Novajidrány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2016.(III.11.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2016. évi költségvetéséről

Hatályos: 2016. 03. 11- 2023. 02. 04

Novajidrány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2016.(III.11.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2016. évi költségvetéséről1

2016.03.11.

Az önkormányzat képviselő-testülete a az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében 2016 évi pénzügyi tervéről (költségvetéséről) az alábbi rendeletet alkotja.

1. §

A rendelet hatálya

(1) A rendelet hatálya a Képviselő-testületre, annak bizottságára, valamint a Novajidrányi Közös Önkormányzati Hivatalra –és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre) terjed ki.

2. §

A költségvetés bevételei és kiadásai

(1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2016. évi költségvetését

322.108.-eFt

költségvetési bevétellel

322.108.-eFt

költségvetési kiadással

Ezen belül kiemelt előirányzatonként:
116.747.-. E/Ft személyi juttatással,
22.368.- E/Ft járulékokkal,
56.323.- E Ft dologi kiadással,
122.555.- E/Ft pénzeszköz átadással,
ebből ellátottak pénzbeni juttatása :18.078.- E Ft
4.115.- E/Ft felhalmozási kiadással
állapítja meg.
(2) Az önkormányzat mérlegszerűen bemutatott kiadásait, bevételeit önkormányzati szinten az 1. melléklete alapján határozza meg a Képviselő-testület.
(3) A működési bevételek feladatonkénti bemutatását a 2. melléklet,
(4) A személyi juttatások kiadások előirányzatai kormányzati funkciók szerinti bemutatását önkormányzati szinten a 3. melléklet részletezi, a dologi kiadások előirányzatai kormányzati funkciók szerinti bemutatását önkormányzati szinten a 4 sz melléklet részletezi.
(5) Az önkormányzat kiadásait kiemelt előirányzatonként kormányzati funkciók szerinti bontásban az 5. sz melléklet tartalmazza
(6) A Novajidrányi Közös Önkormányzati Hivatal bevételit és kiadásait kiemelt előirányzatonként a 6 sz melléklet tartalmazza.
(7) Az önkormányzat egyéb működési kiadásait a 7 sz melléklet tartalmazza.
(8) Az önkormányzat 2016 évben engedélyezett létszámát a 8. sz melléklet szerinti bontásban határozza meg.
(9) Az önkormányzat saját bevételének részletezését, az adósságot keletkeztető ügyletekből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához, és az adósságot keletkeztető felhalmozási ügyletekből származó fizetési kötelezettséget a 9 sz. melléklet tartalmazza.
(10) A felhalmozási célú kiadásokat feladatonként a 10 sz melléklet, a felhalmozási célú bevételeket feladatonként a 11 sz melléklet tartalmazza.
(11) A felhalmozási célú hiány finanszírozása érdekében a 10 millió forintot meghaladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet megkötésére a Kormány hozzájárulása szükséges. A 10 millió forintot meg nem haladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet esetében a hiány külső finanszírozása fejlesztési hitelből vagy az előző évi költségvetési maradványának igénybevételével történik.
(12) Az önkormányzat Európai Uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló projektet nem tervez.
(13) A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a Képviselő-testület az előző évi 15.292.-eFt maradványának igénybevételét rendeli el.

