Hercegszántó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2015. (X. 29.) önkormányzati rendelete

a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 8/2014. (XI. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 10. 30- 2015. 10. 30

Hercegszántó Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


(1) A Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 8/2014. (XI. 28.) önkormányzati rendelet (továbbiakban SZMSZ) 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„4. §

(1) A képviselő-testület szükség szerint ülésezik, de évente legalább hat ülést tart.

(2) Az ülés összehívására, az ülés időpontját megelőzően legalább öt nappal, írásbeli meghívót kell kiküldeni. A meghívó tartalmazza az ülés helyét és kezdési időpontját, a javasolt napirendi pontokat és az előterjesztők nevét.

(3) A képviselő-testület ülésének helyét, kezdési időpontját és napirendjét a meghívónak a képviselő-testület hivatala hirdetőtábláján történő kifüggesztésével (a továbbiakban: helyben szokásos módon), valamint az önkormányzat honlapján a kézbesítéssel egy időben nyilvánosságra kell hozni.

(4) Az ülés összehívására vonatkozó szabályoktól eltérni csak rendkívül indokolt esetben, halasztást nem tűrő ügy tárgyalása miatt lehet.

(5) A képviselő-testület ülésére tanácskozási joggal meg kell hívni a tevékenységi körükben érintett, hercegszántói székhellyel bejegyzett önszerveződő közösségek képviselőit.

(6) A képviselő-testület ülésére tanácskozási joggal meghívhatók mindazok a személyek, akiknek a jelenlétét a napirend tárgyalásánál a polgármester, illetve az előterjesztő szükségesnek tartja.

(7) A polgármesteri és az alpolgármesteri tisztség egyidejű betöltetlensége, illetőleg tartós akadályoztatásuk esetén a képviselő-testület ülését a pénzügyi bizottság elnöke hívja össze és vezeti.”


(2) Az SZMSZ. 16. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„16. §

(1) A képviselő, a törvényben garantált jogai és kötelezettségei mellett, a képviselő-testület zavartalan működésének biztosítása érdekében köteles írásban vagy szóban előzetesen bejelenteni a polgármesternek, ha az ülésen való részvételben akadályoztatva van. A képviselőt e kötelezettség elmulasztásáért hátrány nem érheti.

(2) A képviselő-testület, ha utóbb bármely formában tudomást szerez arról, hogy a képviselő személyes érintettségének bejelentését a döntéshozatal előtt elmulasztotta, jegyzőkönyvbe foglalva, formális határozatban állapítja meg a képviselő személyes érintettségét az adott döntésnél, és azt, hogy a bejelentési kötelezettségének nem tett eleget. A képviselő-testület e határozatában a szavazás megismétléséről vagy az érintett döntés hatályon kívül helyezése mellett a napirend újratárgyalásáról is dönthet, illetve a döntést változatlan formában hatályban tarthatja.”


2. §


(1) Hatályát veszti az SZMSZ 13. §-a előtti „9. Kérdés, interpelláció” alcíme és 13. §-a.

(2) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.