Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 13/2016. (V.5.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati beruházások előkészítéséről és megvalósítási rendjéről

Hatályos: 2022. 04. 30

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 13/2016. (V.5.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati beruházások előkészítéséről és megvalósítási rendjéről

2022.04.30.

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervek (a továbbiakban: intézmény) nettó 10.000.000 forint értékhatárt meghaladó építési beruházásaira, felújításaira, valamint az ezzel összefüggő és e tevékenység keretében történő szolgáltatás- és árubeszerzéseire, kivéve, ha jogszabály vagy jelen rendelet másként rendelkezik, illetőleg országos hatáskörű szerv jogszabályban meghatározott hatásköre alapján eltérően dönt. A rendelet előírásait kell alkalmazni a beruházási feladat megvalósításának folyamatában.

2. § E rendelet alkalmazásában használt fogalmak tekintetében a számvitelről szóló, valamint a közbeszerzésekről szóló törvény fogalom meghatározásai az irányadóak azzal, hogy jelen rendeletben a beruházás, a felújítás, egységesen beruházás névvel kerül megjelölésre.

3. § (1) A részben vagy egészben központi költségvetési juttatásból vagy Európai Uniós támogatásból megvalósuló - Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata vagyonát gyarapító - beruházásokra és azok finanszírozási rendjére a vonatkozó magasabb szintű jogszabályok az irányadóak, a nem szabályozott kérdésekben e rendelet szabályait kell alkalmazni.

(2) Az egy beruházási feladathoz tartozó részfeladatokat és az ahhoz tartozó költségeket világosan, összefüggéseik figyelembevételével kell kimutatni. E rendelet szabályainak megkerülése céljából a beruházást részekre bontani nem lehet.

4. § Az 1. §-ban meghatározott szervek a beruházásaikat, illetve azok előkészítését csak a jelen rendelet szabályai szerint elfogadott beruházási célokmány birtokában kezdhetik meg.

2. Beruházó és lebonyolító szervek

5. § (1) A beruházó az engedélyezett célokmányban megjelölt önkormányzat vagy az intézmény.

(2) Pályázati támogatással megvalósítandó beruházások esetén a pályázati felhívásokban foglaltak szerint kell eljárni.

6. § (1) Az e rendeletben meghatározott, a beruházót terhelő jogok és kötelezettségek:

a) ha a beruházó az önkormányzat - a polgármestert,

b) ha a beruházó az intézmény - az intézmény vezetőjét/jegyzőt illetik.

(2) Amennyiben a beruházó indokoltnak tartja, a beruházás megvalósításához lebonyolító közreműködését veheti igénybe. A lebonyolításhoz szükséges szerződések csak a beruházási célokmány elfogadását követően köthetők meg.

3. A beruházás előkészítése, engedélyezése

7. § (1) A beruházás előkészítése során a beruházás szükségességéről, céljáról kell dönteni.

(2) Az önkormányzat és intézményei körében felmerülő beruházási igényekre javaslatot tehet:

a) a polgármester,

b) a közgyűlés bármely bizottsága,

c) az intézményvezető,

e) a jegyző, vagy

f) az önkormányzat tulajdoni részesedésével működő gazdasági társaság vezetője.

(3) Az előkészítésre kijelölésről – a rendelkezésre álló anyagi források figyelembe vételével – a polgármester dönt.

8. § (1) A beruházási célokmány előkészítésére vonatkozó javaslat alapján az előkészítésre kijelölt beruházásra vonatkozóan a jegyző az 1. melléklet szerinti tartalommal beruházási célokmány tervezetet készít.

