Istenmezeje Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2016. (VIII. 18.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2016. 08. 18- 2023. 03. 31

Istenmezeje Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2016. (VIII. 18.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről1

2016.08.18.

Istenmezeje Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.

1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § (1) Jelen rendelet hatálya kiterjed:

a) Istenmezeje község közigazgatási területén – jelen rendelet megalkotásakor működő temetők: 1.sz. köztemető, Istenmezeje, Béke út (hrsz: 026/4) és 2.sz. köztemető, Istenmezeje, Fő út (hrsz: 096/3). (továbbiakban: köztemető).

b) az a) pont alatti köztemetőben tartózkodó, vagy ott tevékenységet folytató természetes személyekre, jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre.

(2) A köztemető fenntartásáról és az üzemeltetéséről Istenmezeje Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) gondoskodik.

2. § (1) A temető tulajdonosa köteles a temető fenntartásáról továbbá üzemeltetéséről saját maga vagy szerződés alapján valamely gazdálkodó szervezet útján gondoskodni.

(2) A temető tulajdonosa köteles gondoskodni a temető kegyeleti méltóságának megőrzéséről, a temető tárgyi és infrastrukturális létesítményeinek, zöldfelületeinek, valamint sírhelytábláinak megépítéséről, kialakításáról. Köteles továbbá szabályzatot készíteni a temető használatának rendjéről.

(3) Amennyiben a jelen rendelet hatálybalépését követően valamely más szervezet temetőt létesít, úgy a temető fenntartásával, üzemeltetésével járó feladatokról a temető tulajdonosa köteles gondoskodni.

2. A KÖZTEMETŐ FENNTARTÁSA ÉS ÜZEMELTETÉSE

3. § (1) A köztemető üzemeltetéséről az önkormányzat maga, vagy az általa megbízott gazdasági szervezet, egyéni vállalkozó útján gondoskodik.

(2) A feladat ellátásához szükséges pénzügyi fedezetet a képviselőtestület az önkormányzat éves költségvetésében biztosítja.

4. § (1) A köztemető mindenkori üzemeltetőjének feladatai:

a) meghatározza a temetési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek ellátásának temetői rendjét;

b) biztosítja az eltemetés (urnaelhelyezés) feltételeit;

c) megállapítja a temetőlátogatók kegyeletgyakorlásának feltételeit, a nyitvatartási időt;

d) biztosítja a ravatalozó, boncoló helyiség-csoport és ezek technikai berendezései, tárolók és hűtők, valamint a temető egyéb közcélú létesítményei (infrastruktúra) karbantartását és működteti azokat;

e) gondoskodik a temetőbe kiszállított elhunytak átvételéről és biztosítja a temető nyitását, zárását;

f) vezeti és megőrzi a nyilvántartó könyveket;

g) tájékoztatja a temetőlátogatókat;

h) kijelöli a temetési helyeket;

i) elvégzi a temető és létesítményeinek tisztán tartását, az utak karbantartását, síkosság mentesítését és a hó eltakarítást;

j) összegyűjti és elszállítja a hulladékot;

k) gondoskodik a temető rendjének betartásáról és betartatásáról;

l) összehangolja a temetéseket;

m) gondoskodik az ügyfélfogadásról;

(2) A temető körbekerített és biztosítani kell, hogy temetőbe való be - és kijárás a kapukon keresztül történjen. Biztosítani kell, hogy a temető átjárás céljára ne szolgáljon.

(3) Az üzemeltető köteles együttműködni a temetkezésben érintett más szolgáltatókkal, illetve hatóságokkal.

3. A KÖZTEMETŐ RENDJE

5. § (1) A köztemető üzemeltetője a temető rendjére vonatkozó szabályok kialakítása során az alábbiak betartásával köteles eljárni:

a) A temetőt 6:00 órától 20:00 óráig kell nyitva tartani naponta. Ettől eltérni csak a „halottak napja” körüli időszakban lehet.

b) A temető rendjét szabályozó hirdetményeket a temető bejáratánál jól látható helyen ki kell függeszteni.

c) A temetőben csak a sírok, sírboltok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak (koszorúk, vázák, virágok, mécsesek, gyertyák stb.) helyezhetők el. Szemetet kizárólag az arra kijelölt helyen szabad letenni.

d) A temetőn belüli úthálózatot – gépjárművel is – járható állapotban kell tartani.

e) A temetőben tilos járművel közlekedni, kivéve súlyos mozgássérültet szállító járművel, a temetkezési tevékenységben részt vevő járművel. Az üzemeltető térítés ellenében a munkavégzés céljából behajtó járműveknek behajtási engedélyt adhat.

f) A temetőben keletkezett hulladékok gyűjtéséről hulladékgyűjtő-hely kijelölésével kell gondoskodni. A keletkezett szemét elszállíttatásáról legalább havonta gondoskodni kell.

g) A temetőben gyertyát, vagy mécsest gyújtani legkésőbb a zárás előtt fél órával szabad. A tűzveszély elkerüléséhez szükséges intézkedéseket annak kell megtennie, aki a gyertyát, vagy mécsest meggyújtotta.

h) A temetőbe állatokat bevinni tilos.

i) A temetőben végzendő minden munka elvégzéséhez – a sírgondozás kivételével – a temető üzemeltetője adhat engedélyt.

j) Fát, cserjét, a köztemető területén magánszemély nem ültethet. Ez alól kivételt képez a sírra vagy attól max. 30 cm távolságra ültetett az az örökzöld, amely teljes kifejlettségében nem magasabb l,5 m-nél, és átmérője nem több 0,6 m-nél. A 2 méter magasságot elérő, nem gondozott ültetvényeket a temető üzemeltetője eltávolíthatja és az eltávolítás költségeit a sír gondozására kötelezettel szemben, érvényesíttetheti.

