Törökszentmiklós Városi Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2015. (V. 4.) önkormányzati rendelete

A MAGÁNSZEMÉLYEK KOMMUNÁLIS ADÓJÁRÓL

Hatályos: 2015. 05. 05- 2022. 12. 30

Törökszentmiklós Városi Önkormányzatának Képviselő-tesetülete,  Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontja valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX.  törvény 13.§ (1) bekezdésének 13. pontjában meghatározott feladatkörben,  a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban Htv.) 1. § (1) bekezdésében  szereplő felhatalmazás alapján, a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság jóváhagyásával a következőket rendeli el.

1. § 


(1) Törökszentmiklós városában kommunális adókötelezettség (továbbiakban: adó) terheli a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 24. §-ában meghatározott magánszemélyeket.

(2) Az adókötelezettség keletkezésére és megszünésére a Htv. 25. §-ában foglaltak vonatkoznak.


2. §


Az adó mértéke: adótárgyanként (ideértve a bérleti jogot is) évi 9.800 forint.


Kedvezmények


3. §

(1) Mentes az adó alól:

a) a garázs tulajdonosa, használója,

b) a külterületen lévő építmény tulajdonosa, használója,

c) a Törökszentmiklós, Kertész utca 2. szám alatti nyugdíjasházi lakás  bérlője a beköltözés évében, és az azt követő négy évben,

d) a beépítetlen telek tulajdonosa,

e) az építéményadó tárgyát képező ingatlan.


(2) Évente 1.800 forint adókedvezmény illeti meg: 

a) Balla, Surján, Szakállas, Bartapuszta és Szenttamás lakosait,

b) azt az adóalanyt, aki 70. életévét legkésőbb az  adóévben betölti,


(3) Évente 4.900 forint adókedvezmény illeti meg a lakatlan lakás tulajdonosát. A kedvezmény kérelemre adható. A lakatlanságra irányuló igazolást a Törökszentmiklósi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya kérelmére adja ki, mely igazolást a Törökszentmiklósi Polgármesteri Hivatal Adóosztályára kell benyújtani.


(4) Az (1)-(3) bekezdésben szereplő adókedvezmény az adóalanyt egy ingatlana után illeti meg. Az adómegállapításakor azt a kedvezményt kell alkalmazni, mely reá nézve a legkedvezőbb adót jelenti.



Értelmező rendelkezések


4. §


Jelen rendelet alkalmazásában lakatlan a lakás akkor, ha a lakcímnyilvántartás adatai szerint a lakás nem szolgál senkinek sem lakóhelyként, sem tartózkodási helyként, és a lakásban ténylegesen nem lakik senki. A  kedvezményre okot adó körülményeket helyszíni szemlén is vizsgálni kell. Az adókedvezmény a lakatlanság bekövetkezését követő naptári félév első napjától, az időszakra arányosan adható, visszamenőlegesen adókedvezmény nem állapítható meg.


Záró rendelkezések


5. §


Jelen rendeletet a kihírdetés napját követő napon lép hatályba és egyidejűleg hatályát veszti a Törökszentmiklós Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a magánszemélyek kommunális adójáról szóló 30/2010 (XII.23.) számú önkormányzati rendelete, illetve Törökszentmiklós Városi Önkormányzat Képviselő-testületének az építményadóról szóló 36/2011. (XII.24.) számú önkormányzati rendeletének 8. §-a.


Törökszentmiklós, 2015. április 30.



                          Markót Imre   s.k.                                           Dr. Majtényi Erzsébet s.k.

                          polgármester                                                         jegyző






Kihirdetési záradék:

A rendelet 2015.május 04.-én került kihirdetésre.