Taksony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2016 (V.26.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról

Hatályos: 2024. 04. 01

Taksony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2016 (V.26.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról

2024.04.01.

egységes szerkezetben

Taksony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) – a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva – a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 56. § (1), 59. § (1) és 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 29/1993.(II.17.) Korm. rendelet, valamint a 36/2007. (XII.22.) SZMM rendelet figyelembe vételével az alábbi rendeletet alkotja:
I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKZÉSEK

1. § A rendelet hatálya kiterjed az Szt. 3. §- a szerinti személyekre, amennyiben Taksony Nagyközség közigazgatási területén lakcímmel rendelkeznek.

2. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások keretében az önkormányzat az Szt. 57. §-a alapján szociális alapszolgáltatásként

a) étkeztetést,

b) házi segítségnyújtást,

c) családsegítést biztosít.

(2) Az önkormányzat az alapszolgáltatásokat a Taksony Önkormányzat Szociális és Gyermekjóléti Szolgálaton keresztül biztosítja.

II. Fejezet

AZ ÖNKORMÁNYZAT ÁLTAL BIZTOSÍTOTT SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ ALAPSZOLGÁLTATÁSOK

1. Étkeztetés

3. § (1) Étkeztetés keretében az Szt. 62. § (1) bekezdés szerinti szociálisan rászorultakról az önkormányzat napi egyszeri meleg étkezés biztosításával gondoskodik.

(1a)1 Az Szt. 62. § (1) bekezdés szerinti szociálisan rászorulónak tekinthető

a) kora miatt az a személy, aki 62. életévét betöltötte;

b) egészségi állapota, fogyatékossága, pszichiátriai vagy szenvedélybetegsége miatt az a személy,

ba) akinél a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal szakértői bizottsága által igazoltan az egészségkárosodás mértéke eléri vagy meghaladja a 40 %-ot, vagy egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján nem haladja meg a 30 %-os mértéket,

bb) aki mozgásában súlyosan korlátozott, krónikus, vagy akut megbetegedése miatt önmagát ellátni részben vagy teljesen képtelen és ezt orvosi igazolással alátámasztja,

bc) aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesül,

bd) házi- vagy szakorvos által igazoltan pszichiátriai beteg, szenvedélybeteg, de fekvőbeteg gyógyintézeti, vagy bentlakásos intézeti ellátásban nem részesül és önmaga ellátására részben képes;

c) hajléktalansága miatt az a személy, aki életvitelszerűen a településen tartózkodik, de éjszakáit közterületen vagy más nem lakás céljára szolgáló helyiségben tölti.

(2) Az (1) bekezdés szerinti szociális rászorultság a személyes gondoskodást nyújtó ellátások esetén a 9/1999.(XI.24) SZCSM rendelet 22. §-ában foglalt iratokkal igazolható.

(3) Az ellátás módja az igénybevevő választása szerint lehet:

a) étel elvitele önerőből,

b) étkezés házhoz szállítással.

2. Házi segítségnyújtás

4. § (1) Az Szt 63. §-nak megfelelően házi segítségnyújtás keretében kell gondoskodni a külön jogszabály alapján megállapított gondozási szükséglettel rendelkező, és az ellátást igénylő személyről.

(2) A szolgáltatás iránti kérelem benyújtását követően a gondozási szükséglet vizsgálatát az intézményvezető végzi el.

3. Családsegítés

5. § (1)2 A családsegítés a gyermekjóléti szolgáltatással egy szolgáltató - a Taksony Önkormányzat Szociális és Gyermekjóléti Szolgálat, mint család- és gyermekjóléti szolgálat - keretében működik. A család- és gyermekjóléti szolgálat ellátja a családsegítés 64. § (4) bekezdés szerinti feladatait, valamint a Gyvt. 39. és 40. §-a szerinti gyermekjóléti szolgáltatási feladatokat.

(2) A szolgáltatás igénybevétele az Szt. 115. § (1) c) alapján térítésmentes.

(3)3 A feladat megvalósítása érdekében az önkormányzat krízishelyzetet érzékelő jelzőrendszert működtet.

(4)4 Az ellátás további részletszabályait a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 10/2016. (IV.28) önkormányzati rendelet szabályozza.

4. A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokra vonatkozó eljárási szabályok

6. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások igénybevétele az Szt. 93. §-a alapján önkéntes és az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője kérelmére, indítványára történik.

(2) Az étkeztetés, illetve házi segítségnyújtás biztosítására irányuló kérelmet a Taksony Önkormányzat Szociális és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetője részére (továbbiakban: intézményvezető) kell benyújtani az erre rendszeresített nyomtatványon, aki megvizsgálja az ellátott jövedelmét.