6. § (1) A köztemetőben végzendő minden munkát – kivéve a sírok gondozását – be kell jelenteni a temető üzemeltetőjének.

(2) Sírok kiásását, betemetését és az ezzel járó egyéb munkákat csak a temetéssel megbízott temetkezési vállalkozó végezhet, egyeztetve a temető üzemeltetőjével.

(3) A köztemetőben szakipari munkát végző vállalkozók kötelesek a temető üzemeltetőjének megfizetni az általuk felhasznált energia használati díját, továbbá építőipari anyag tárolása esetén az egyébként fizetendő közterület-foglalási díjat.

(4) A temetői munkákat úgy kell elvégezni, hogy az ne sértsen kegyeleti érdekeket, ne járjon károkozással.

4. A TEMETKEZÉSI HELYEK KIALAKÍTÁSÁNAK SZABÁLYAI

7. § (1) A köztemető belső kialakításának rendjét, az egyes parcellák felhasználási módját, idejét „temetőrendezési tervben” kell meghatározni. A terv térképet (vázrajzot) is tartalmaz, amelyen a temető egyes területei beazonosíthatóak. A tervet az üzemeltető készíti, azt a képviselőtestület hagyja jóvá. A temető térképét a temető bejárata mellett ki kell függeszteni, a változásokat azon legalább évente át kell vezetni.

(2) A köztemetőt sírhelytáblákra kell felosztani. A sírhelytábla a temetőrendezési tervben megjelölt olyan temetőrész, amely a nyugvási időt követően kiüríthető és temetés céljára ismételten igénybe vehető. A sírhelytáblákat sorszámozni kell, s azokról külön-külön táblakönyvet kell felfektetni. Külön sírhelytáblát kell kijelölni a felnőttek, a 10 év alatti gyermekek, halvaszületettek és elvetélt magzatok, továbbá a csonkolt testrészek eltemetésére. A sírhelytáblákat elő kell készíteni a folyamatos temetésre.

(3) A sírhelytáblákat számozott sorokra, azon belül sorszámozott sírhelyekre kell felosztani. A díszsírhelyeket és a sírbolthelyeket külön kell jelölni. A sírhelyekről sírhelykönyvet kell vezetni.

(4) A temető beépítési előírásait a Istenmezeje Község Önkormányzatának a helyi építési szabályzatról szóló önkormányzati rendelete tartalmazza.

8. § (1) Temetni, illetőleg az elhamvasztottak maradványait tartalmazó urnákat elhelyezni csak temetkezés céljára kijelölt területen szabad.

(2) Temetkezésre használt helyek:

a) Koporsós temetés esetén:
aa) sírhelyek: egy ill. két koporsó befogadására alkalmas temetési hely,
ab) gyermeksírhelyek,
ac) sírboltok (kripták): legalább két koporsó befogadására szolgáló építési engedély alapján létesíthető al - és felépítményből álló temetési hely.
b) Hamvasztásos temetés esetén:
ba) A hamvakat tartalmazó urnák földbe temetésére: urnasírhelyek.
bb) A hamvakat tartalmazó urnák építménybe való elhelyezésére:
1. urnafülkék (kolombáriumok), ill.
2. urnasírboltok.
bc) Hamvszóró parcellák: a hamvak szétszórására és földbe való bemosására szolgáló park szerűen kialakított temetőrész.

9. § (1) A sírhelyek (sírgödrök) méretei:

a) egyes sír mérete: hossza 2,4 m, szélessége 1,1 m, mélysége legalább 2 méter,

b) kettős sír mérete: hossza 2,4 m, szélessége 2,1 m, mélysége legalább 2 méter,

c) sírboltok mérete: - a befogadó koporsók számának függvénye, építési engedély köteles,

d) további személyek temetése esetén a szélesség 0,6 m-el, a mélység 0,3 m-el nő,

e) gyermeksír 1,3 x 0,60 m mélysége 0,6-2,5 méterig terjedhet.

(2) A kolumbáriumban az urnák tárolása 30 x 30 x 45 cm-es belméretű és szilárd alappal légmentesen lezárt urnafülkében történhet.

(3) Urna földbetemetése esetén az urnasírhely mérete általában 80 x 60 cm, mélysége legalább 1 méter.

(4) A díszsírhely egyes sírhely 2,5 m x 1 m, 2,2 méterre mélyített, hogy a későbbi rátemetés lehetséges legyen.