3. §

A költségvetés részletezése

A Képviselő-testület az önkormányzat 2016. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:
(1) Az önkormányzat működési bevételeit a 2. melléklet, a felhalmozási bevételeit a 11. melléklet szerint részletezi.
(2) Az önkormányzat kiadási előirányzatát a 5. melléklet szerint határozza meg.
(3) Az önkormányzat felhalmozási kiadásait az 10. melléklet szerint állapítja meg.
(4) Az önállóan működő és gazdálkodó intézmények bevételi és kiadási előirányzatait a 6. melléklet szerint határozza meg.
(5) Az önkormányzat egyéb működési kiadásait a 7. melléklet szerint részletezi.
(6) Költségvetési szervek engedélyezett létszámát a 8. melléklet szerint határozza meg.
Az önkormányzat által irányított költségvetési szervek 2015 évben engedélyezett létszámát 11 főben, az önkormányzatnál foglalkoztatottak létszámát 3 főben, a közfoglalkoztatottak létszámát 220 főben állapítja meg a képviselő-testület.
(7) A Novajidrányi Közös Önkormányzati Hivatal költségvetésében a képviselőtestület valamennyi felsőfokú végzettségű köztisztviselő részére illetménykiegészítést állapít meg. Az illetménykiegészítés mértéke a köztisztviselő alapilletményének 20%-a.
(8) A köztisztviselők és a polgármester részére a cafetéria juttatások éves keretösszegét a Képviselő-testület bruttó 200.000.-Ft-ban állapítja meg.
(9) A helyi önkormányzat a Novajidrányi Közös Önkormányzati Hivatal költségvetésében valamennyi középfokú végzettségű köztisztviselő részére illetménykiegészítést állapít meg. Az illetménykiegészítés mértéke a köztisztviselő alapilletményének 20%-a.

4. §

A költségvetés végrehajtásának szabályai

(1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.
(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.
(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.
(4) A költségvetési szerveknél a jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg nem haladhatja meg a rendszeres személyi juttatások előirányzatának 8 %-át. Ennek fedezetére a személyi juttatások évközi megtakarítása és a személyi juttatások előirányzatának növelésére fordítható forrás szolgálhat.
(5) Amennyiben a költségvetési szerv 30 napon túli, elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át, vagy a 150 millió forintot, és a tartozását egy hónapon belül nem tudja 30 nap alá szorítani, akkor az irányító szerv a költségvetési szervnél önkormányzati biztost jelöl ki.
(6) A költségvetési szerv vezetője e rendelet 12. mellékletében foglalt adatlapon köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni. A költségvetési szerv az általa elismert tartozásállomány tekintetében – nemleges adat esetén is – havonta a tárgyhó 25-i állapotnak megfelelően a tárgyhónapot követő hó 5-ig az önkormányzat jegyzője részére köteles adatszolgáltatást teljesíteni.
(7) Az Önkormányzat a működési feladatokhoz kapcsolódó forrásbővítés érdekében az önkormányzatok kiegészítő támogatása keretében igény benyújtását tervezi .
(8) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.
(9) Az önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról az Encsi Többcélú Kistérségi Társulás Belső Ellenőrzési Csoportja útján gondoskodott. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

5. §

Az előirányzatok módosítása

(1) Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.
(2) A Képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát minden esetben fenntartja magának.
(3) A költségvetési szervek bevételi és kiadási előirányzatai saját hatáskörben módosíthatók, a kiemelt előirányzatok egymás közötti átcsoportosítására a Képviselő-testület jogosult.
(4) A Képviselő-testület a költségvetési rendelet 5. § (2) és (5) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként – az első negyedév kivételével – negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.
(5) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.
(6) A Képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv köteles betartani.

6. §

A gazdálkodás szabályai

(1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.
(2) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv által ellátott feladatok fedezetéül az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv nyilvántartásaiban elkülönített előirányzatok szolgálnak.
(3) Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembe vételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságért, a felelősség a mindenkori intézményvezetőt terheli.

7. §

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

(1) A költségvetés végrehajtását az önállóan gazdálkodó költségvetési szervek tekintetében az éves ellenőrzési munkatervében foglaltak szerint kell megszervezni. Az ellenőrzés tapasztalatairól évente tájékoztatni kell a Képviselő-testületet.
(2) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv vezetője köteles a saját költségvetési szerv belső ellenőrzését és a munkafolyamatba épített ellenőrzést (FEUVE) működtetni.

8 §

(1) Az önkormányzat a társulásban ellátott feladatok működési forrásának biztosítására meghatározott forrásokat 1/12 részben finanszírozza a tárgyhónap 5. napjáig, illetve a társulási megállapodásokban szabályozottak szerint.
(2) A háziorvosi szolgálat részére a támogatást évi 12 egyenlő részben biztosítja havonta, minden hónap 10. napjáig.
(3) A Sport Egyesület részére megállapított támogatás finanszírozásának üteméről és összegéről a polgármester dönt.
(4) Az egyéb civil szervezetek részére meghatározott támogatásról a testület külön határozatban dönt.
(5) A közös hivatali feladatok ellátását 1/12-ed részben finanszírozza az intézmény részére.