(3) A személyes gondoskodás keretében biztosított ellátások tekintetében ingyenes ellátásban kell részesíteni az Szt. 114. § (3) bekezdés alapján azt az ellátottat, aki jövedelemmel nem rendelkezik.

(4) Szociális alapszolgáltatások biztosítása esetén a szolgáltatást igénybe venni kívánó személy és az intézményvezető az ellátás biztosításának megkezdésekor megállapodást köt, mely tartalmazza az ellátott adatait, az igénybevett szolgáltatás megnevezését, tartalmát, a szolgáltatás nyújtásának kezdő időpontját és formáját, valamint a személyi térítési díj összegét. Amennyiben az intézményvezető a kérelmet elutasítja a döntésről a kérelmezőt írásban kell értesíteni.

(5) Az intézményvezető döntése ellen a Képviselő-testülethez lehet fordulni, az értesítés kézhezvételét követő 8 napon belül.

(6) A szociális szolgáltatásra való jogosultság elbírálásakor minden esetben környezettanulmányt kell végezni. A kérelmező kötelezhető arra, hogy nyilatkozzon jövedelemi és vagyoni viszonyairól, tartásra kötelezett hozzátartozóról és – ha rendelkezik ilyennel – eltartási, öröklési, gondozási, életjáradéki szerződéséről.

(7)5 Az ellátás megszűnését Szt,. 100-104. §-ai szabályozzák.

(8)6 Az intézményvezető köteles külön eljárás nélkül szolgáltatást biztosítani, ha a kérelmező élete, vagy testi épsége veszélybe kerül

5. Intézményi térítési díj

7. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért - ha jogszabály másként nem rendelkezik - térítési díjat kell fizetni, mely nem haladhatja meg a szolgáltatás önköltségét.

(2) Az ellátásért az Szt. 114. § (2) bekezdés szerinti személy köteles személyi térítési díjat fizetni.

(3) Az intézményi térítés díját a fenntartó évente egyszer - április 1-jéig – felülvizsgálja.

(4)7 Az intézményi térítési díjakat a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

6. Személyi térítési díj

8. § (1) A személyi térítési díj az ellátási igénylő által a szolgáltatásért ténylegesen kifizetett összeg, mely nem haladhatja meg a szolgáltatás önköltségét.

(2) A személyi térítési díj nem haladhatja meg az ellátást igénylő jövedelemének az Szt. 116. § (3) bekezdés szerinti mértékét.

(3) A személyi térítési díj összegéről az intézményvezető a szolgáltatás igénybe vételének megkezdésekor kötött megállapodásban tájékoztatja a térítési díj fizetésére kötelezettet.

(4) Ha az igénylő a személyi térítési díj összegét vitatja, vagy annak csökkentését, illetve elengedését kéri, a Szociális és Népjóléti Bizottsághoz fordulhat, mely ez esetben dönt a személyi térítési díj összegéről.

III. Fejezet

SZOCIÁLPOLITIKAI KEREKASZTAL

9. § (1) Az önkormányzat e rendeletben és a szolgáltatási koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulásának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérésére az Szt. 58/B. § (2) bekezdése alapján szociálpolitikai kerekasztalt hoz létre.

(2) A szociálpolitikai kerekasztal tagjai:

a) Taksony Nagyközség Polgármestere;

b) Taksony Nagyközség Önkormányzatának Jegyzője;

c) Taksony Nagyközség Önkormányzata Szociális és Népjóléti Bizottságának elnöke;

d) Taksony Önkormányzat Szociális és Gyermekjóléti Szolgálat tagjai;

e) gyermekvédelmi felelősök;

f) védőnők;

g) a mozgáskorlátozottak helyi szervezetének képviselője;

h) a helyi Karitász csoport képviselője.

(3) A kerekasztal vezetője az önkormányzat polgármestere.

(4) A kerekasztal évente legalább egy alkalommal ülésezik, a polgármester hívja össze.

IV. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

10. § (1) Jelen rendelet 2016. július 1-jén lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 3/2015. (II.26.) számú önkormányzati rendelet 22-29. §-a, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások intézményi térítési díjáról szóló 3/2013. (II.14.) számú rendelet.

