elhelyezni úgy, hogy az a környezetére zavaró hatással ne legyen.

(2) Az övezetek és építési övezetek területén az adott telek rendeltetését meghatározó új főépítményt elhelyezni

a) építési vonallal szabályozott telkek esetében úgy lehet, hogy az épület domináns építészeti határoló fala térfalat meghatározóan e vonalat érintve helyezkedjen el,

b) építési vonallal nem szabályozott területek esetében, illeszkedve a környezet beépítéséhez,

c) kialakult környezet hiányában a szabályozási tervben egyéb módon nem szabályozott helyeken 5 m-es előkerttel lehet.

(3) Azon meglévő építmények esetében, ahol a szabályozási terv a meglévő épületet közlekedési terület szabályozásával, út szélesítésével érinti, csak az épület karbantartásával, fenntartásával kapcsolatos építési tevékenység folytatható.

(4) Azon meglévő építmények esetében, ahol az építmény részben a telekre meghatározott építési helyen kívül található, felújítás, helyreállítás és korszerűsítés engedélyezhető. Ezen építményeknél bármilyen jellegű bővítés csak az építési hely területén lehetséges.

(5) Azon meglévő építmények esetében, ahol a meglévő épület homlokzat/párkány és épületmagasság értéke az övezetre előírt értéket meghaladja, ott a bővítés vagy átalakítás engedélyezhető akkor is, ha a változtatás utáni állapot a szabályozásban előírt mértéket meghaladja, de az a meglévő állapotnál kedvezőbb eredménnyel jár, bővítés esetén a bővítmény homlokzat/párkány és épületmagasság értéke a szabályozásban meghatározottnál nem nagyobb.

(6) Építési övezetben, a hátsókert területén kialakított épület telekhatártól számított 2 méteren belül a telekhatár irányába csak tűzfallal alakítható ki.

(7) A település beépítésre nem szánt területén a terepszint alatti építmény bruttó alapterülete a telek területének 10 %-át nem haladhatja meg.

(8) A település beépítésre nem szánt területén 10 méternél magasabb építményeket a környezethez - domborzati és növényzeti adottságokhoz - illeszkedően kell elhelyezni.

(9) A település beépítésre nem szánt területén a 10 méternél magasabb építmények vagy a 250 m2-nél nagyobb beépített alapterületű építmények építési engedély iránti kérelméhez külön jogszabályban meghatározott látványtervet kell mellékelni.

(10) Az állattartással összefüggésben hígtrágya, trágyalé, csurgalékvíz kizárólag szivárgásmentes, szigetelt tartályban, medencében tárolható. A tároló anyagát úgy kell megválasztani, hogy az a korróziónak ellenálljon, élettartama legalább 20 év legyen. A tárolóhely mérete legalább 4 havi mennyiség befogadására legyen alkalmas. Istállótrágyát szigetelt alapú, a csurgalékvíz összegyűjtésére szolgáló gyűjtőcsatornákkal és aknával ellátott trágyatelepen kell tárolni. A tárolókapacitásnak elegendőnek kell lenni legalább 4 havi istállótrágya tárolására.

MÁSODIK RÉSZ

Részletes övezeti előírások

16. §4 Az igazgatási terület

a) beépítésre szánt területeit az építési használatuk általános jellege, valamint sajátos építési használatuk szerint

aa) 1. lakó: 1.1. falusias lakó - (Lf),

ab) 2. gazdasági: 2.1. egyéb ipari- (Gip), valamint

ac) 3. különleges: 3.1. mezőgazdasági üzemi (Kmü); 3.2. turisztikai fejlesztési (Ktu); 3.3. szennyvíztisztító- (Ksz).

b) beépítésre nem szánt területeit

ba) 1. közlekedési- és közműelhelyezési, hírközlési: 1.1. közúti- (Köu),

bb) 2. zöld- (Zk),

bc) 3. erdő: 3.1. védelmi erdő- (Ev); 3.2. gazdasági erdő- (Eg),

bd) 4. mezőgazdasági: 4.1. kertes mezőgazdasági -(Mk); 4.2. általános mezőgazdasági –(Má),

be) 5. vízgazdálkodási- (V),

bf) 6. természetközeli (Tk),

bg) 7. különleges beépítésre nem szánt: 7.1. temető- (Kb-t); 7.2. sport- (Kb-sp); 7.3. rekreációs- (Kb-r)

övezeteként lehet megkülönböztetni.

II. Fejezet

Beépítésre szánt építési övezetek előírásai

12. Falusias lakóterület

17. §5 (1) Az „Lf-1” és „Lf-2” jelű falusias lakóterület lakóépületek, a mező- és az erdőgazdasági építmények, továbbá a lakosságot szolgáló, környezetre jelentős hatást nem gyakorló kereskedelmi, szolgáltató építmények elhelyezésére szolgál.

