Magyarpolány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2016. (X. 18.) önkormányzati rendelete

temetőről és a temetkezés rendjéről szóló 22/2003. (XII. 10.) Önk. sz. rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 10. 19- 2016. 11. 19

Magyarpolány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2016. (X. 18.) önkormányzati rendelete

temetőről és a temetkezés rendjéről szóló 22/2003. (XII. 10.) Önk. sz. rendelet módosításáról

2016.10.19.

Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § (1) Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testülete által alkotott, a temetőről és a temetkezés rendjéről szóló 22/2003. (XII. 10.) Önk. sz. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) e rendelet 1. melléklete szerinti 2. melléklettel egészül ki.

(2) A Rendelet 18. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

"18. § (1) A temető nyitvatartási idejét, és a kegyeletgyakorlás feltételeit e rendelet 2. melléklete tartalmazza."
(2) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

A temető nyitvatartási ideje, és a kegyeletgyakorlás feltételei

1. A temető minden nap 06.00 órától 22.00 óráig tart nyitva.

2. A temető kegyeletgyakorlásának szabályai, feltételei:
2.1 A temetőben csak a sírok, síremlékek, díszítésére szolgáló tárgyak (koszorúk, vázák, virágok, mécsesek, gyertyák, stb.) helyezhetők el. Hulladékot, sírokról lekerülő koszorút, virágot, stb. kizárólag az arra kijelölt helyen lehet elhelyezni. Tilos olyan tárgyak temető területén történő elhelyezése, mely nem a sír, sírbolt díszítésére szolgál, olyan díszítő tárgyak elhelyezése, melyek meghaladják, vagy - fák, bokrok esetében - várhatóan meg fogják haladni a sírhely méreteit, tilos továbbá a padok, ülőhelyek engedély nélküli elhelyezése.
2.2 A temetőben tilos járművel közlekedni, kivéve a súlyos mozgássérültet szállító járművet és a temetkezési tevékenységben részt vevő szállítójárművet. Az üzemeltető térítés ellenében a munkavégzés céljából behajtó járműveknek behajtási engedélyt adhat.
2.3 A temető területén 10 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat. Az általa okozott károkért a felügyeletét ellátó tartozik felelősséggel.
2.4 A temetőben gyertyát vagy mécsest gyújtani legkésőbb a zárás előtt fél órával szabad. A tűzveszély elkerüléséhez szükséges intézkedéseket annak kell megtennie, aki a gyertyát vagy mécsest meggyújtotta.
2.5 A temetőbe állatokat bevinni tilos.
2.6 Fát, cserjét a köztemető területén magánszemély nem ültethet. Ez alól kivételt képez a sírra vagy attól maximum 30 cm távolságra ültetett az az örökzöld, amely teljes kifejlettségében nem magasabb 1,5 méternél és átmérője nem több 0,6 méternél. Ezen magasságot meghaladó, nem gondozott ültetvényeket a köztemető üzemeltetője – eredménytelen felszólítást követően - eltávolíttathatja és az eltávolítás költségeit a sír gondozására kötelezettel szemben megtéríttetheti.
2.7 A temetőben tilos kegyeletet sértő módon hangoskodni, zenét hallgatni, temető területén olyan magatartást tanúsítani, tevékenységet végezni, amely megbotránkozást kelthet.
2.8 A sírokat, a sírokra ültetett növényeket, sírok díszítését megrongálni, csonkítani és a temetőben nyíló, illetve ott elhelyezett virágokat a temetőből kivinni tilos.