Dávod Önkormányzat Képviselőtestületének 8/2015.(VII.2.) önkormányzati rendelete

A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról

Hatályos: 2023. 04. 01

Dávod Önkormányzat Képviselőtestületének 8/2015.(VII.2.) önkormányzati rendelete

A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról

2023.04.01.

Dávod Önkormányzat Képviselőtestülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1) bekezdés b) pontjában és a 92. § (2) és a 115. § (3) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Dunafalva Község Önkormányzat és Homorúd Község Önkormányzat Képviselőtestületének hozzájárulásával a következőket rendeli el.

I. Fejezet

A szociális igazgatás és a szociális ellátás általános szabályai

1. § (1) A rendelet célja, hogy megállapítsa a helyi sajátosságoknak megfelelő szociális rászorultságtól függő ellátások formáit, szervezeti kereteit, az eljárási és jogosultsági feltételeket, az igénybevétel módját, feltételeit és a fizetendő térítési díjakat.

(2) A rendelet hatálya

a)1 az étkeztetés tekintetében Dávod, Dunafalva és Homorúd községek közigazgatási területén,

b) házi segítségnyújtás tekintetében Dávod, Dunafalva és Homorúd községek közigazgatási területén,

c)2 idősek nappali ellátása tekintetében Dávod és Dunafalva és Homorúd községek közigazgatási területén

lakóhellyel és tartózkodási hellyel rendelkező személyekre terjed ki.

II. Fejezet

Ellátási formák

2. § (1) Az önkormányzat a szociálisan rászorultak részére az alábbi személyes gondoskodás formái körébe tatozó szociális alapszolgáltatásokat biztosítja a Dávod-Dunafalva Szociális Intézményfenntartó Társulás fenntartásában lévő Dávod Gondozási Központ (6524 Dávod, József A. u. 15. ) keretében:

a) étkeztetés

b) házi segítségnyújtás

c) idősek nappali ellátása

(2) Az étkeztetés jogosultsági feltételeire vonatkozóan a Szt. 62. §. (1) bekezdésében foglaltak az irányadók.

(3) a) Kor miatt akkor minősül valaki szociálisan rászorultnak, ha betöltötte a 60. életévét.

b) Egészségi állapota, fogyatékossága, pszichiátriai betegsége, szenvedélybetegsége miatt minősül valaki szociálisan rászorultnak, ha a háziorvos igazolja, - szükség esetén a vonatkozó orvosi szakvélemények alapján - hogy a betegség jellege miatt az érintett nem képes biztosítani az étkeztetést. (erősen legyengült, fekvőbeteg, meglévő testi, értelmi fogyatékosság, pszichiátriai állapot stb.)

c) Hajléktalanság miatt akkor minősül valaki szociálisan rászorultnak, ha a személy nyilatkozatában tartózkodási helyeként az önkormányzat illetékességi területét jelölte meg, s a hajléktalan étkeztetésének hiánya veszélyezteti a hajléktalan életét.

(4) Házi segítségnyújtásra vonatkozóan az Szt. 63. §-ában foglaltak az irányadók.

(5) A gondozásra fordított időt a gondozási napló alapján kell megállapítani.

(6) A nappali ellátás szabályait az Szt. 65/F §. állapítja meg.

III. Fejezet

Az ellátások igénybevétele

3. § (1) Az e rendeletben felsorolt személyes gondoskodást nyújtó alapellátások keretében az ellátások igénybevétele iránti kérelmet a Gondozási Központ vezetőjéhez kell benyújtani a Szt-ben, valamint 9/1999. (XI.24.) SZCSM. rendeletben szabályozottak szerint.

(2) Az ellátás iránti kérelemről a Gondozási Központ vezetője dönt.

(3) Külön eljárás nélkül akkor biztosítható ellátás, ha indokolt az igénylő azonnali ellátása. Az írásos kérelmet és a jövedelemigazolást ebben az esetben is mellékelni kell.

(4) Az intézményvezető külön eljárás nélkül ellátásban részesíti azt, aki a 9/1999. (XI.24.) SZCSM rendelet 15. § (1) bekezdésében foglalt feltételeknek megfelel. Köteles a személyes gondoskodást nyújtó ellátások bármelyikét biztosítani, ha az igénybe vevő

a) önmaga ellátására teljesen képtelen és nincs olyan hozzátartozója, aki ellátásáról gondoskodna, és ellátása más egészségügyi vagy szociális szolgáltatás biztosításával nem oldható meg,

b) szociális helyzetében, egészségi állapotában olyan kedvezőtlen változás következett be, amely miatt soron kívüli ellátása indokolt,

c) haladéktalanul köteles étkeztetést és házi segítségnyújtást biztosítani annak a rászorulónak, akinek életét, testi épségét, egészségi állapotát az ellátás elmaradása veszélyezteti.