10. § Záró és vegyes rendelkezések

1. Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba, de rendelkezéseit 2015. január 1-től kell alkalmazni.
1. 2016. 04. 01. napjától a személyes gondosodást nyújtó alapellátásokról és azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról szóló 3/2014.(III.6.) önkormányzati rendelet a továbbiakban rendelet az alábbiak szerint módosul:
1. a rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott 340.-Ft/fő/adag/ étkezési nap helyébe 350.-Ft/fő / adag / étkezési nap lép.
b) a rendelet 2. §(2) bekezdése hatályon kívül helyezésre kerül, helyette az alábbi rendelkezés lép hatályba:
Iskolai étkeztetést igénybe vevő gyermek után fizetendő térítési dij:
ba) Háromszori étkeztetés – tízórai, ebéd, uzsonna - esetén 350.-
FT/fő/adag/ étkezési nap –tartalmazza az általános forgalmi adót -. A
fizetendő térítési dij megegyezik a nyersanyagnorma összegével.
bb) Kétszeri étkeztetés - tízórai és ebéd- 305 Ft /fő/adag/ étkezési nap –
tartalmazza az ÁFA összegét -. A fizetendő térítési díj megegyezik a
nyersanyagnorma összegével .
bc) Egyszeri étkeztetés - ebéd - térítési dija 260.-Ft/ adag/ étkezési nap –
tartalmazza az ÁFA összegét-. A fizetendő térítési dij megegyezik a
nyersanyagnorma összegével.
c) A rendelet 2. § (3) bekezdése hatályon kívül helyezésre kerül, helyébe a
következő rendelkezés lép.
(3) a) Az étkeztetés kedvezményes személyi térítési díja:

Nyugdíj sávok

Sávok

%

Ft

Jövedelemmel nem rendelkező kérelmező esetén:

0

0

100 % alatt

28.500 Ft-ig

20 %

90 Ft

140 %- ig

28.501 Ft – 39.900 Ft - ig

40 %

190 Ft

150 %-ig

39.901 Ft – 42.750 Ft-ig

60 %

290 Ft

300 %-ig

42.751 Ft – 85.500 Ft-ig

80 %

385 Ft

300 %-tól

85.501 Ft-tól

100 %

480 Ft

b) Házi segítségnyújtás személyi térítési díja: térítésmentes
c) Házi segítségnyújtás önköltsége: 90.-Ft/óra – bruttó -
d) Nappali ellátás személyi térítési díja: térítésmentes
e) Nappali ellátás intézményi önköltsége: 145- Ft/étkezési nap-bruttó-
fi) vendég étkeztetés térítési díja: 515 Ft/ adag- bruttó -
g) Étkeztetés önköltsége: 480 Ft / étkezési nap-bruttó-
h) vendég étkeztetés önköltsége:199,58.-Ft/étkezési nap +ÁFA
d) A rendelet 2. §. (4) bekezdése hatályon kívül helyezésre kerül, helyette az
alábbi rendelkezés lép hatályba:
(4) Nyersanyagnormák:
a) vendég étkeztetés: 204,76.-FT/ adag + ÁFA
1. iskolai ebéd : 204,76. -Ft+ ÁFA
2. iskolai tízórai: 35,43.- Ft+ ÁFA
3. iskolai uzsonna: 35,43.- Ft+ ÁFA
e) óvodai ebéd: 204,76.- Ft+ ÁFA
f) óvodai tízórai: 35,43.-, Ft+ ÁFA
g) óvodai uzsonna 35,43.- Ft+ ÁFA
1

Az önkormányzati rendeletet a Novajidrány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 2.) önkormányzati rendelete 10. §-a hatályon kívül helyezte 2023. február 5. napjával.