Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 10/2016. (III.31.) önkormányzati rendelete

a parkolóhelyek létesítéséről és megváltásáról szóló 50/2009. (IX.11.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 04. 01- 2016. 04. 01

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § A parkolóhelyek létesítéséről és megváltásáról szóló 50/2009. (IX.11.) számú rendelet (továbbiakban: Rendelet) 7. §-a és az azt megelőző alcím helyébe a következő rendelkezés lép:


„A parkolóhely-építési kötelezettség telken kívüli megépítésének, illetve

megváltásának lehetőségei, és szabályai

7. § (1) Amennyiben az előírt számú parkolóhely az építési telken belül a HÉSZ-ben megállapított indokok miatt nem valósítható meg – vagy az új építés során közterületi parkolóhely kerül megszüntetésre – a hiányzó, vagy megszüntetett parkolóhely(ek)et az alábbiak szerint kell biztosítani:

a.)        parkoló-építési hozzájárulási díj (megváltási díj) megfizetésével, amely azonban nem jelent kizárólagos használati jogot az építtetőnek,

b.)        az építéssel, illetve rendeltetésváltozással érintett építési telkek előtti közterületen történő építéssel, amely azonban nem jelent kizárólagos használati jogot az építtetőnek,

c.)        közforgalom céljára átadott magánút területe egy részének felhasználásával,

d.)        önkormányzati tulajdonú, illetve az OTÉK szerinti igazgatási rendeltetésű épület esetén új közterületi parkoló kiépítésével, vagy meglévő közterületi parkoló HÉSZ szabályai szerinti beszámításával – ide nem értve a b.) pont szerint közterületen létesített parkolókat.

(2) Az építtető beszerzi az (1) bekezdésben foglalt, a parkolóhely létesítési kötelezettség teljesítési módjára vonatkozó nyilatkozatot a közút/közterület kezelőjétől, melyet az építési engedély, illetve egyszerű bejelentés iránti kérelméhez köteles csatolni. A HÉSZ 11. § (2) e.) pont szerinti parkolóhely biztosítás esetén az építtetőnek a parkolási létesítményben szerzett tulajdonjogot igazoló dokumentumot, valamint a parkolás céljára épült létesítmény parkolási egyenleg-kimutatását az építési engedély, illetve egyszerű bejelentés iránti kérelméhez kell csatolni.

(3) A parkolóhely létesítés pénzbeli megváltásáról, a parkolóhely kiépítéséről szóló szerződésekről, a parkolás céljára épült létesítményekben más épület parkolási szükségleteit biztosító parkolóhelyek tulajdonjogát igazoló dokumentumokról, a város közigazgatási területén található parkolóhelyek számáról, valamint az önkormányzati tulajdonú épület esetén beszámított közterületi parkolóhelyek számáról a jegyző naprakész nyilvántartást vezet.”


2. § A Rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. § (1) Ha az építtető parkolóhely létesítési kötelezettségét a 7. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott módon teljesíti, köteles az Önkormányzattal – az előírt számú parkolóhely létesítés pénzbeli megváltásáról – szerződést kötni, és az abban megállapított parkoló-építési hozzájárulási díj (megváltási díj) befizetését az építési hatóság felé a használatba vételi engedély kérelem benyújtásáig igazolni.”


3. § A Rendelet 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„9. § (1) Ha az építtető parkolóhely-létesítési kötelezettségét a 7. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott módon teljesíti, köteles az Önkormányzattal – a közterületen történő parkoló kiépítéséről – szerződést kötni.”


4. § A Rendelet 10. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

„10. §  (1) A 7. § (1) bekezdés c.) pontja szerinti parkolóhely biztosítására kizárólag akkor van mód, ha az építtető hitelt érdemlően igazolja:

a.)        a magánút tulajdonosának hozzájárulását;

b.)        a közlekedési hatóság arra vonatkozó igazolását, hogy a magánút parkolási célú felhasználása a közlekedést nem veszélyezteti, valamint

c.)        az út kezelőjének a parkolóhely céljára történő felhasználásához való hozzájárulását.

(2) Egyebekben az 9. §-ban foglalt szabályokat kell alkalmazni.”


5. § (1) Hatályát veszti a Rendelet 3-6. §-a, a 11. §, valamint a 13. §.

(2) Hatályát veszti a Rendelet 3. melléklete


6. § Ez a rendelet 2016. május 1-jén lép hatályba


Mecsériné dr. Szilágyi Erzsébet                                                                                              T. Mészáros András

                  jegyző                                                                                                                         polgármester


A Közgyűlés elfogadta a 2016. március 24-ei ülésén.