(2) A falusias lakóterületen elhelyezhető épület:

a) lakás,

b) mező és erdőgazdasági (üzemi) építmény, ezen belül a 3. mellékletben meghatározott állattartó építmény,

c) kereskedelmi, szolgáltató,

d) szállás jellegű,

e) igazgatási, iroda,

f) hitéleti, nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális,

g) kulturális, és közösségi szórakoztató

rendeltetést tartalmazhat.

(3) A falusias lakóterület építési használatának megengedett felső határértékeit és telekalakítási szabályait a 4. melléklet 1. pontja tartalmazza.

(4)6

(5)7

(6)8

(7)9

(8) Az (1) bekezdés szerinti falusias lakóterület övezeteiben egy telken maximum 5 kutya tartására alkalmas kutyaház, vagy kennel helyezhető el.

13. Egyéb ipari terület

18. §10 (1) A „Gip” jelű egyéb ipari terület olyan gazdasági célú ipari építmények elhelyezésére szolgál, amelyek más beépítésre szánt területen nem helyezhetők el. Az övezet elsősorban az ipari, az energiaszolgáltatási és a településgazdálkodás építményei elhelyezésére szolgál.

(2) Az egyéb ipari területen önálló lakó rendeltetésű épület nem helyezhető el, de a gazdasági tevékenységi célú épületen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakás kialakítható.

(3) Az egyéb ipari terület építési használatának megengedett felső határértékeit és telekalakítási szabályait a 4. melléklet 2. pontja tartalmazza.

(4) Az egyéb ipari területen a technológiai építmények magassága nem korlátozott.

(5) Az egyéb ipari területen a településkép és a tájkarakter védelme érdekében csarnok jellegű épület építése - látványtervvel igazoltan - tájba illesztve, illetve növényzettel takartan engedélyezhető.

14. Különleges mezőgazdasági üzemi terület

19. §11 (1) A „Kmü” jelű övezet, olyan különleges mezőgazdasági üzemi terület, ahol

a) a környezetére nem zavaró hatású mezőgazdasági, állattartó és tároló építmények, valamint

b) egyéb gazdasági építmények

c) a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakások

helyezhetőek el.

(2) Az (1) bekezdés szerinti különleges mezőgazdasági üzemi terület építési használatának megengedett felső határértékeit és telekalakítási szabályait a 4. melléklet 3. pontja tartalmazza.

(3) A különleges mezőgazdasági területen a technológiai építmények magassága nem korlátozott.

(4) A különleges mezőgazdasági területen a településkép és a tájkarakter védelme érdekében csarnok jellegű épület építése - látványtervvel igazoltan - tájba illesztve, illetve növényzettel takartan engedélyezhető.

15. Különleges turisztikai fejlesztési terület

20. §12 (1) A „Ktu” jelű turisztikai fejlesztési területen a tájhasználattal, a mezőgazdasági műveléssel összefüggő vendéglátó, szálláshely szolgáltató és gazdasági rendeltetésű épület helyezhető el.

(2) A „Ktu” jelű turisztikai fejlesztési terület építési használatának megengedett felső határértékeit és telekalakítási szabályait a 4. melléklet 4. pontja tartalmazza.

(3) Az övezet területén épületet elhelyezni csak az építési telket megközelítő út már kiépített úthoz csatlakozóan történő, szabályozási terv szerinti területkialakítását és kiépítését követően lehet.

16. Különleges szennyvíztisztító terület

21. §13 (1) A „Ksz” jelű szennyvíztisztító területen a szennyvíztisztítással kapcsolatos rendeltetésű épület helyezhető el.

(2) A „Ksz” jelű szennyvíztisztító terület építési használatának megengedett felső határértékeit és telekalakítási szabályait a 4. melléklet 5. pontja tartalmazza.

III. Fejezet

Beépítésre nem szánt övezetek előírásai

17. Közlekedési és közműterület

22. §14 (1) A közlekedés és a közmű elhelyezésére szolgáló terület az országos és a helyi közút, a kerékpárút, a gépjármű várakozóhely (parkoló) – a közterületnek nem minősülő telken megvalósuló kivételével –, a járda és gyalogút (sétány), köztér, mindezek csomópontja, vízelvezetési rendszere és környezetvédelmi építményei, a közúti, a kötöttpályás, a vízi és a légi közlekedés, továbbá a közmű és a hírközlés építményei elhelyezésére szolgál. Különösen elhelyezhetők a közlekedést kiszolgáló

a) közlekedési építmények, közúti jelzőtáblák,

b) közművek, hírközlési és környezetvédelmi építmények,

c) hirdetőberendezések, valamint

d) utcabútorok, szobrok és emlékművek.

