Ostoros Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2016. (VI.29.) önkormányzati rendelete

a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatásról szóló 4/2014.(II.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 07. 01- 2016. 06. 30

1.§

A  települési szilárd hulladékkal kapcsolatos  helyi közszolgáltatásról szóló 4/2014. (II.18.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 2. § (1)-(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:


"(1)     Ostoros Községi Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) jelen rendeletben foglaltak szerint kötelező helyi hulladékgazdálkodási közszolgáltatást biztosít Ostoros község közigazgatási területén (továbbiakban: település) az általa kiválasztott közszolgáltató (továbbiakban: Közszolgáltató) útján. A közszolgáltatás magában foglalja a vonatkozó jogszabályi előírásokban és az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Tervben (a továbbiakban: OHKT) foglalt valamennyi feladat ellátását, így különösen a hulladék gyűjtésével, szállításával, előkezelésével, tárolásával, hasznosításával, ártalmatlanításával kapcsolatos tevékenységeket.


(2)A település közigazgatási területén lévő valamennyi ingatlan – természetes személy, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező – tulajdonosa, birtokosa, használója vagyonkezelője, aki (amely) a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást – a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (a továbbiakban: Ht.), valamint az Önkormányzat és a Közszolgáltatóközött létrejött közszolgáltatási szerződéses jogviszony alapján – kötelező jelleggel igénybe veszi (a továbbiakban: ingatlanhasználó) az ingatlanán keletkező települési hulladék gyűjtéséről és annak a gyűjtésre feljogosított gazdálkodó szervezetnek történő átadásáról az e rendeletben meghatározott módon köteles gondoskodni.


(3) E rendelet nem terjed ki a veszélyes, radioaktív, állati eredetű, inert és települési folyékony hulladékra, valamint az ezekkel összefüggő tevékenységekre."


2.§

A Rendelet 4. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3)

Az Önkormányzat a Közszolgáltatóval a közszolgáltatási szerződésben rögzített, határozott időre köti meg. A közszolgáltatási szerződés nyilvános.”


3.§

A Rendelet 5. § (5)-(6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:


„(5) A közszolgáltatás teljesítésének jelen rendeletben szabályozott feltételeiről Közszolgáltató az ingatlanhasználót írásban köteles értesíteni. A tájékoztatási kötelezettségének eleget tehet az Önkormányzat honlapján, a helyi kábeltelevízió útján, szórólappal. Emellett ezt a tájékoztatást a Közszolgáltató az internetes honlapján keresztül is közzéteszi.


(6) A hulladék begyűjtésének, elszállításának útvonalát és időpontját a Közszolgáltató köteles elkészíteni és arról az ingatlanhasználókat – változás bekövetkezte előtt – tájékoztatni. A tájékoztatási kötelezettségének eleget tehet az Önkormányzat honlapján, a helyi kábeltelevízió útján, szórólappal. Emellett ezt a tájékoztatást a Közszolgáltató az internetes honlapján keresztül is közzéteszi.”


4.§

A Rendelet 6. §-a helyébe a következő (1)-(4) rendelkezések lépnek:


4.  Az Önkormányzat közszolgáltatással kapcsolatos feladatai

6.§


"(1)A település lakosainál keletkező hulladékok kezelése kötelező önkormányzati feladat (Mötv. 13. § (1) bekezdés 19. pont)., melynek részletszabályait – a Ht. 33-37. §-figyelembevételével - önkormányzati rendeletben kell szabályozni. Az Önkormányzat kiválasztja a közszolgáltatót, a helyi hulladékgazdálkodási közfeladat ellátását a közszolgáltatóval kötött hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés útján biztosítja,


(2)Az Önkormányzat köteles a közszolgáltatási szerződéssel kapcsolatban megadni minden adatot és információt, ami a Koordináló szerv feladatkörének gyakorlásához, illetve teljesíti a Ht. és végrehajtási rendeleteiben meghatározott adatszolgáltatási és tájékoztatási kötelezettségeit a Közszolgáltató felé, amely a közszolgáltatói kötelezettségek teljesítéséhez szükséges.


(3)Az Önkormányzat gondoskodik az elkülönített hulladékgyűjtési rendszer helyi feltételeinek megszervezéséről.


