Radostyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2016. (XI.18.) önkormányzati rendelete

a fiatal házasok lakáshoz jutás támogatásáról

Hatályos: 2024. 01. 18

Radostyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2016. (XI.18.) önkormányzati rendelete

a fiatal házasok lakáshoz jutás támogatásáról

2024.01.18.

Radostyán Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1.  § A rendelet célja, hogy Radostyán Község Önkormányzata rendelkezésre álló gazdasági lehetőségeivel összhangban szabályozza a község lakosságszámának növelése és az állampolgárok lakásigényének megoldása érdekében nyújtható támogatás feltételeit.

2.  § (1)1 A rendelet hatálya Radostyán község közigazgatási területén történő lakás építésére vagy vásárlására terjed ki.

(2) Az első lakáshoz jutók önkormányzati támogatásával kapcsolatos döntési jogkört az önkormányzat képviselő-testülete gyakorolja.

(3) E rendelet alkalmazásában

1. lakás: emberi tartózkodás céljára szolgáló, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 91/A. § 1. pontja szerinti épület.

2. lakóhely: a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 5. § (2) bekezdése szerinti cím.

3.2 fiatal házas: az a házaspár, melynek egyik tagja a támogatási igény benyújtásakor még nem töltötte be a 40. életévét.

4.3

5.4

A támogatás tárgya

3.  § (1) A támogatás új lakásépítéshez vagy új lakásvásárláshoz, illetve használt – legalább komfortfokozatú -lakás vásárláshoz szükséges saját erő kiegészítéséhez szolgáló egyszeri, vissza nem térítendő támogatás.

(2) Radostyán Község Önkormányzatának Képviselő-testülete, a tárgyévi költségvetésben megállapított lakáshoz jutás támogatása pénzeszköze terhére, e rendeletben fennálló feltételek fennállása esetén, kérelemre támogatást nyújthat.

Támogatásra jogosultak köre

4.  § (1)5 Radostyán község Önkormányzat Képviselő-testülete a (2) bekezdésben foglalt feltételek fennállása esetén lakáshoz jutási támogatásában részesíti Radostyán közigazgatási területén lakást építeni, vásárolni szándékozó kérelmezőket.

(2) A kérelmezők abban az esetben részesíthetőek támogatásban, ha:

a) a kérelem benyújtásának időpontjában a házastársak, élettársak esetén legalább az egyik fél a 40. életévet nem töltötte be, és

b)6 a kérelmezők sem együttesen, sem külön- külön nem rendelkeznek más lakóingatlan tekintetében az egész ingatlan ½ részét meghaladó ingatlan tulajdonnal és

c)7 a kérelmező ilyen támogatást sem Radostyán önkormányzattól, sem más önkormányzattól nem kapott

d)8 a kérelem benyújtása időpontjában radostyáni lakóhellyel rendelkezik.

(3) Kérelmező akkor részesíthető támogatásban, ha a vásárlással vagy építéssel érintett ingatlanon harmadik személynek nem keletkezik használati, haszonélvezeti vagy özvegyi joga.

(4) A házastársak, élettársak kizárólag együtt részesíthetők támogatásban és csak akkor, ha a támogatással érintett ingatlanon a tulajdoni illetőségük kizárólagos.

(5) Építés esetén a támogatás akkor is adható, ha a telek a házastársak. élettársak egyikének tulajdona, de az azon építendő lakás mindkettőjük közös tulajdonát képezi.

(6)9 Különös méltánylást érdemlő körülmény esetén a Képviselő-testület a támogatási feltételek alkalmazásától eltekinthet. A különös méltánylást érdemlő körülményt a kérelemben fel kell tüntetni.

5.  § (1) Lakás vásárlása esetén akkor nyújtható támogatás, ha

1. a lakás komfortokozata a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényben szabályozott komfortos lakás fogalmának megfelel,

2. a lakás állaga legalább 20. évig fenntartható,

3. a lakás per, teher és igénymentes

4. beköltözhető,

5. tulajdonjoga az ingatlan-nyilvántartásban rendezett.

(2) A támogatás mindkét házastárs, élettárs nevére kerül megállapításra, azok közös és egyetemleges felelőssége mellett.

6.  § Nem jogosult támogatásra az igénylő, ha

a) ha a támogatásra irányuló kérelemben olyan valótlan adatot közöl, amely számára jogosulatlan előnyt eredményezne,

b) az önkormányzat felé fennálló bármilyen adó- vagy egyéb tartozással –házastársak, élettársak esetén akár egyikük – rendelkezik.

A támogatás mértéke

7.  § (1) A támogatás összege legalább 50. 000,-Ft, legfeljebb 200. 000,-Ft.