1. számú melléklet8

2. melléklet9

1. ÉTKEZTETÉS

1.1.10 Az étkeztetés (napi egyszeri meleg étel biztosítása) szolgáltatási önköltségi díja: 1.617 forint/adag.

1.2. Az étkeztetés (napi egyszeri meleg étel biztosítása) intézményi térítési díja önerőből történő elvitel esetén, ha a szolgáltatást igénybe vevő személy rendszeres havi jövedelme:

1.2.1.11 nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 260%-át: 0 Ft;

1.2.2.12 a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 261% - 350 %-a: 500 Ft;

1.2.3.13 a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 351% - 425 %-a: 750 Ft,

1.2.4.14 a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 426% - 490 %-a: 850 Ft,

1.2.5.15 a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 491 %-át meghaladja: 950 Ft.

1.3. Az étel lakcímre történő szállítása esetén az 1.2. pontban meghatározott térítési díj kiszállítási díjjal megnövelt összege fizetendő. A kiszállítás díja 254 Ft/adag.

1.3.1. Ha az étel lakásra történő kiszállítása közös háztartásban élő személyek részére történik, a kiszállításért fizetendő személyi térítési díjat csak egy személyre lehet megállapítani.

1.3.2. A kiszállítási díj felszámításától egyebekben eltérni csak az igénybevevő egészségügyi állapotára tekintettel van lehetőség, melyet az elvégzett környezettanulmány alapján az intézményvezető egyedileg engedélyez.

1.4. Az étel elvitele vagy kiszállítása igénybevevő által biztosított saját edényzetben történik.

1.4.1. Saját edényzet biztosításának hiányában a csomagolás díja a mindenkori beszerzési ár függvénye, mely az 1.2.1 és 1.2.2 pontokban meghatározott térítési díjon felül fizetendő.

1.4.2. A lakhatási és higiéniás körülmények figyelembe vétele mellett, az intézményvezető egyedi mérlegelése alapján, az igénybevevő mentesülhet a csomagolás díjának megtérítése alól.

1.5. Az étkezésért fizetendő személyi térítési díj a napi személyi térítési díj és az adott hónapban igénybe vett étkezési napok szorzata.

1.6. Az étkezésért fizetendő személyi térítési díj nem haladhatja meg a szolgáltatást igénybe vevő személy rendszeres havi jövedelmének 20%-át.

1.7. Ha az étkeztetés mellett házi segítségnyújtásban is részesül az ellátott, akkor a személyi térítési díj a rendszeres havi jövedelem 30%-át nem lépheti túl.

2. HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS

2.1.16 A házi segítségnyújtás szolgáltatási önköltségi díja: 2.800 forint/óra

2.2. A házi segítségnyújtás intézményi térítési díja, ha a szolgáltatást igénybe vevő személy rendszeres havi jövedelme:

2.2.1.17 nem haladja meg a szociális vetítési alap 350%-át: 0 Ft;

2.2.2.18 a szociális vetítési alap 350%-át meghaladja: 150 Ft/óra.

2.3. A házi segítségnyújtás térítési díja a szociális és a személyi gondozás térítési díjából tevődik össze.

2.4. A házi segítségnyújtásban részesülő által havonta fizetendő személyi térítési díjat az óradíj és az adott hónapban a házi segítségnyújtás keretében elvégzett tevékenységekre fordított idő szorzata alapján kell kiszámítani.

1

Hatályba léptette a 2/2019.(II.28.) számú önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos 2019.III.01-től.

3

Hatályba léptette a 15/2020.(X.29.) önkormányzati rendelet 2.§-a.

4

Hatályba léptette a 15/2020.(X.29.) önkormányzati rendelet 2.§-a.

5

Hatályba léptette a 2/2019.(II.28.) számú önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályos 2019.III.01-től.

6

Hatályba léptette a 2/2019.(II.28.) számú önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályos 2019.III.01-től.

7

A 7. § (4) bekezdése a Taksony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

8

Módosította a 3/2021. (IV.02.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Az 1. számú. mellékletet a Taksony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (IV. 1.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte. Az 1. számú. mellékletet a Taksony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (IV. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

9

A 2. mellékletet a Taksony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (IV. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be. A 2. melléklet a Taksony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 2. § - 1. mellékletével megállapított szöveg.

10

A 2. melléklet 1.1. pontja a Taksony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 2. melléklet 1.1. pontja a Taksony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

11

A 2. melléklet 1.2.1. pontja a Taksony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

12

A 2. melléklet 1.2.2. pontja a Taksony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

13

A 2. melléklet 1.2.3. pontja a Taksony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

14

A 2. melléklet 1.2.4. pontja a Taksony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

15

A 2. melléklet 1.2.5. pontja a Taksony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

16

A 2. melléklet 2.1. pontja a Taksony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 2. melléklet 2.1. pontja a Taksony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

17

A 2. melléklet 2.2.1. pontja a Taksony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

18

A 2. melléklet 2.2.2. pontja a Taksony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.