Dorog Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2015 (IV.30.) önkormányzati rendelete

a településképi bejelentési eljárásról és településképi kötelezésről

Hatályos: 2015. 05. 15- 2017. 12. 16

Dorog Város Önkormányzat Képviselő-testületének

8/2015 (IV.30.) önkormányzati rendelete

a  településképi bejelentési eljárásról és településképi kötelezésről



Dorog Város Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 2., 3. és 7. pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. Általános rendelkezések


1. §


A rendelet célja a város építészeti, városképi, illetve természeti értékeinek védelme és igényes alakítása érdekében az építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött építési munkákkal kapcsolatban – a helyi adottságok figyelembe vételével – a városépítészeti illeszkedéssel és a településfejlesztési célokkal összefüggő követelmények kiegyensúlyozott érvényesítése, összességében az épített környezet esztétikus kialakítása.



2. Értelmező rendelkezések


2. §


  1. A rendelet alkalmazásában településképi szempontból helyi védettségű épület, építmény a Dorog Város Képviselő-testülete 6/2013. (III.28) az épített és természeti környezet helyi védelméről szóló helyi rendeletében meghatározottak.
  2. A rendelet alkalmazásában a településképi szempontból jelentős reklám berendezés elhelyezések:

a) a helyi védettségű építmények homlokzatára, kerítésére, kerítéskapujára vagy támfalára, illetve közterületen, közhasználatra átadott területen elhelyezett, rögzített, illetve festett

          aa) hirdetőtábla, hirdetővitrin, reklámvitrin, hirdetések elhelyezésére szolgáló felület,

ab)  óriásplakát tartó-, illetve hordozó-berendezése,

ac)   reklámtábla,

ad)  fényreklám,

ae)   totemoszlop és reklámzászló

af)   reklámcélú építési védőháló, molinó, transzparens

ag)  a 0,5 m2-nél nagyobb felületű cég- és címtábla, egyedi tájékoztató tábla, valamint reklámcélú matrica,

ah)   cégér vagy cégérszerű reklámtábla,

ai)    reklámgrafika, falfestés,

b) közterületen vagy közhasználatú magánterületen elhelyezett

ba)  hirdetőoszlop,

                   bb)  reklámkorlát.



3. A településképi bejelentési eljárás alkalmazási köre


3. §


Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI.08.) Kormányrendeletben meghatározott építési engedély nélkül végezhető, és annak 1. melléklet szerinti építési tevékenységeket megelőzően a város teljes közigazgatási területére.






4. A településképi bejelentési eljárás lefolytatása


4.§


  1. A településképi bejelentési eljárás az építtető, illetve az építési tevékenységgel érintett telek, építmény, építményrész tulajdonosa (a továbbiakban együtt: kérelmező) kérelmére indul.
  2. A bejelentés tudomásulvételéről szóló igazolás a kiadásától számított 1 évig érvényes és egyszer féléves időtartamra meghosszabbítható.
  3. Amennyiben az 3. § (2) bekezdésben felsorolt reklám-, illetve hirdető-berendezések elhelyezésére közterületen kerül sor, a közterület-használati szerződés megkötésére csak a településképi bejelentési eljárás lefolytatását követően, a bejelentés tudomásulvételét tartalmazó igazolás alapján, és az abban meghatározott kikötések figyelembevételével kerülhet sor.
  4. A Polgármester településképi bejelentési eljárásban hozott döntése ellen Dorog Város Önkormányzata Képviselő-testületénél lehet fellebbezéssel élni.



5. A településképi bejelentés elbírásának szempontjai


5. §


  1. A bejelentési eljárás során vizsgálni kell, hogy az építési tevékenység megfelel-e a helyi jellegnek, illeszkedik-e és összhangban van-e az épített és természeti örökséggel, vagy figyelembe veszi-e az átalakuló épített környezetet:

a) a telepítés módjában,

b) a reklám-, illetve hirdető-berendezések kialakításával és elhelyezésével kapcsolatos szabályoknak és követelményeknek való megfelelésben,

c) az épület homlokzatát és tetőzetét érintő felújítás, helyreállítás, korszerűsítés, átalakítás, megváltoztatás építészeti kialakításában,

d) a határoló közterülettel való kapcsolatban.

  1. A telepítéssel kapcsolatban vizsgálni kell továbbá, hogy indokolatlan mértékben korlátozza-e a szomszédos ingatlanok építési jogait.
  2. A helyi védettségű épület, építmény homlokzata és tetőzete kialakítása tekintetében vizsgálni kell továbbá, hogy

a) a homlokzat egészének stílusa, tagolása összhangban van-e az épület rendeltetésével és használatának sajátosságaival, a szomszédos homlokzatokkal, a településképi illeszkedésnek, valamint megfelel-e a korszerűség követelményeinek;

c) a terv városképi szempontból kedvező megoldást tartalmaz-e az épület külső gépészeti és egyéb külső berendezései, tartozékai elhelyezésére.

  1. A határoló közterülttel való kapcsolatot illetően vizsgálni kell továbbá, hogy a tervezett építési tevékenység

a) nem veszélyezteti a gyalogos és a kerékpáros közlekedést és annak biztonságát,

b) megfelelően veszi-e figyelembe a közterület adottságait és esetleges berendezéseit, műtárgyait, a meglévő, vagy telepítendő növényzetét,

c) nem korlátozza az esetleg szükségessé váló – a közterületet érintő – beavatkozásokra,

d) a közterület fölé benyúló építmény részei, szerkezetei és berendezései befolyásolják-e a közterület használatát, különös tekintettel a meglévő, illetve a telepítendő növényzetre.



6. A településképi kötelezési eljárás alkalmazási köre és a településképi kötelezettségek


6. §


  1. A Polgármester településképi kötelezési eljárást folytat le

a) a településképi bejelentési eljárás során meghozott döntésben foglaltak megszegése,

b) a településképi bejelentési döntést megelőzően megkezdett, a településképi bejelentési eljárás hatálya alá tartozó építési tevékenység,

c) a településképi bejelentés elmulasztása

esetén.

  1. A településképi kötelezettség körébe tartozik:

a) a településképet rontó reklámok, óriásplakátok, cégérek megszüntetése,

   b) a településképi bejelentési eljárás hatálya alá tartozó építményt, építményrészt érintő felújítás, átalakítás vagy elbontás

elrendelése.                     



7. A településképi kötelezettség megszegése és végrehajtása esetén alkalmazható bírság esetkörei és mértéke


7.§


A településképet rontó reklámok, óriásplakátok, cégérek megszüntetését, a helyi építészeti értékvédelemmel összefüggő kötelezettségek teljesítésének, a településképi kötelezettségek megszegése és végre nem hajtása esetén a kötelezett 50.000 forinttól 1.000.000 forintig terjedő bírsággal sújtható. A bírságot a Polgármester jogosult kiszabni.



Záró rendelkezések


8. §



       Ez a rendelet 2015. május 15-én lép hatályba.






              Dr. Tittmann János                                                             Kecskésné Patos Szilvia

                  polgármester                                                                               jegyző