(4)Ha a közterületen elhagyott, illetve ellenőrizetlen körülmények között elhelyezett hulladék - ideértve a településtisztasági feladatok körébe tartozó hulladékot is - korábbi birtokosa vagy tulajdonosa a hulladék elszállítására és kezelésére vonatkozó kötelezettségének nem tesz eleget, a hulladék elszállításáról és kezeléséről a települési önkormányzat a Közszolgáltatóval kötött szerződés útján gondoskodik.”


5.§

A Rendelet 7. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) Az ingatlanhasználó köteles a rendelet 1. számú, vagy 2. számú mellékletében található adatközlő kitöltésével nyilatkozni a Közszolgáltatónak arra vonatkozóan, hogy a háztartási hulladék gyűjtéséhez milyen típusú (űrméretű) és darabszámú – a közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített - gyűjtőedényt állított rendszerbe.  A gyűjtőedényzet űrtartalmának minimális mértéke több fős család esetén 110 l(lakás/hét, egy fő által lakott családi ház esetén 60 l/lakás/hét.”


6.§

A Rendelet 11.§ (1)-(4)bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:


​„(1) A Közszolgáltató és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt (továbbiakban: Koordináló szerv,) a közszolgáltatási díj beszedése és a kintlévőség-kezelés érdekében jogosult a közszolgáltatást igénybevevő magánszemélyek és jogi személyek szükséges adatainak (név, lakcím, születési hely, idő, anyja neve, telefonszáma, e-mail címe) közszolgáltatási tevékenységgel összefüggő kezelésére. Az adatkezelés célja az ingatlanhasználó személyének megállapítása, a közszolgáltatási díj beszedése vagy behajtása érdekében szükséges és arra alkalmas adatbázis létrehozása és működtetése.


(2) Az (1) bekezdésben foglalt felhatalmazás alapján végzett adatkezelési tevékenység gyakorlása során kötelesek maradéktalanul betartani a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény rendelkezéseit.


(3) A Közszolgáltató és Koordináló Szerv jogosult az ingatlanhasználó személyes adatait – az adatok jogszabályban előírt iratmegőrzési kötelezettség kivételével – a szerződéses viszony létrejöttétől annak megszűnéséig, díjhátralék esetén a tartozás fennállásáig kezelhetik. A jogviszony megszűnését követően a kezelt adatokat kötelesek megsemmisíteni.


(4) Az adatvédelmi és az egyéb adatszolgáltatásokra vonatkozó jogszabályok rendelkezései által meghatározott keretek között – az ingatlanhasználó nyilatkozata hiányában – a jegyző köteles átadni az (1) bekezdésben meghatározott jogosultaknak kötelezettségük hatékony és folyamatos ellátásához szükséges, kezelésében lévő adatokat és információkat.”


7.§

A Rendelet 12.§ (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) Közszolgáltató közterületen szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas gyűjtőedényt elhelyezhet, az Önkormányzattal közösen kialakíthat hulladékgyűjtő pontot, hulladékgyűjtő udvart.”


    8.§

A Rendelet 15.§ (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3)  A kerti hulladék heti rendszerességgel történő elszállításáról a Közszolgáltató házhoz menő gyűjtéssel gondoskodik. A szolgáltatás során a kerti hulladék gyűjtése átlátszó műanyag zsákokban történik.”


   9.§

A Rendelet 17.§ (1)-(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:


„(1) Az ingatlanhasználó a közszolgáltatás igénybevételéért a Koordináló szervnek a jogszabályban meghatározott mértékű díjat fizet. Nem tagadhatja meg a közszolgáltatási díj megfizetését az, aki a települési hulladékkal kapcsolatos kötelezettségeit nem teljesíti, feltéve, hogy a közszolgáltató a közszolgáltatást felajánlja vagy a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll.


(2) Az ingatlan tulajdonosának változása esetén a közszolgáltatás díját a tulajdonosváltás bejelentése hónapjának utolsó napjáig a régi, azután pedig az új ingatlanhasználó köteles fizetni.


(3) Az ingatlanhasználónak nem kell közszolgáltatási díjat fizetni azokra a hónapokra, amelyek során a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége a Ht. 16.§ alapján szünetelt.”


10.§

A Rendelet 3. számú melléklete helyébe e rendelet 1. számú melléklete lép.


11.§

(1)Ez a rendelet 2016. július 1-jén lép hatályba.


(2) Hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a 4. § (2) bekezdése, a 11. § (5) bekezdése, 17. § (5)-(11)     bekezdése.