(2) A település közigazgatási területén belül a közlekedési hálózatot az 5. melléklet 1. pontjában foglaltak szerint kell kialakítani.

(3) A település beépítésre szánt területén és a tájképvédelmi területen a közlekedési és közműelhelyezésre szolgáló területen a közmű és elektronikus hírközlési nyomvonalas hálózatok és járulékos műtárgyaik kiépítésénél, illetve a meglévő hálózatok korszerűsítésénél a tájkép védelme és az esztétikai követelmények érvényesítése céljából terepszint alatti elhelyezést kell biztosítani.

(4) Új utak, parkolók építése esetén azok fásítása kötelező, melyet kertészeti tervek szerint a közművek figyelembevételével kell megvalósítani. Előtérbe kell helyezni a honos, tájba illő fajok telepítését.

(5) A közművezetékeket és közműlétesítményeket közlekedési és közműterületen kell elhelyezni, ettől eltérő elhelyezés csak szolgalmi vagy vezetékjog biztosítás mellett engedélyezhető.

18. Zöldterület

23. §15 (1) A „Zk” jelű zöldterület, közkert állandóan növényzettel fedett közterület, amely a település klimatikus viszonyainak megőrzését, javítását, ökológiai rendszerének védelmét, a pihenést és testedzést szolgálja.

(2) A zöldterületen elhelyezhető a terület rendeltetésszerű használatához szükséges építmény és vendéglátó rendeltetést tartalmazó épület.

(3) A zöldterület építési használatának megengedett felső határértékeit és telekalakítási szabályait az 5. melléklet 2. pontja tartalmazza.

(4) Zöldterületen ingatlan tulajdonjogát kizárólag a települési önkormányzat vagy a magyar állam szerezheti meg közfeladat ellátása céljából. A zöldterület közcélú használata - a legszükségesebb vagyonvédelmi intézkedések kivételével - nem korlátozható.

19. Gazdasági erdőterület

24. §16 (1) Az „Eg-1” és „Eg-2” jelű gazdasági erdőterület erdő céljára szolgáló terület.

(2) Az „Eg-1” és „Eg-2” jelű gazdasági erdőterület övezetében az erdőgazdálkodással és vadászattal összefüggő, az előzőekhez kapcsolódó turisztikai épület, valamint közmű és út építmények helyezhetők el.

(3) A gazdasági erdőterület övezetére vonatkozó építési és telekalakítási szabályokat, valamint a települési övezetet érintő kiemelt térségi övezeteket az 5. melléklet 3. pontja tartalmazza.

(4) A települési övezetekre a (3) bekezdés táblázata szerinti, a Btv. kiemelt térségi övezeteire vonatkozó előírásokat kell alkalmazni.

(5) A szőlő művelési ágban történő hasznosítás - a szőlő termőhelyi kataszteri területbe is besorolt területeken - az erdészeti hatóság által engedélyezhető.

(6) A védőerdők kivételével kerítést létesíteni csak természetvédelmi, vadgazdálkodási, illetve erdőgazdálkodási célból szabad.

(7) Új vadaskert létesítése nem engedélyezhető.

(8) Terepmotorozás, terepautózás nem engedélyezhető.

(9) Az erdőtelepítés megvalósulásáig az övezetben csak az erdőtelepítés lehetőségét megőrző területhasználat folytatható, az erdőtelepítést az élőhelynek megfelelő, természetesen kialakult őshonos fafajokból álló erdőfoltok megőrzésével kell végezni.

20. Védelmi erdőterület

25. §17 (1) Az „Ev-1” és „Ev-2” jelű övezet védelmi rendeltetésű erdő céljára szolgáló terület.

(2) Az „Ev-1” és „Ev-2” jelű védelmi erdőterületen közmű építmény és út kivételével építményt és épületet elhelyezni nem lehet.

(3) A védelmi erdőterület övezetére vonatkozó telekalakítási szabályokat, valamint a települési övezetet érintő kiemelt térségi övezeteket az 5. melléklet 4. pontja tartalmazza.

(4) A települési övezetekre a (3) bekezdés táblázata szerinti, a Btv. kiemelt térségi övezeteire vonatkozó előírásokat kell alkalmazni.

(5) Új vadaskert létesítése nem engedélyezhető.

(6) Terepmotorozás, terepautózás nem engedélyezhető.

(7) Az erdőtelepítést az élőhelynek megfelelő, természetesen kialakult őshonos fafajokból álló erdőfoltok megőrzésével kell végezni.

