Bábolna Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2015. (IV.29.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról és eljárásokról, valamint a gyermekvédelem helyi szabályozásáról szóló 6/2015. (II. 12.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2015. 04. 30- 2015. 04. 30

Bábolna Város Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:


1. § Bábolna Város Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátásokról és eljárásokról, valamint a gyermekvédelem helyi szabályozásáról szóló 6/2015. (II. 12.) rendeletének (a továbbiakban: Rendelet) 3. § (2) bekezdése az alábbiakban módosul:

„(2) Lakásfenntartás költségének minősül különösen:

a) havi áram díj, vagy

b) havi ivóvíz díj, vagy

c) havi szennyvízdíj, vagy

d) havi fűtési költség díja vagy,

e) havi nem fűtés céljára szolgáló gáz díja, vagy

f) lakás bérleti díja, vagy

g) kábeltelevízió havi díja, vagy

h) internet havi díja, vagy

i) vezetékes telefon havi díja.”


2. § A Rendelet 3. §-a az alábbi (3a) bekezdéssel egészül ki:

„(3a) Amennyiben a kérelmező szén vagy fa fűtéssel rendelkezik, abban az esetben csatolni szükséges a fa vagy szén vásárlásáról szóló számlát és nyilatkoznia kell, hogy havonta körülbelül mekkora mennyiségű fát vagy szenet használ fel.”


3. § A Rendelet 3. § (4)-(5) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

„(4) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselése céljából folyósított 2.500 Ft települési támogatást egy évre állapítja meg a Bábolna Város Polgármestere. A jogosultság kezdő időpontja a támogatás megállapítását követő hónap első napja, amelyre vonatkozó támogatást az első hónap 5. napjáig kell átutalni.

(5) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselése céljából megállapított települési támogatást a Bábolnai Közös Önkormányzati Hivatal a kérelmező által választott közműszolgáltatónak, vagy bérbeadónak az első hónap kivételével minden hónap 10. napjáig utalja át.”


4. § A Rendelet 5. § (3)-(5) bekezdései helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

„(3) A gyógyszerköltség megállapítására a Polgármester megkeresi az egészségbiztosítási pénztárat szakhatósági állásfoglalás kiadása céljából. A Polgármester az egészségbiztosítási pénztár megkeresésével egyidejűleg megkeresi a járási hivatalt, hogy nyilatkozzon arról, hogy az ügyfél érvényes közgyógyellátási igazolvánnyal rendelkezik-e. Nem kell megkeresni a járási hivatalt, amennyiben az ügyfél három hónapnál nem régebbi közgyógyellátás iránti kérelmet elutasító határozattal rendelkezik.

(4) A szakhatósági állásfoglalás kiadását követően, a jogosultsági feltételek fennállása esetén, a szakhatósági állásfoglalásban szereplő gyógyszerköltségre vonatkozó összegnek megfelelő, de maximálisan 6.000 Ft havi gyógyszerköltséget állapít meg gyógyszerkiadások viselésének segítése céljából folyósított települési támogatás címén Bábolna Város Polgármestere egy év időtartamra a kérelem beadását követő hónap első napjától. A kifizetéseket a jogosultsági feltételek folyamatos fennállása esetén minden hónap 10. napjáig kell teljesíteni”

(5) A jogosult a támogatási összeg kézhezvételét követően minden hónap harmadik napjáig köteles bemutatni azon számlákat a Bábolnai Közös Önkormányzati Hivatalban, amelyek igazolják, hogy az előző havi támogatási összeget a jogosult gyógyszervásárlásra fordította. Amíg a jogosult a számlákat nem mutatta be, a következő havi támogatási összeg nem fizethető ki. Amennyiben két hónapon keresztül nem kerül sor számlák bemutatására, abban az esetben az ellátást azon hónap első napjától, amikor nem került sor a számlák bemutatására, meg kell szüntetni.”


5. § (1) Ez a rendelet 2015. április 30. napján lép hatályba és 2015. május 1. napján hatályát veszti.

(2) Hatályát veszti a Rendelet 8. § (7) bekezdése.


          dr. Horváth Klára                                                Kocsis Gábor

polgármester                                                       jegyző