Tóalmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2015 (X.1.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú használatára vonatkozó helyi szabályairól

Hatályos: 2015. 10. 01- 2023. 02. 28

Tóalmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2015 (X.1.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú használatára vonatkozó helyi szabályairól1

2015.10.01.

Tóalmás község Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A rendelet hatálya Tóalmás Községi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületnek a mozgóképekről szóló 2004. évi törvény (továbbiakban: Mktv.) szerinti filmalkotás forgatása céljára történő igénybevételére használó természetes és jogi személyekre, jogi személyiség nélküli szervezetekre terjed ki.

2. §

1. Az Mktv-ben foglalt hatósági szerződés abban az esetben hagyható jóvá, ha a kérelmező vállalja
1. a közterület eredeti állapotának helyreállítását,
2. a zöldfelület kíméletes használatát,
3. az igénybe vett közterület és a közterületen elhelyezett tárgyak rendben és tisztán tartását,
4. a keletkezett hulladék összegyűjtését és elszállítását,
5. a filmforgatással érintett ingatlan tulajdonosok tájékoztatását a filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról,
6. az esetleges forgalomkorlátozásról az érintett ingatlantulajdonosok közvetlen tájékoztatását, illetve a lakosság széles körét szórólapon tájékoztatni,
7. a filmforgatás miatt, vagy azzal összefüggésben esetleg keletkezett károk megtérítését, beleértve a harmadik személy által az önkormányzat felé érvényesített kárt is.
2. Ha a hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van hatályban, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.
3. A jóváhagyott hatósági szerződés alapján a közterületet a jogosult, illetve nevében az általa jogszerűen meghatalmazott személy használhatja.
4. Közterület filmforgatási célú használata nem haladhatja meg a 10 nap időtartamot, amely indokolt esetben legfeljebb tíz nap időtartammal meghosszabbítható.
5. A közterület-használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, parkolás) nem haladhatja meg a teljes közterület 80 %-át, ezen belül a technikai kiszolgálás és a stáb parkolás céljára történő közterület-használat nem haladhatja meg a teljes közterület-használat 40 %-át.
6. A filmforgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén az akadály elhárulása után, az esetleges a kárelhárítást és helyreállítást követő 10 munkanapon belül biztosított újra a közterület használat olyan időtartamban, ameddig a filmforgatás akadályozva volt.

3. §

1. A fizetendő közterület használat díja megegyezik az Mktv. 3. mellékletében foglalt legmagasabb díjtételek mindenkori mértékével.
2. A filmforgatás céljából történő közterület-használat csak az (1) bekezdés szerinti díjnak egy összegben az önkormányzat számlájára történő megfizetését követően kezdhető meg.
3. A hatósági szerződésben rögzített közterület-használati díjat a jóváhagyott hatósági szerződés aláírásától számított három napon belül kell befizetni Tóalmás Község Önkormányzat 11742063-15392756 számú költségvetési elszámolási számlájára.
4. A kérelmező a közterület-használati díj megfizetése alól kizárólag abban az esetben mentesíthető, ha a filmforgatás közérdekű célt szolgál. Közérdekű célnak minősül, ha a film forgatásának célja Tóalmás bemutatását szolgálja.
5. A kérelmező közterület-használati díjkedvezményben kizárólag közérdekű célt szolgáló filmalkotás forgatása esetében részesülhet. A kedvezmény szempontjából közérdekű célt szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos, az ismeretterjesztő vagy filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készült filmalkotások. A Díjkedvezmény mértéke: 50 %.
6. A rendelet alkalmazásában filmforgatás szempontjából turisztikailag kiemelt területet nem kerül meghatározásra.

4. §

1. E rendelet 2015. október 1-én lép hatályba.
2. A közterület filmforgatási célú használatával összefüggő, az Mktv-ben meghatározott képviselő-testületi, hatásköröket a polgármester gyakorolja a hatáskör e rendelet alapján való átruházása alapján.
1

Az önkormányzati rendeletet a Tóalmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete 20. §-a hatályon kívül helyezte 2023. március 1. napjával.