21. Általános mezőgazdasági terület

26. §18 (1) Az általános mezőgazdasági rendeltetésű területek „Má-1”, „Má-2” és „Má-3” jelű övezetekre tagolódnak.

(2) Az általános mezőgazdasági övezet területén

a) szántóművelési ágban lévő területen a terület rendeltetésszerű használatát szolgáló gazdasági építmény, gyepművelési ágban lévő területen hagyományos, almos állattartó épület építhető;

b) a szőlőművelési ágban lévő területen a szőlőtermelést, borászatot és a borturizmust szolgáló, a lakófunkciót is kielégítő épület, gyümölcsművelési ágban lévő területen a termelést, feldolgozást szolgáló, a lakófunkciót is kielégítő épület helyezhető el;

c) épületet létesíteni csak a legalább 80%-ban művelt telken lehet, ahol a beépítés feltételeként az a művelési ág fogadható el, amely a telek művelt területének 60%-án meghatározó, azon a vegyes művelésű telken, ahol egyik művelési ág sem éri el a 60%-ot, a legszigorúbb beépítési szabályokkal rendelkező művelési ágra vonatkozó előírás szerint lehet építeni;

d) állattartó telepet, a családi szükségletet meghaladó állattartást szolgáló épületet felszíni vizektől legkevesebb 200 m távolságra lehet elhelyezni;

e) lakókocsi, lakó, vagy gazdasági rendeltetésű konténer nem helyezhető el.

(3) Csarnok jellegű épület kizárólag az „Má-1” jelű övezetben helyezhető el.

(4) Az „Má-1” jelű általános mezőgazdasági övezet területén új gazdasági telephely, birtokközpont legalább 2 ha területű telken alakítható ki – Egeraracsa és a szomszédos települések közigazgatási területéhez tartozó - legalább 50 ha összterületű, több telekből álló birtok esetén. Birtokközpont területén a birtokközpont rendeltetésszerű használatát szolgáló, a lakófunkciót is kielégítő épület helyezhető el.

(5) Az általános mezőgazdasági övezetek területén a 7. melléklet szerinti, a település átlagánál jobb minőségű termőföldet építmény elhelyezése céljából felhasználni (a helyhez kötött létesítmények kivételével), e célból művelés alól kivonni nem lehet.

(6) Az általános mezőgazdasági terület övezetére vonatkozó építési és telekalakítási szabályokat, valamint a települési övezetet érintő kiemelt térségi övezeteket az 5. melléklet 5. pontja tartalmazza.

(7) Az „Má-1” jelű övezetekben a mezőgazdasági technológiai építmények, különösen

a) gabonaszárító berendezés,

b) siló,

c) víztorony valamint

d) takarmánytároló szin

magassága nem korlátozott.

(8) Az „Má-2” és „Má-3” jelű övezetekben a mezőgazdasági technológiai építmények megengedett legnagyobb beépítési magassága 10 méter.

(9)19

27. § (1) Az általános mezőgazdasági terület övezetében a szőlőműveléssel hasznosított 2 ha alatti területű telkekkel rendelkező tulajdonos - ha az egy borvidéken lévő telkeinek összterülete 5 ha-nál nagyobb - a szőlője művelésével, feldolgozásával, illetve ehhez kapcsolódó (nem szállodai célú) borturizmussal összefüggő építési tevékenysége csak az egyik, a nemzeti park területének természeti és kezelt övezetén kívüli lévő telkén engedélyezhető.

(2) Az (1) bekezdés szerinti beépíthető terület nagysága a beszámított telkek összterületének 1%-át, egyúttal a beépített telek beépítettsége a 25%-ot nem haladhatja meg.

(3) Az 5 ha-nál nagyobb összterület megállapításánál a kertgazdasági terület övezetén lévő telkek is beszámíthatóak, de építési jogot e telkekre csak a kertgazdasági terület övezeti előírásai szerint lehet szerezni. Az építési jog megszerzéséhez beszámított, de beépítésre nem került telkekre telekalakítási és építési tilalmat kell az építésügyi hatóság megkeresésére feljegyezni.

22. „Mk” jelű kertes mezőgazdasági terület

28. §20 (1) Az „Mk” jelű övezetekben a kert, szőlő és gyümölcsös ágban nyilvántartott telkek területén elhelyezhető telkenként legfeljebb egy, a műveléssel összefüggő gazdasági épület, valamint terepszint alatti építmény (pince). Szakrális építmény (kápolna, kereszt, kőkép, stb.) a telek méretétől függetlenül, beépítettségben, építménymagasságban korlátozás nélkül elhelyezhető.

(2) A kertes mezőgazdasági övezetek területén a művelési ágtól függetlenül, lakókocsi, lakó, vagy gazdasági rendeltetésű konténer nem helyezhető el.

