Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2016 (IV.28.) önkormányzati rendelete

egyes lakás- és helyiséggazdálkodási tárgyú önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2016. 05. 01


Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. Törvény 20. § (3) bekezdésében, 36. § (2) bekezdésében, valamint 58. § (2) és (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. Cikk (1) bekezdés e) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


A lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítéséről szóló 7/1994. (V.4.) önkormányzati rendelet 21/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„21/A. § A helyiségek elidegenítéséről szóló döntés meghozatalára, valamint az elidegenítésre vonatkozó egyéb szabályokra – az e rendeletben meghatározott eltérésekkel és kiegészítésekkel - a Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata vagyonáról és a vagyonelemek feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 48/2012. (XI.30.) önkormányzati rendelet előírásait kell megfelelően alkalmazni.”


2. §


(1) A nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről és bérbeadásának szabályairól szóló 26/2004. (X.07.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Helyiségrendelet) 21/B. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Amennyiben e rendelet eltérően nem rendelkezik, a szerződéskötési díj mértéke:

   a)   határozott időre szóló bérleti jogviszony esetében - a bérleti jogviszony időtartamának figyelembe vételével - minden megkezdett év után egy havi fizetési kötelezettségnek megfelelő összeg,

   b)   határozatlan időre létrejövő bérleti jogviszony esetében nyolc havi fizetési kötelezettségnek megfelelő összeg,

   c)   valamely meghatározott feltétel bekövetkezéséig létrejövő bérleti jogviszony esetében öt havi fizetési kötelezettségnek megfelelő összeg.

A szerződéskötési díj számításának alapja a bérlő által a létrejövő bérleti jogviszony első teljes hónapjában a bérbeadó részére a bérleti szerződés alapján teljesítendő teljes fizetési kötelezettség összege.”

(2) A Helyiségrendelet 21/B. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) Új bérleti jogviszony létesítése esetében a szerződéskötési díj – a felek megállapodása alapján – részben vagy egészben elengedhető, ha a leendő bérlő

   a)     a helyiségben olyan értéknövelő beruházási kötelezettséget vállal, amelynek értéke meghaladja az (1) bekezdés szerinti szerződéskötési díj összegét, azzal, hogy a vállalt beruházás feltételeit a bérleti szerződésben kell rögzíteni, vagy

   b)     a helyiségben kézműipari vagy – ide nem értve a pénzügyi szolgáltatást – lakossági szolgáltató tevékenységet kíván folytatni.”


3. §


(1) A helyiségrendelet 24. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A jogcím nélküli használat kezdetétől számított két hónap elteltével a (2) bekezdés alapján megállapított használati díjat – jogszabály eltérő rendelkezése hiányában – 50 %-kal kell emelni.”

(2) A Helyiségrendelet 24. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A használati díj (3) bekezdés szerinti emelése – kérelemre – mellőzhető, amennyiben a helyiséget jogcím nélkül használó személy korábban a helyiség bérlője volt és

   a)     a bérleti jogviszony időtartamának meghosszabbítását szabályszerűen kezdeményezte,

   b)     a bérbeadó a bérleti jogviszony időtartamának meghosszabbításához hozzájárult és

   c)      az új bérleti szerződés késedelmes aláírására a bérlő érdekkörén kívül eső okból került sor.”


4. §


A helyiségrendelet 26. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2)      Bérlőtársi jogviszony létesítése esetében az új bérlőnek (bérlőtársnak) a bérbeadó részére meg kell fizetnie a bérleti jogviszonyból még hátralévő minden megkezdett év után egy havi fizetési kötelezettségnek megfelelő összegű szerződéskötési díjat. A számítás alapja a bérlő által a bérlőtársi jogviszony létesítésének hónapjában a bérbeadó részére a bérleti szerződés alapján teljesítendő teljes fizetési kötelezettség összege. A szerződéskötési díjat a helyiség teljes alapterületének figyelembe vételével kell megfizetni.”


5. §


A helyiségrendelet 29. § (2) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az (1) bekezdés szerinti bérbeadói hozzájárulás feltétele:)

„c) az új bérlő a bérbeadó részére megfizet a bérleti jogviszonyból még hátralévő minden megkezdett év után három havi fizetési kötelezettségnek megfelelő összegű szerződéskötési díjat. A számítás alapja az új bérlő által a bérleti jogviszony átruházását követő első teljes hónapban a bérbeadó részére a bérleti szerződés alapján teljesítendő teljes fizetési kötelezettség összege.”


6. §


(1) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások lakbérének mértékéről szóló 40/2011. (XII.19.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Lakásrendelet) 18. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A jogcím nélküli használat kezdetétől számított két hónap elteltével az (1)-(2) bekezdés alapján megállapított lakáshasználati díjat – jogszabály eltérő rendelkezése hiányában – 50 %-kal kell emelni.”

(2) A Lakásrendelet 18. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A lakáshasználati díj (3) bekezdés szerinti emelése – kérelemre – mellőzhető, amennyiben a lakást jogcím nélkül használó személy korábban a lakás bérlője volt és

   a)     a bérleti jogviszony időtartamának meghosszabbítását szabályszerűen kezdeményezte,

   b)     a bérbeadó a bérleti jogviszony időtartamának meghosszabbításához hozzájárult és

   c)      az új bérleti szerződés késedelmes aláírására a bérlő érdekkörén kívül eső okból került sor.”


7. §


(1) Ez a rendelet 2016. május 1. napján lép hatályba.

            (2) E rendelet előírásait a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.


8. §


Hatályát veszti a lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítéséről szóló 7/1994. (V.4.) önkormányzati rendelet 21/B. §-a , 21/C. §-a, 30. §-a és 31. §-a.








Dr. Tahon Róbert

jegyző


Wintermantel Zsolt

polgármester




Záradék


A rendelet kihirdetve a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2016. április 28. napján








Dr. Tahon Róbert

jegyző