Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2015 (VII.8..) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálat létesítéséről és működéséről

Hatályos: 2023. 11. 18

Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2015 (VII.8..) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálat létesítéséről és működéséről

2023.11.18.

Páty Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdésében, valamint a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 19. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.

I. Fejezet

A MEZEI ŐRSZOLGÁLAT

1. § (1)1 A rendelet területi hatálya Páty Község közigazgatási területére terjed ki, azon belül a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény (a továbbiakban: Mezőőri tv.) 16. § (1) bekezdésében meghatározott területre terjed ki.

(2) E rendelet alkalmazásában:

a) fenntartó: Páty Község Önkormányzata,

b) földhasználó: a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény 31. § a) pontjában meghatározott földhasználó.

2. §2 (1) A fenntartó a Mezőőri tv-ben meghatározott mezőőri feladatok ellátásáról mezei őrszolgálat felállításával, a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 2. § (4) bekezdése szerint gondoskodik.

(2) A mezei őrszolgálat hatásköreit Páty Község közigazgatási területén 4 fő mezőőri feladatok ellátására is jogosult közterület-felügyelő, munkaidejének 50%-ában látja el. (3) A mezei őrszolgálat a Pátyi Polgármesteri Hivatal belső szervezeti egységeként működik

3. § (1)3 A mezőőri feladatok ellátásával megbízott közterület-felügyelő országosan egységes egyenruhában, a rendőrség által kiállított egyedi azonosító számmal ellátott szolgálati jelvénnyel és szolgálati igazolvánnyal igazolja magát, és eljárási jogosultságát. A mezőőr részére a fenntartó a 1. mellékletben meghatározott ruházatot és felszerelést biztosítja.

(2) A mezei őrszolgálat, illetve a mezőr a feladatait a Mezőőri tv. 20-23. §-ban foglaltak, valamint a fenntartó és munkáltatója utasításai szerint látja el.

(3) A mezőőr feladatának ellátása során köteles együttműködni a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel, a kormányhivatal szerveivel, a polgárőrséggel, valamint más települések mezei őrszolgálataival.

II. Fejezet

A MEZŐŐRI JÁRULÉK

4. § (1) A fenntartó a mezei őrszolgálat megalakítási, fenntartási és működési költségeit részben mezőőri járulékból, részben a központi költségvetés által biztosított hozzájárulásból fedezi.

(2) A fenntartó a mezei őrszolgálat költségeinek részbeni fedezésér mezőőri járulékot vet ki a Páty Község közigazgatási területén belül termőföldet használó földhasználókra.

(3) A mezőőri járulék összege minden megkezdett hektár után egy naptári évre számítva 1500 Ft.

(4) Mentes a mezőőri járulék megfizetése alól az a földhasználó, akinek a használatában álló termőföld vagy termőföldek Páty Község közigazgatási területén összességében nem érik el az egy hektárt. Mentes a járulékfizetés alól a Magyar Állam és Páty Község Önkormányzata.

(3) A mezőőri járulékot minden év november 15-ig kell megfizetni az önkormányzat költségvetési számlájára.

(4) A mezőőri járulék megfizetése azt a földhasználót terheli, aki az adott évben az termőföldre vonatkozóan augusztus 1-jén földhasználónak minősül.

(5) Közös tulajdonban lévő termőföld terület esetén a földhasználónak minősülő személyeket egyetemlegesen kell a mezőőri járulék megfizetésére kötelezni. A tulajdonostársak írásban, együttesen nyilatkozhatnak arról, hogy ténylegesen melyik tulajdonostárs használja a földet. Ebben az esetben ezt a tulajdonostársat kell földhasználónak tekinteni.

5. § (1)4 1) A mezőőri járulékot átruházott hatáskörben a jegyző szabja ki. A jegyző az eljárása során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény előírásait kell megfelelően alkalmazni

(2) A mezőőri járulékból befolyt összeg kizárólag a mezei őrszolgálattal kapcsolatos feladatok ellátására használható fel.

III. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

6. § (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszíti a Páty Község Önkormányzata képviselő-testületének a mezei őrszolgálat létesítéséről és működéséről szóló 15/2014. (VI. 26.) Önkormányzati rendelet.

1. számú. melléklet5

A MEZŐŐR FELADATOK ELLÁTÁSHOZ BIZTOSÍTOTT
FELSZERELÉSEK
szolgálati igazolvány 1 db
szolgálati jelvény 1 db
mezőőri napló 1 db
fegyver-tartási engedély 1 db
sörétes lőfegyver 1 db
könnygázszóró palack 1 db
rendőrbot 1 db
bilincs 1 db
mobiltelefon 1 db
látcső 1 db

1. számú. függelék 6

1

Az 1. § (1) bekezdése a Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2023. (XI. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § a Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § (1) bekezdése a Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 5. § (1) bekezdése a Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 1. számú. melléklet a Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

6

Az 1. számú. melléklet 1. számú. függeléket a Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2023. (XI. 17.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.