Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2016 (V.1..) önkormányzati rendelete

a helyi szintű környezetvédelmi szabályokról szóló 9/2008. (VIII.01.) Kt. rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 05. 01- 2016. 05. 01

Monorierdő Község Önkormányzat

Képviselő-testületének

10/2016. (IV. 29.) önkormányzati rendelete



a helyi szintű környezetvédelmi szabályokról szóló 9/2008. (VIII.01.) Kt.

rendelet módosításáról


Monorierdő község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a környezet védelmének általános szabályairól szóló, többször módosított 1995. évi LIII. tv. 46.§. (1) bekezdés c) pontjában, valamint 58.§. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a helyi környezetvédelmi szabályokról szóló 9/2008. (VIII.01.) Kt rendeletét (a továbbiakban: R.) az alábbiak szerint módosítja:


1. § A R. 8. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(4) Építmények megvalósítása során a természetes terepfelületet és az értékes növényállományt csak a szükséges mértékben (fakivágási és favédelmi terv, vagy növényvédelmi terv alapján) szabad

megváltoztatni. Az előírás betartásáról – az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet, és a 253/1997.(XII.20.) Korm. rendelet 45.§ (1) bekezdésében foglaltakra figyelemmel – az építésügyi hatóság gondoskodik.”


2. § A R. 8. § (6) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

(6) Minden egyes kivágott fa helyett két éven belül telepítsen, ültessen fát a magánszemély vagy jogi személy az önkormányzat által kijelölt közterületen, amennyiben a saját területén nem megvalósítható.”


3. § A R. 10. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(2) A Képviselő-testület meghirdeti a Tiszta Udvar Rendes Ház, Szép Környezet, Jó Közérzet mozgalmat, melynek pénzügyi fedezetét a Környezetvédelmi Alapból támogatja.

A mozgalom értékelését év közben a testület által erre felkért bizottság végzi, mely minden év június 20-ig dönt a mozgalom nyerteseiről. A Képviselő-testület a Falunapon hirdet eredményt, mely alapján a nyertesek a részükre átadott, elismerő címről szóló táblát ingatlanukon kifüggeszthetik. Az értékelés szempontjait a Képviselő-testület hagyja jóvá a testület által erre felkért Bizottság javaslata alapján.”


4. § A R. 10. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(4) Minden év április 22-e a Föld Napja. E nap megemlékezéseinek, rendezvényeinek – a lakosság, különösen az ifjúság - a természet védelme iránti elkötelezettséget kell szolgálnia. Az április 22-i rendezvény szervezését az Oktatási, Kulturális és Ügyrendi Bizottság és a Szociális és Környezetvédelmi Bizottság koordinálja.”


5.§ A R. 2. számú mellékletét képezi a Monorierdő Község Önkormányzatának felhívása a „Tiszta udvar – Rendes ház” „Szép környezet-Jó közérzet” környezetszépítő versenyre.


6. § A R. 3. számú mellékletét képezi a „Tiszta udvar- Rendes ház” „Szép környezet - Jó közérzet” nevezési lapja.





7. § Ez a rendelet 2016. május 1-jén lép hatályba, és 2016. május 2. napján hatályát veszti.


Monorierdő, 2016. április 28.



Szente Béla Dr. Mezei Csilla

polgármester jegyző