(3) A kertes mezőgazdasági terület övezetére vonatkozó építési és telekalakítási szabályokat, valamint a települési övezetet érintő kiemelt térségi övezeteket az 5. melléklet 6. pontja tartalmazza.

(5) A kertes mezőgazdasági területen műveltnek az a telek minősül, ahol a telek legalább 80%-án intenzív kertészeti kultúra található.

(6) A kertes mezőgazdasági területen kerítést és közműépítményt elhelyezni az út tengelyétől számított 4 méteren, gazdasági épületet pedig az út tengelyétől számított 8 méteren túl lehet.

(7)21

23. Vízgazdálkodási terület

29. § (1) Vízgazdálkodási területként szabályozott a „V” jelű Bárándi-patak medre, annak két víztározója, a Kishorváti községrész területén lévő víztározó és az önálló helyrajzi számon szereplő árkok területe.

(2) Az árkok és patakok területén építményeket a vízi, közlekedési és közműépítmények kivételével elhelyezni nem lehet.

(3) A víztározók területén horgászstéget és vízi állásokat a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról szóló kormányrendeletben megfogalmazottak figyelembevételével lehet elhelyezni.

(4) A vízgazdálkodási területek telkének kialakítása során a telekalakítás a szabályozási tervben jelölt szabályozási vonalhoz képest eltérhet az övezet rendeltetéséhez tartozó terület tényleges állapotának és használatának figyelembevételével.

24. Természet közeli terület

30. § A „Tk” jelű természet közeli terület övezete mocsár, láp terület, mely területeken épületet elhelyezni nem lehet.

25. Különleges temető területe

31. § (1) A különleges beépítésre nem szánt területek közé tartoznak a temetők „Kb-t” területei.

(2) Az (1) bekezdés szerinti temető területén a terület rendeltetésszerű használatát szolgáló építmények helyezhetők el, legfeljebb 2 %-os beépítettséggel.

(3) A „Kb-t” jelű különleges temető területén új épület vagy építmény elhelyezése tájba illesztve, a történeti tájszerkezet, a tájképi adottságok megőrzésével, a tájkarakter erősítésével, a helyi építészeti hagyományok figyelembevételével történhet.

26. Különleges sport terület

32. §22 (1) A „Kb-sp” jelű különleges sport terület övezete olyan terület, melyen sportépítmény, valamint a hozzá kapcsolódó szociális, tároló és vendéglátó épület helyezhető el.

(2) A különleges sport terület építési használatának megengedett felső határait és telekalakítási szabályait az 5. melléklet 7. pontja tartalmazza.

(3) Az különleges sport területen a településkép és a tájkarakter védelme érdekében csarnok jellegű épület építése - látványtervvel igazoltan - tájba illesztve, illetve növényzettel takartan engedélyezhető.

27. Különleges rekreációs területe

33. §23 (1) A „Kb-r” jelű különleges rekreációs övezet területén a turizmushoz kapcsolódó vendéglátó, szálláshely szolgáltató és sport rendeltetésű épület helyezhető el.

(2) A „Kb-r” jelű különleges rekreációs övezet építési használatának megengedett felső határait és telekalakítási szabályait az 5. melléklet 8. pontja tartalmazza.

(3) A „Kb-r” jelű különleges rekreációs övezet területén új épület vagy építmény elhelyezése tájba illesztve, a történeti tájszerkezet, a tájképi adottságok megőrzésével, a tájkarakter erősítésével, a helyi építészeti hagyományok figyelembevételével történhet.

HARMADIK RÉSZ

Záró rendelkezések

34. § (1) Ez a rendelet a 2015. október 15-én lép hatályba.

(2) Hatályát veszti az Egeraracsa helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 13/2008.(XII.30) önkormányzati rendelet.

2. melléklet a 7/2015. (X. 1.) önkormányzati rendelethez25

1. függelék a 7/2015. (X. 1.) önkormányzati rendelethez a 7/2015. (X. 1.) önkormányzati rendelethez26

2. függelék a 7/2015. (X. 1.) önkormányzati rendelethez a 7/2015. (X. 1.) önkormányzati rendelethez27

4. melléklet a 7/2015(X.1.) önkormányzati rendelethez28

BEÉPÍTÉSRE SZÁNT ÉPÍTÉSI ÖVEZETEK ELŐÍRÁSAI

1. Falusias lakóterület

A

B

1

Lf-1, Lf-2

2

A Btv. kiemelt térségi övezetre vonatkozó előírásai

-

3

Kialakítható legkisebb telekszélesség és terület

18m, 1000 m2

4

Beépíthető legkisebb telek területe

kialakult

5

beépítési mód:

Oldalhatáron álló

6

Megengedett legnagyobb beépítettség

500 m2 telekterületig 30 %

7

500-1000 m2 feletti területre vetítetten további 20 %

8

1000 m2 feletti területre vetítetten további 10 %

9

A megengedett legnagyobb beépítési magasság

Lakóépület és azzal egybeépített gazdasági épület esetén:
Homlokzatmagasság: 6,0 m
Épületmagasság: 5,0 m
Különálló, nem utcafronti gazdasági épület esetén:
Homlokzatmagasság: 6,5 m
Épületmagasság: 5,5 m

10

Oldalkert legkisebb mértéke

14 m-nél szűkebb telek esetén 4,0 m
14 m-nél szélesebb telek esetén 5,0 m

11

Kialakítható legkisebb zöldfelület mértéke

50 %

2. Egyéb ipari terület

A

B

1

Gip

2

Kialakítható legkisebb telekszélesség és terület

30m, 3000 m2

3

Beépíthető legkisebb telek területe

kialakult

4

beépítési mód:

szabadon álló

5

Megengedett legnagyobb beépítettség

50 %

6

A megengedett legnagyobb beépítési magasság

Homlokzatmagasság: 7,0 m

7

Épületmagasság: 6,0 m

8

Oldalkert legkisebb mértéke

4,0 m

9

Kialakítható legkisebb zöldfelület mértéke

20 %

3. Különleges mezőgazdasági üzemi terület

A

B

1

Kmü

2

Kialakítható legkisebb telekszélesség és terület

50m, 5000 m2

3

Beépíthető legkisebb telek területe

kialakult

4

beépítési mód:

Szabadon álló

5

Megengedett legnagyobb beépítettség

40 %

6

A megengedett legnagyobb beépítési magasság

Homlokzatmagasság: 7,0 m
Épületmagasság: 6,0 m

7

Oldalkert legkisebb mértéke

4,0 m

8

Kialakítható legkisebb zöldfelület mértéke

40 %

4. Különleges turisztikai fejlesztési terület

A

B

1

Ktu

2

Kialakítható legkisebb telekszélesség és terület

50m, 1ha

3

Beépíthető legkisebb telek területe

50m, 1ha

4

Beépítési mód:

Szabadon álló

5

Megengedett legnagyobb beépítettség

7 %

6

A megengedett legnagyobb beépítési magasság

Homlokzatmagasság: 7,5 m

7

Épületmagasság: 7,5 m

8

Kialakítható legkisebb zöldfelület mértéke

80 %

5. Különleges szennyvíztisztító terület

A

B

1

Ksz

2

Kialakítható legkisebb telekszélesség és terület

Övezet területe

3

Beépíthető legkisebb telek területe

Övezet területe

4

beépítési mód:

Szabadon álló

5

Megengedett legnagyobb beépítettség

40 %

6

A megengedett legnagyobb beépítési magasság

Homlokzatmagasság: 4,0 m
Épületmagasság: 4,0 m

7

Kialakítható legkisebb zöldfelület mértéke

40 %

5. melléklet a 7/2015(X.1.) önkormányzati rendelethez29

BEÉPÍTÉSRE NEM SZÁNT ÖVEZETEK ELŐÍRÁSAI

1. Közlekedési és közműterület

A

B

C

D

E

F

G

1

Út
megnevezése

Település kategória

Közút
Kategória

Kezelő

Védő
távolság
(m)

Szab. szél.
(m)

Megjegyzés

2

KÖu-01-1

Országos mellékút

B.V.c.B.
B.V.c.C.
B.V.c.D.

Magyar Közút
NZrt.

_

13,80
11,00

Fő és Ady Endre utca
7526 j.ök. út

3

KÖu-01-2

Országos mellékút

K.V.C.

Magyar Közút
NZrt.

50-50

_

75122 j. bekötő út

4

KÖu-02-1

Helyi gyűjtőút

B.V.c.B.
B.V.c.C.

Önk.

_

11,55
9,60

Kossuth Lajos és
Jánoshegyi utca

5

KÖu-03-1

Települési kiszolgálóút

B.VI.d.B.

Önk.

_

8,00
8,80

Petőfi Sándor utca

6

KÖu-03-2

Települési kiszolgálóút

B.VI.d.C.

Önk.

_

7,00

36 hrsz.-ú út

7

KÖu-03-3

Települési kiszolgálóút

B.VI.d.B.

Önk.

_

8,80

Új utca

8

KÖu-03-4

Települési kiszolgálóút

B.VI.d.C.

Önk.

_

8,80

Új-hegyi utca

9

KÖu-03-5

Települési kiszolgálóút

B.VI.d.B.

Önk.

_

6,00
8,00

Deák Ferenc utca

10

KÖu-03-6

Települési kiszolgálóút

B.VI.d.B.