(5) A hamvszóró parcella mérete: 3 x 4 m, mélysége 0,6 m.

5. A TEMETÉSI HELYEK HASZNÁLATI IDEJE ÉS DÍJA

10. § (1) A temetési hely felett rendelkezési jogosultságot annak megváltásával lehet szerezni.

(2) A sírhelyek használata a megváltástól számítva 25 évre szól. (Rátemetés esetén az utolsó koporsós rátemetés napjától, a kettes sírhely esetén az utolsó koporsós temetés napjától számított 25 év.)

(3) A sírbolt (kripta) használata a kriptába történt utolsó temetés után 60 év elteltével jár le, ezt követően a temető tulajdonosa rendelkezik a kriptával.

(4) Az urnafülkék, urnasírhelyek használata 25 évre terjed.

(5) A sírhelyek, sírboltok, urnasírhelyek, urnafülkék, urnasírboltok további használati joga az eredetivel azonos időtartamra ismételten megváltható, kivéve, ha a temető ennél rövidebb időn belül előreláthatóan megszűntetésre kerül. Ez esetben a megváltás időarányos része visszatérítésre kerül.

(6) A részben vagy teljesen lezárt temetőben a használati idő rátemetés esetén sem hosszabbítható meg.

11. § (1) A temetési helyek használatáért megváltási díjat kell fizetni. A fizetendő díjtételeket az 1. számú melléklet tartalmazza.

(2) A megváltási díjat az első megváltás alkalmával a temettető vagy az általa megbízott, az újraváltáskor a sír felett rendelkező hozzátartozó köteles megfizetni. A díjakat minden esetben a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően kell megfizetni.

(3) Ha kettős sírnál az első temetés napjától számított 25 éven belül újabb temetés nem történik, a használati jog megszűnik, kivéve, ha az arra jogosult a használati jogot ismételten megváltja.

(4) Ha a sírhely nem váltható meg újra, de a hozzátartozó – a használati idő lejárta előtt – a holttest maradványokat (hamvakat) a kiürítéskor ugyanabban a temetőben, vagy másik köztemetőben levő új sírba helyezi el, az új sírhely megváltási díja az eredeti sírhely megváltási árának időarányos összegével csökken.

(5) A rokoni háttér nélküli, elhagyott, 25 éve gondozatlan sírok esetében a sírhelyeket újra lehet értékesíteni, ha az üzemeltető hat hónap időtartamon belül legalább kétszer országos és helyi lapban, valamint a temetőben jól látható helyen ezzel kapcsolatos hirdetményt tesz közzé és a sírokat nem váltja meg újra senki.

6. KÖZTEMETŐ LEZÁRÁSA, MEGSZŰNTETÉSE

12. § (1) Ha a köztemető megtelik, vagy egyéb fontos körülmény azt megkívánja, a Képviselőtestület dönthet a temető lezárásáról.

(2) Ha a köztemetőn belül temetőrész, sírhelytábla telik meg, annak lezárását az üzemeltető határozhatja el, a tulajdonos önkormányzat egyidejű értesítése mellett.

(3) A lezárásról hirdetményt kell közzétenni a temetői tájékoztató táblán, a ravatalozón és az érintett temetőrészen.

13. § (1) A művészettörténeti, vagy művészi értéket képviselő síremléket, továbbá az ország, vagy Istenmezeje község életében jelentős szerepet játszó személyiségek, sírhelyét (urnáját), síremlékét lebontani, felszámolni nem lehet, azok fenntartásáról, esetleges áthelyezéséről a Képviselőtestület gondoskodik.

(2) Az (1) bekezdés szerinti sírhely (urna), illetve síremlék megőrzésére javaslatot a település bármely polgára tehet. A döntés a képviselőtestület hatáskörébe tartozik.

7. A TEMETÉSRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

14. § (1) A temetés módja lehet világi és egyházi.

(2) Temetni hagyományos módon (koporsós temetés), vagy hamvasztásos módon (a hamvak urnába helyezésével), vagy szétszórásával lehet.

15. § (1) Az elhaltakat általában – az elhalálozás ideje szerinti sorrendben – a következő sírokba kell temetni, kivéve a kettős sírhelyeket és a sírboltokat. Indokolt esetben a temető üzemeltetője eltérően is rendelkezhet. lezárt sírhelytáblában lévő sírboltokba, vagy családi (kettős) sírhelyekben a tábla lezárása után is szabad temetni.

(2) Urnát urnafülkébe elhelyezni, urnasírba temetni, vagy sírhelyre rátemetni egyaránt szabad. A rátemetésnél ilyen esetben sírnyitási engedély nem szükséges, azonban ügyelni kell arra, hogy az urna a talaj szintjétől legalább egy méter mélységbe kerüljön. Az egy urnafülkébe, vagy urnasírba elhelyezhető, valamint a rátemethető urna számát a temető üzemeltetője határozza meg.

8. ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

16. § (1) Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A hatályát veszti a temetőkről és temetkezésről szóló 8/2016.(VI.02.) önkormányzati rendelet.

1

Az önkormányzati rendeletet az Istenmezeje Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 8. §-a hatályon kívül helyezte 2023. április 1. napjával.