Tarcal község képviselő testületének 13/2016 (IX.30.) önkormányzati rendelete

a szálláshely szolgáltatók adminisztrációs kötelezettségeiről

Hatályos: 2016. 11. 01- 2016. 11. 29


Tarcal Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk /2/  bekezdésében, valamint a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 6. § e) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. CLXXXIX. törvény 13. § /1/ bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.A rendelet hatálya


1.§


A rendelet hatálya a helyi adókról szóló 1990 évi C. törvény 34. §-ban meghatározott, idegenforgalmi adó beszedésére kötelezettek körére (a továbbiakban: szálláshely szolgáltató) terjed ki.

2.Nyilvántartás vezetési kötelezettség


2.§


/1/ A szálláshely szolgáltató - az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII.törvény 46.§ (8) bekezdésében előírt nyilvántartásként - Vendégkönyvet vezet. 


/2/ A Vendégkönyv szigorú számadású nyomtatvány, melyet a szálláshely szolgáltató a D. VV. 1250 számú nyomtatvány beszerzésével biztosít. A nyomtatványban szerepeltetni kell minden vendég adatát, állampolgárságra való tekintet nélkül.


/3/ Amennyiben a szálláshely szolgáltató vendégnyilvántartásra hivatalosan forgalmazott számítástechnikai programot használ, nem köteles Vendégkönyvet beszerezni. Ebben az esetben a szálláshely szolgáltatási tevékenység bejelentésével egyidejűleg az 1. melléklet szerint nyilatkoznia kell arról, hogy a program adattartalma megfelel a D. VV. 1250 számú nyomtatvány szerinti adattartalomnak

 

3.§ 


/1/ A Vendégkönyvet a szálláshely szolgáltatási tevékenység bejelentésével egyidejűleg kell beszerezni és hitelesíttetni az önkormányzati adóhatósággal. 


/2/ Amenyiben a Vendégkönyv betelik, annak bemutatása mellett új Vendégkönyvet kell beszerezni és hitelesíttetni. 


/3/ Amennyiben a szálláshely szolgáltató tevékenységét megszünteti, aktuálisan vezetett Vendégkönyvét az önkormányzati adóhatóságnak be kell mutatnia. Az önkormányzati adóhatóság a Vendégkönyvet a lezárás időpontjának rögzítésével valamint a hatóság aláírásának és bélyegzőlenyomatának elhelyezésével lezárja.

4.§



/1/ A Vendégkönyv sorai számozottak. Minden vendég adatait külön sorban kell feltüntetni. A Vendégkönyvben az adatokat folyamatosa, sorkihagyás nélkül kell vezetni. 


/2/ A Vendégkönyvbe, vagy a bejelentőlapon a vendég érkezésének napján, az érkezést követő 2 órán belül kell bejegyezni a vendég személyes adatait és az érkezés időpontját, a távozás napján pedig a távozás dátumát. A rögzített adatok valósággal történő egyezőségét a vendég aláírásával igazolja a Vendégkönyvben, vagy a bejelentőlapon. A bejelentő lapokat sorszámmal kell ellátni. A bejelentő lap adatainak és sorszámának meg kell egyeznie a Vendégkönyv adataival és sorszámával illetve a vendégnyilvántartásra hivatalosan forgalmazott számítástechnikai programban rögzített adatokkal és sorszámmal. A kitöltött és aláírt bejelentő lapok a vendégnyilvántartás mellékletét képezik.


3.Tájékoztatási kötelezettség


5.§


/1/ A szálláshely szolgáltató vagy megbízottja az idegenforgalmi adófizetési kötelezettségről a vendéget köteles felvilágosítani.


/2/ A szálláshely szolgáltató megbízottja a 2. melléklet szerinti írásbeli meghatalmazás alapján járhat el. A meghatalmazás egy példányát a szálláshely szolgáltató a Vendégkönyvben rögzítve megőrzi, egy példányát pedig a meghatalmazás hatályba lépését megelőzően az önkormányzati adóhatósághoz eljuttatja.


4.Ellenőrzési lehetőség biztosításának kötelezettsége


6.§


A szálláshely szolgáltató köteles az idegenforgalmi adó beszedésének ellenőrzésére jogosultak szálláshelyre való bejutásának lehetőségét folyamatosan, de legkésőbb az ellenőrzés tényének közlését, vagy az értesítést követően legfeljebb 4 órán belül biztosítani. Ennek érdekében a szálláshely szolgáltató akadályoztatása vagy távolléte esetére köteles állandó vagy időszaki meghatalmazottat megjelölni és bejelenteni az önkormányzati adóhatósághoz.(2.melléklet) 

5.Záró rendelkezések


7.§


Ez a rendelet a 2016. november 1. napján lép hatályba

6.Átmeneti rendelkezések


8.§


/1/ Amennyiben e rendelet hatálybalépésekor érvényes szálláshely szolgáltatási tevékenységi engedéllyel, nyilvántartásba vételi igazolással rendelkező szálláshely szolgáltató a 2. § (2) bekezdésében meghatározott nyomtatványszámú Vendégkönyvvel rendelkezik, azt továbbra is használatban tarthatja, ha 2016. november 1. napjáig hitelesítteti az önkormányzati adóhatósággal.


/2/ Amennyiben e rendelet hatálybalépésekor érvényes szálláshely szolgáltatási tevékenységi engedéllyel, nyilvántartásba vételi igazolással rendelkező szálláshely szolgáltató nem a 2. § (2) bekezdésében meghatározott nyomtatványszámú Vendégkönyvet használ, úgy az előírt nyomtatványt 2016. november 1. napjáig kell beszereznie és hitelesíttetnie az önkormányzati adóhatósággal.


3/ Amennyiben e rendelet hatálybalépésekor érvényes szálláshely szolgáltatási tevékenységi engedéllyel, nyilvántartásba vételi igazolással rendelkező szálláshely szolgáltató vendégnyilvántartásra hivatalosan forgalmazott számítástechnikai programot használ, az adattartalom megfelelőségéről 2016. november 1. napjáig kell nyilatkoznia az 1. melléklet szerint.


                              Butta László sk.                                               Dr.Kovács Zoltán sk.

                              polgármester                                                         jegyző



Mellékletek