Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2015.(V.13.) önkormányzati rendelete

A közművelődési feladatokról

Hatályos: 2015. 05. 13- 2019. 09. 11

Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény 77. § -ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:


Általános rendelkezés


1. §


A rendelet célja, hogy a település polgárainak érdekeit szem előtt tartva, meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási és finanszírozási formáját.


2. §


Az önkormányzat elismeri, hogy Felsődobsza község minden polgárának joga van a kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, valamint a kulturális értékek birtokba vételéhez szükséges esélyegyenlőséghez.


A rendelet hatálya


3. §


A rendelet hatálya kiterjed a helyi közművelődési célok megvalósulásában, a közművelődésben részt vevő természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező társaságokra.


Az önkormányzat közművelődési feladatai és ellátási formája


4. §


  1. A Képviselő-testület az alábbi közművelődési tevékenységeket támogatja:
    1. az ünnepek kultúrájának gondozását,
    2. a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését,
    3. a környezetkultúra javítását, a településesztétikai kultúra fejlesztését,
    4. hátrányos helyzetű rétegek kulturális elesettségének mérséklését,
    5. művészeti és közösségi élet élénkítését
    6. a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítását.
  2. A helyi közművelődési feladatok ellátásában az önkormányzat segíti a civil közösségek, magánszemélyek közreműködését.
  3. Az Képviselő-testület arra törekszik, hogy a település polgárai folyamatos és megfelelő tájékoztatást kapjanak a közművelődési lehetőségekről, tevékenységekről és szolgáltatásokról.


5. §


  1. A Képviselő-testület közművelődési feladatai ellátásához közművelődési közösségi színteret működtet.
  2. A Képviselő-testület elismeri és segíti a településen működő hagyományőrző, művészeti és más művelődési közösségek, valamint közművelődési céllal is működő civil szervezetek tevékenységét, közművelődési feladatai ellátása során, a szakmai önállóság tiszteletben tartásával épít ezen szervezetek, valamint a községben működő, nem közművelődési alapfeladatú intézmények együttműködésére.
  3. A Képviselő-testület közművelődési feladati ellátása során rendszeres kapcsolatot tart fenn a településen működő egyházi szervezetekkel.
  4. A Képviselő-testület együttműködést alakít ki a megyei közművelődési feladatokat ellátó intézményekkel, szakmai tanácsadó és szolgáltató intézményekkel.


A közművelődési tevékenység finanszírozása


6.§


(1) A Képviselő-testület a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatok ellátásának, a közművelődést szolgáló feltételek megteremtésének pénzügyi fedezetét az önkormányzat éves költségvetése terhére, továbbá pályázati úton elnyert forrásokból biztosítja.

(2) A Képviselő-testület a közművelődési feladatok ellátására fordítandó támogatás összegét a pénzügyi lehetőségek figyelembevételével az éves költségvetési rendeletében határozza meg.


Záró rendelkezések


7.§


Ez a rendelet kihirdetése napját követő napon lép hatályba, és hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Felsődobsza Község Önkormányzatának a közművelődés helyi szabályozásáról szóló 7/2005. (XII. 14.) önkormányzati rendelete.





Luterán András                Dr. Lerch Ernő Ottó jegyző távollétében és megbízásából:

 polgármester       

                                                                                                               

                                                                                                    dr. Szunyogh Szabolcs

                                                                                                       kirendeltség-vezető            






Mellékletek