Écs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2016. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

A SZOCIÁLIS GONDOSKODÁS HELYI SZABÁLYAIRÓL SZÓLÓ 9/2015. (II.28.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL

Hatályos: 2016. 12. 20- 2016. 12. 19

Écs Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bek. 8.a) pontjában  meghatározott feladatkörében eljárva, az 1993. évi III. törvényben foglaltakat figyelembe véve az önkormányzat szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 9/2015. (II.28.) önkormányzati rendeletének  (továbbiakban: R.)  módosításáról az alábbi rendeletet alkotja:

1.§.  A R. 19.§-a az alábbiak szerint módosul:

Krízistámogatás


(1) A képviselő-testület az önhibáján kívül - létfenntartást veszélyeztető – elemi kár bekövetkezése miatt rendkívüli élethelyzetbe került személyeknek a kár elhárításához rendkívüli krízistámogatást nyújt.


(2) Elemi kárnak minősül e rendelet vonatkozásában a tűz, robbanás, földrengés, rendkívüli szélsőséges időjárás és belvíz.

A kérelemhez csatolni kell az elemi kárt igazoló dokumentumot, valamint az Écsi Közös Önkormányzati Hivatal által elkészített helyszíni szemle jegyzőkönyvét.

(3) A kérelem elbírálásáról átruházott hatáskörben 100.000,-Ft megállapítható pénzbeli támogatási értékhatárig a polgármester dönt, melyről a képviselő-testületet a következő ülésen tájékoztatja.

(4) Abban az esetben, ha olyan mértékű elemi kár érte a családot, egyedül élő személyt, hogy indokolt a polgármesteri azonnali pénzbeli támogatását meghaladó összegű anyagi segítség, annak megállapításáról a képviselő-testület dönthet.

(5) A megállapított támogatás összege maximálisan az Önkormányzat éves költségvetésének függvényében állapítható meg.

2.§. A R. 19.§-a  19/A ponttal egészül ki:


(1) A képviselő-testület az önhibáján kívül - létfenntartást veszélyeztető – baleset vagy betegség miatt bekövetkező egészségkárosodás miatt rendkívüli élethelyzetbe került személyeknek rendkívüli krízistámogatást nyújt.

(2) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet e rendelet melléklete szerinti nyomtatványon kell benyújtani.

(3) Rendkívüli települési támogatás pénzben, vagy természetben adható, azzal a megkötéssel, hogy az odaítélt támogatásról évente 1 ízben, vagy a támogatás megszűntét követően a támogatásra jogosult a képviselő-testületnek elszámolni köteles.

(4) Rendkívüli támogatás nyújtható gyógyszer, egyéb gyógyászati segédeszköz beszerzéséhez, utazási költségek kompenzálására, abban az esetben, amennyiben az közgyógyellátási igazolvánnyal, egyéb OEP általi finanszírozással nem vagy részben biztosítható.

(5) A kérelem elbírálásáról, a kérelem és a hozzá kapcsolódó orvosi igazolás benyújtását követően, átruházott hatáskörben 100.000,-Ft megállapítható pénzbeli támogatási értékhatárig a polgármester dönt, melyről a képviselő-testületet a következő ülésen tájékoztatja.

(6) Abban az esetben, ha az egészségkárosodás olyan mértékű terhet ró a családra, egyedül élő személyre, hogy indokolt a polgármesteri azonnali pénzbeli támogatását meghaladó összegű anyagi segítség, annak megállapításáról a képviselő-testület dönthet.

 (7) A rendkívüli egészségkárosodás bekövetkeztekor odaítélt támogatás feltétele, hogy a támogatásban részesülő családjában az egy főre jutó jövedelem ne haladja meg az mindenkori öregségi nyugdíjminimum 500%-át.

3.§ A Rendelet hatálybalépése: 2016. december 20.


Écs, 2016. november 29.



Mondovics László                                                            Dr.Bertalanné Józsa Judit

    polgármester                                                                              jegyző



Kihirdetve :

Écs, 2016. december 15.                                                         



                                                                                           Dr.Bertalanné Józsa Judit

                                                                                                            jegyző