(5) A szükséges eljárást az ellátás biztosításától függetlenül utólag ilyen esetben is le kell folytatni.

4. § (1) Az intézményi jogviszony keletkezésére vonatkozóan az Szt. 94-94/D §-ában foglaltak az irányadók.

(2) A megállapodásban ki kell térni az Szt. 94/B. és 94/D. §-ában foglaltakon túl az alábbiakra is:

a) étkeztetés esetén az étkeztetés módjára,

b) az ellátástól való távolmaradás esetén (pl. betegség, kórházi ápolás, elutazás) az előzetes bejelentési kötelezettség szabályaira,

c) a döntések elleni jogorvoslat módjára

5. § (1) Az intézményi ellátás megszűnésére és megszüntetésére az Szt. 100-102. §-ában foglaltak az irányadók.

(2) Az ellátás megszüntetéséről az intézmény vezetője dönt és döntéséről értesíti a kérelmezőt.

IV. Fejezet

Térítési díj

6. § (1) Az intézményi térítési díjak megállapítására vonatkozóan a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II.17.) Kormányrendelet 2.-7. §-ában foglaltak az irányadók.

(2) A térítési díj megállapítására, beszedésére vonatkozóan e rendeletben nem szabályozott kérdések tekintetében az Szt. 114-119/B. §-ában foglaltak az irányadók.

(3) Az intézményi térítési díjat a képviselőtestület minden év április 1. és október 1. napjáig vizsgálja felül és állapítja meg.

(4) Az intézményi térítési díjakat e rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

7. § (1) A személyi térítési díjat konkrét összegben, forintra kerekítve kell megállapítani. Ha a személyi térítési díj az ellátás igénybevételét követő 30 napon belül nem állapítható meg, a megállapítására jogosult térítési díjelőleg fizetését kérheti.

(2) Megállapításkor intézkedni kell, hogy az előleg, illetve az előleg fizetésének időszakára jutó személyi térítési díj közötti különbözet kiegyenlítése megtörténjen.

(3) A személyi térítési díjat havonta előre, a hónap 5. napjáig kell megfizetni.

(4) Az ellátások igénybevételének szüneteltetésére vonatkozó bejelentést a szüneteltetés első napját megelőző két munkanappal korábban írásban kell megtenni.

(5) A személyi térítési díj 50 %-kal csökkenthető azon ellátottak esetében, akiknek havi jövedelme az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200%-át nem haladja meg. A személyi térítési díj csökkentése iránti kérelmet a Dávod Gondozási Központ fenntartójához kell benyújtani, melyről a fenntartó képviseletében a társulási tanács elnöke határozatban rendelkezik. A személyi térítési díjról szóló fenntartói határozat a kérelem benyújtásától a következő térítési díj felülvizsgálatig érvényes.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

8. § (1) Ez a rendelet 2015. július 15-én lép hatályba. (2) Hatályát veszti Dávod Önkormányzat Képviselőtestületének a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 4/2015.(III.25.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet a 8/2015. (VII. 2.) önkormányzati rendelethez

3A Dávod Gondozási Központ intézményi térítési díjai (ÁFA nélkül)

1. Étkeztetés intézményi térítési díja:

a)4 Dávod község közigazgatási területén: 920,-Ft

b)5 Dunafalva Község közigazgatási területén 920,-Ft

c)6 Homorúd Község közigazgatási területén : 920 ,-Ft

d)7 Homorúd Község közigazgatási területén a kiszállítási díj: 60,-Ft/adag

2. Nappali ellátásért fizetendő térítési díj: 0,-Ft.

3. Házi segítségnyújtásért fizetendő térítési díj: 0,-Ft

1

A rendelet szövegét a 13/2015.(XII.16.) önkormányzati rendelet 1 §-a módosította. Hatályos: 2016. január 1-től.

2

A rendelet szövegét az 5/2020.(IV.15.) önkormányzati rendelet 1 §-a módosította. Hatályos: 20206. április 16-tól.

3

A mellékletet módosította az 5/2022. (IX. 21.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2022. október 1-jétől.

4

Az 1. melléklet 1. pont a) alpontja a Dávod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 1. melléklet 1. pont b) alpontja a Dávod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

6

Az 1. melléklet 1. pont c) alpontja a Dávod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

7

Az 1. melléklet 1. pont d) alpontja a Dávod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.