Önk.

_

12,00

06 és 017 Hrsz.-ú út

11

KÖu-06-1

Mezőgazdasági út

B.VI.

Önk.

_

megl.

64/2 hrsz.-ú út

12

KÖu-06-2

Mezőgazdasági út

B.VI.

Önk.

_

12,00

47 hrsz.-út

13

KÖu-06-3

Mezőgazdasági út

B.VI.

Önk.

_

megl.

262 hrsz.ú út

14

KÖu-06-4

Mezőgazdasági út

B.VI.

Önk.

_

6,00

3 hrsz.ú út

15

KÖu-06-5

Mezőgazdasági út

B.VI.

Önk.

_

6,00

251 hrsz.-ú út

2. Zöldterület

A

B

1

Zk

2

Kialakítható legkisebb telekszélesség és terület

Övezet területe

3

Beépíthető legkisebb telek területe

kialakult

4

beépítési mód:

Szabadon álló

5

Megengedett legnagyobb beépítettség

3 %

6

A megengedett legnagyobb beépítési magasság

Homlokzatmagasság: 4,5 m
Épületmagasság: 4,5 m

7

Kialakítható legkisebb zöldfelület mértéke

60 %

3. Gazdasági erdőterület

A

B

C

D

E

F

G

1

Övezet
jele

A Btv. települési
övezetet érintő
kiemelt térségi
övezetei

Kialakítható
legkisebb
telekterület

Beépíthető
legkisebb
telek területe

Beépítési mód

A beépítettség
megengedett
legnagyobb
mértéke

A megengedett
legnagyobb
építmény
magasság

2

Eg-1

-

3000 m2

10 ha

Szabadon álló

0,3 %

5m

3

Eg-2

Ö2

4. Védelmi erdőterület

A

B

C

1

Övezet jele

A Btv. kiemelt térségi övezetre
vonatkozó előírásai

Kialakítható legkisebb telekterület

2

Ev-1

-

3000 m2

3

Ev-2

Ö2

5. Általános mezőgazdasági terület

A

B

C

D

E

F

G

1

Övezet
jele

A Btv.
települési
övezetet
érintő
kiemelt
térségi
övezetei

Kialakítható
legkisebb
telekterület

Beépíthető
legkisebb
telek területe
a művelési ág
függvényében

Beépítési
mód

A beépítettség
megengedett
legnagyobb mértéke

A megengedett
legnagyobb
beépítési
magasság

2

Má-1

-

3000 m2


szántó: 20 ha
rét, legelő: 5 ha
szőlő: 2 ha
gyümölcs: 2 ha
birtokközpont: 2 ha

Szabadon
álló

szántó: 0,3 % (max. 1000 m2)
rét, legelő: 1 % (max. 1000 m2)
szőlő: 2 % (max. 800 m2)
gyümölcs: 1 % (max. 1000 m2)
birtokközpont
összterületének 1%-a,
a telek területének 25 %-a

homlokzatmagasság:
6,5 m
épületmagasság:
5,5 m

3

Má-2

Ö2

3000 m2

szántó: 20 ha
rét, legelő: 5 ha
szőlő: 2 ha
gyümölcs: 3 ha

Szabadon
álló

szántó: 0,3 % (max. 1000 m2)
rét, legelő: 1 % (max. 1000 m2)
szőlő: 2 % (max. 800 m2)
gyümölcs: 1 % (max. 1000 m2)

homlokzatmagasság:
6,5 m
épületmagasság:
5,5 m

4

Má-3

Ö2, T1

6. Kertes mezőgazdasági terület

A

B

C

D

E

F

G

1

Övezet
jele

A Btv.
települési
övezetet
érintő
kiemelt
térségi
övezetei

Kialakítható
legkisebb
telekterület

Beépíthető
legkisebb
telek területe

Beépítési
mód

A beépítettség
megengedett
legnagyobb
mértéke

A megengedett legnagyobb
beépítési magasság

2

Mk

-

3000 m2

1500 m2

Oldalhatáron
álló

Művelt telek
esetén
legfeljebb 3 %

homlokzatmagasság: 5,0 m
épületmagasság: 4,0 m
épület legmagasabb pontja: 6,0 m

7. Különleges sport terület

A

B

1

Kb-sp

2

Kialakítható legkisebb telekszélesség és terület

Övezet területe

3

Beépíthető legkisebb telek területe

Övezet területe

4

Beépítési mód:

Szabadon álló

5

Megengedett legnagyobb beépítettség

5 %

6

A megengedett legnagyobb beépítési magasság

Homlokzatmagasság: 5,0 m
Épületmagasság: 5,0 m

7

Kialakítható legkisebb zöldfelület mértéke

80 %

8. Különleges rekreációs terület

A

B

1

Kb-r

2

Kialakítható legkisebb telekszélesség és terület

Övezet területe

3

Beépíthető legkisebb telek területe

Övezet területe

4

Beépítési mód:

Szabadon álló

5

Megengedett legnagyobb beépítettség

5 %

6

A megengedett legnagyobb beépítési magasság

Homlokzatmagasság: 7,5 m
Épületmagasság: 7,5 m

7

Kialakítható legkisebb zöldfelület mértéke

80 %

6. melléklet a 7/2015(X.1.) önkormányzati rendelethez30

Nyilvántartott régészeti lelőhelyek jegyzéke

A

B

C

D

E

1

Régészeti lelőhely
lelőhely száma

Régészeti lelőhely
nyilvántartási
száma

Régészeti lelőhely
elnevezése

Lelőhely kora
és jellege

Hrsz.

2

1

---

Egeraracsa-Benczik-
gödri-tábla

Neolit (újkőkori)
telep

059/1, 060/1, 060/2,
060/3, 060/4, 060/5,
060/8

7. melléklet a 7/2015(X.1.) önkormányzati rendelethez31

Egeraracsa község területén a termőföldek átlagos minősége

A

B

C

1

Művelési ág

Átlagos minőség

Beépíthető termőföldek
minőségi osztálya

2

szántó

13,93 K/ha

6,7

3

legelő

6,32 K/ha

6

4

rét

13,78 K/ha

7,8

5

gyümölcsös

39,06 K/ha

4

6

kert

17,62 K/ha

5

7

szőlő

39,93 K/ha

4,5

8

erdő

2,86 K/ha

7

9

fásított terület

2,84 K/ha

7

1

A bevezető az Egeraracsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § (1) bekezdése az Egeraracsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

Hatályon kívül helyezte az 5/2018. (IV. 27.) önkormányzati rendelet 27. § a) pont aa) alpontja. Hatálytalan 2018.04.28.

4

A 16. § az Egeraracsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

A 17. § az Egeraracsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

6

Hatályon kívül helyezte az 5/2018. (IV. 27.) önkormányzati rendelet 27. § a) pont ab) alpontja. Hatálytalan 2018.04.28.

7

Hatályon kívül helyezte az 5/2018. (IV. 27.) önkormányzati rendelet 27. § a) pont ab) alpontja. Hatálytalan 2018.04.28.

8

Hatályon kívül helyezte az 5/2018. (IV. 27.) önkormányzati rendelet 27. § a) pont ab) alpontja. Hatálytalan 2018.04.28.

9

Hatályon kívül helyezte az 5/2018. (IV. 27.) önkormányzati rendelet 27. § a) pont ab) alpontja. Hatálytalan 2018.04.28.

10

A 18. § az Egeraracsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

11

A 19. § az Egeraracsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

12

A 20. § az Egeraracsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

13

A 21. § az Egeraracsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

14

A 22. § az Egeraracsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

15

A 23. § az Egeraracsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelete 10. §-ával megállapított szöveg.

16

A 24. § az Egeraracsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelete 11. §-ával megállapított szöveg.

17

A 25. § az Egeraracsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg.

18

A 26. § az Egeraracsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelete 13. §-ával megállapított szöveg.

19

Hatályon kívül helyezte az 5/2018. (IV. 27.) önkormányzati rendelet 27. § a) pont ac) alpontja. Hatálytalan 2018.04.28.

20

A 28. § az Egeraracsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelete 14. §-ával megállapított szöveg.

21

Hatályon kívül helyezte az 5/2018. (IV. 27.) önkormányzati rendelet 27. § a) pont ad) alpontja. Hatálytalan 2018.04.28.

22

A 32. § az Egeraracsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelete 15. §-ával megállapított szöveg.

23

A 33. § az Egeraracsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelete 16. §-ával megállapított szöveg.

24

Az 1. melléklet az Egeraracsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelete 17. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

25

Hatályon kívül helyezte az 5/2018. (IV. 27.) önkormányzati rendelet 27. § a) pont ae) alpontja. Hatálytalan 2018.04.28.

26

Az 1. függeléket az Egeraracsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelete 18. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

27

A 2. függeléket az Egeraracsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelete 18. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

28

A 4. mellékletet az Egeraracsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelete 17. § (2) bekezdése iktatta be.

29

Az 5. mellékletet az Egeraracsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelete 17. § (3) bekezdése iktatta be.

30

A 6. mellékletet az Egeraracsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelete 17. § (4) bekezdése iktatta be.

31

A 7. mellékletet az Egeraracsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelete 17. § (5) bekezdése iktatta be.