Ják község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2015 (V.26.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés létesítésének hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2023. 01. 28

Ják község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2015 (V.26.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés létesítésének hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

2023.01.28.

Ják Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya Ják község közigazgatási területén lefolytatott házasságkötési eljárásokra (továbbiakban: anyakönyvi esemény), terjed ki.

(2) E rendelet alkalmazásában:

a) hivatali munkaidő: Jáki Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő,

b) hivatali helyiség: Jáki Közös Önkormányzati Hivatal épületének nagyterme (9798, Ják, Kossuth u. 14.), amely anyakönyvi esemény lebonyolítására alkalmas,

c) alapszolgáltatás: az anyakönyvi eseményen az anyakönyvvezető közreműködése, jogszabályban rögzített hivatalos szöveg és eljárás,

e) többletszolgáltatás: az anyakönyvi esemény lebonyolításában a hivatali helyiségen, illetve hivatali munkaidőn kívül történő közreműködés.

2. § (1) Az anyakönyvi esemény hivatali helyiségen kívüli, valamint munkaidőn kívüli megkötésének engedélyezése iránti kérelmet a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell az anyakönyvvezetőnél benyújtani.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell az ügyfelek nyilatkozatát arról, hogy az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 18. § (3) bekezdésében vagy 32. § (3) bekezdésében foglalt feltételeket biztosítják és a rendelet 1. sz. mellékletében meghatározott díjat megfizetik. A feltételek meglétének ellenőrzésére az anyakönyvvezető az engedély megadása előtt jogosult.

(4) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény engedélyezése során figyelemmel kell lenni a hivatali helyiségbe előjegyzett és felvett anyakönyvi eseményekre, azok lebonyolítását a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti.

3. § (1) A Közös Önkormányzati Hivatal ügyrendjében meghatározott hivatali munkaidőn kívüli, valamint a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés esetén fizetendő díjakat az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A díjat legkésőbb a házasságkötést megelőző 8. napig kell megfizetni. Amennyiben a házasságkötésnek elmaradását az esemény tervezett időpontját megelőző 5. napig bejelentik, a befizetett díj visszajár.

(3) A (1) bekezdéstől eltérően nem kell díjat fizetni, ha a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre közeli halállal fenyegető állapot, vagy valamely házasulandó szándékozó (látás, hallás, mozgásszervi) fogyatékossága, illetve 70. életévét betöltött személy kora miatt kerül sor.

4. § A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötést végző anyakönyvvezetőt választása szerint megillető, a szabadidő egésze helyett választható díjazás bruttó 20.000 forint, a közreműködő anyakönyvvezetőt a szabadidő egésze helyett választható díjazás bruttó 10.000 forint eseményenként.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Hatályát veszti a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének helyi szabályairól valamint ezen családi eseményhez kötődő többletszolgáltatás ellentételezéséért és az anyakönyvvezetői közreműködésért fizetendő díj mértékéről szóló 13/2012. (IV. 27.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet a 8/2015. (V. 26.) önkormányzati rendelethez1

Hivatali munkaidőn kívüli, valamint a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés esetén fizetendő díjak

1. Hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn túl 30.000 forint,

2. Hivatali helyiségen kívül, hivatali munkaidőben 30.000 forint,

3. Hivatali helyiségen kívül, munkaidőn kívül 40.000 forint.

1

Az 1. melléklet a Ják Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.