(2) A támogatás folyósítása

a)10 lakásépítés esetén, az építés befejezését követően kiadott hatósági igazolás (használatba vételi engedély)kiadása után,

b) lakás vásárlás esetén, az ügyvéd általi ellenjegyzéssel ellátott adásvételi szerződés kiadása, illetve a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzés után történhet.

Az eljárás rendje

8.  § (1) A támogatás iránti kérelmet (1. melléklet) a Parasznyai Közös Önkormányzati Hivatal Radostyáni Kirendeltségén, formanyomtatványon, az előírt mellékletekkel lehet benyújtani:

a)11 vásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 1,5 éven belül,

b)12 építés esetén a jogerős használatba vételi engedély keltétől számított 1,5 éven belül.

(2) A kérelemhez mellékelni kell az ingatlan tulajdoni lap másolatát, továbbá:

a) vásárlás esetén az adás-vételi szerződés egy példányát,

b)13 építés esetén a jogerős használatba vételi engedélyt.

c)14 annak igazolása, hogy a kérelmező az önkormányzat felé fennálló bármilyen adó- vagy egyéb tartozással nem rendelkezik.

(3) A támogatás iránti kérelem előterjesztésekor az igénylő köteles a jogosultsági feltételekre vonatkozóan nyilatkozatot tenni.

(4)15 A megítélt támogatás folyósítására a jogosulttal az önkormányzat képviseletében a polgármester szerződést köt (2. melléklet).

A támogatás visszafizetésének szabályai

9.  § (1) A támogatás azonnal egy összegben visszafizetendő – a jegybanki alapkamat mértékének megfelelő késedelmi kamattal együtt, amely a felszólítás kézhezvételétől esedékes - amennyiben a támogatott:

a) a támogatást jogosulatlanul vette igénybe,

b) a támogatással létesített, vagy megvásárolt lakást a hatósági igazolás(engedély)kiadása keltétől, vagy az adásvételi szerződés megkötésétől számított öt éven belül elidegeníti és a vételárat nem Radostyán község területén fordítja lakásszerzésre vagy lakásépítésre,

c)16 a támogatással létesített, vagy megvásárolt lakást a jogerős használatba vételi engedély keltétől, vagy az adásvételi szerződés megkötésétől számított öt éven belül nem házastársa, vagy gyermeke részére ajándékozza el.

(2) A képviselő-testület a támogatás egy részének vagy egészének visszafizetése alól különös méltánylást érdemlő esetben az adóst mentesítheti. Nincs helye méltányosságnak a támogatás rosszhiszemű, jogtalan igénybevétele miatti visszatérítés esetén.

Záró rendelkezés

10.  § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell, ha az ügyfél számára előnyösebb.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az első lakáshoz jutók támogatásáról szóló 2/2016. (II. 25.) önkormányzati rendelet.

1

A 2.  § (1) bekezdése a Radostyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 17.) önkormányzati rendelete 4. § a) pontja szerint módosított szöveg.

2

A 2.  § (3) bekezdés 3. pontja a Radostyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 17.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 2.  § (3) bekezdés 4. pontját a Radostyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 17.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

4

A 2.  § (3) bekezdés 5. pontját a Radostyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 17.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

5

A 4.  § (1) bekezdése a Radostyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 17.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja szerint módosított szöveg.

6

A 4.  § (2) bekezdés b) pontja a Radostyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 17.) önkormányzati rendelete 3. § c) pontja szerint módosított szöveg.

7

A 4.  § (2) bekezdés c) pontja a Radostyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 17.) önkormányzati rendelete 4. § c) pontja szerint módosított szöveg.

8

A 4.  § (2) bekezdés d) pontját a Radostyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 17.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdése iktatta be.

9

A 4.  § (6) bekezdését a Radostyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 17.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.

10

A 7.  § (2) bekezdés a) pontja a Radostyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 17.) önkormányzati rendelete 3. § d) pontja szerint módosított szöveg.

11

A 8.  § (1) bekezdés a) pontja a Radostyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 17.) önkormányzati rendelete 3. § e) pontja szerint módosított szöveg.

12

A 8.  § (1) bekezdés b) pontja a Radostyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 17.) önkormányzati rendelete 3. § f) pontja szerint módosított szöveg.

13

A 8.  § (2) bekezdés b) pontja a Radostyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 17.) önkormányzati rendelete 3. § g) pontja szerint módosított szöveg.

14

A 8.  § (2) bekezdés c) pontja a Radostyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 17.) önkormányzati rendelete 4. § d) pontja szerint módosított szöveg.

15

A 8.  § (4) bekezdése a Radostyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 17.) önkormányzati rendelete 3. § h) pontja szerint módosított szöveg.

16

A 9.  § (1) bekezdés c) pontja a Radostyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 17.) önkormányzati rendelete 3. § i) pontja szerint módosított szöveg.

17

Az 1. melléklet a Radostyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 17.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

18

A 2. mellékletet a Radostyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 17.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.