(2) A beruházás költség-előirányzatait a beruházás megkezdésének várható időpontjában annak tárgyáért általában kért, illetve kínált legmagasabb összegű ellenszolgáltatással kell tervezni. A költségeket az általános forgalmi adóval növelten kell feltüntetni. A beruházás megvalósítás időtartamától, valamint a bizonytalansági tényezőktől függően szükség esetén a költségeket tartalékkal növelten is meg lehet tervezni. A 100 millió Ft értékhatárt meghaladó beruházásoknál a költségeket 10%-ot meg nem haladó mértékű tartalékkal növelten kell megtervezni.

(2a)1 A beruházási költségeket – a beruházási célokmány mellékleteként – támogatási forrásból megvalósuló beruházás esetén a támogató által előírt költségterv szerinti bontásban, saját forrásból megvalósuló beruházás esetén legalább a (3) bekezdésben foglaltaknak megfelelő bontásban kell bemutatni.

(3) A beruházási költségek része különösen a megvalósíthatósági vagy előkészítési tanulmány(ok), az engedélyes, illetve kiviteli tervek készítési, a terület tulajdonjogának (használatának) megszerzési költsége, valamint bármely építési vagy bontási munka, kisajátítás, kártalanítás, beruházás, lebonyolítás, műszaki ellenőrzés, beszerzések, üzembe helyezés, közbeszerzési eljárás költsége, illetve a megvalósított ingatlanhoz tartozó eszközök értéke.

(4) A beruházás megindításához szükséges iratok teljes körű összeállításáért a beruházási célokmány készítője a felelős.

9. § (1) A beruházási célokmány elfogadásáról a polgármester előterjesztésére, a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság, valamint a beruházás szakmai vonatkozása tekintetében érintett szakbizottság állásfoglalásának kikérése után a Közgyűlés dönt.

(2) A beruházási célokmányban jóváhagyott költségek előirányzatát az önkormányzat költségvetésében szerepeltetni kell.

(3) A beruházási célokmány elfogadását követően, a döntéstől függően az adott beruházással kapcsolatos szerződéses kötelezettségvállalásra a polgármester jogosult. Az intézményi beruházásoknál a szerződéses kötelezettségvállalásra az intézmény gazdálkodására vonatkozó szabályok az irányadóak.

(4) A beruházási tevékenység irányítására, ellenőrzésére a beruházó jogosult és köteles.

10. § (1) Az elfogadott beruházási célokmányt minden esetben módosítani kell, ha:

a) a beruházási cél módosul,

b) a megvalósulási határidő túllépés várhatóan meghaladja a hat hónapot, vagy

c) a beruházás költségeinek megváltozása azt indokolttá teszi.

(2) A beruházási célokmány módosítására a 8–9. § rendelkezései irányadóak azzal, hogy az előterjesztésnek tartalmaznia kell a módosítás okainak részletes elemzését is.

(3)2 A polgármester a beruházási célokmány saját hatáskörű módosítására – a 9 § (1) bekezdésétől eltérően – jogosult a beruházáshoz szükséges források biztosítása érdekében abban az esetben, ha a szükséges kiadási előirányzat a tárgyévi költségvetési rendeletben rendelkezésre áll vagy az általános tartalék terhére biztosítható. A beruházási célokmány saját hatáskörű módosításáról a polgármester a közgyűlést annak soron következő ülésén tájékoztatja.

4. A beruházás megvalósítása, üzembe helyezés

11. § (1) A beruházás megvalósítása az elfogadott célokmány alapján történik.

(2) A megvalósult beruházást a vagyonkezelő költségvetési szervnek üzembe helyezésre, illetve aktiválásra át kell adni. Az üzembe helyezési eljárás szabályszerű lefolytatásáról, a beruházásban érdekelt szervek meghívásáról, a szavatossági jogok érvényesítéséről (szerződés eltérő rendelkezésének hiányában), továbbá az üzembe helyezéshez, aktiváláshoz, tulajdonjog-bejegyzéshez szükséges dokumentumok és adatok szolgáltatásáról - jogszabály vagy szerződés eltérő rendelkezése hiányában - a beruházó köteles gondoskodni.

(3) A beruházásra vonatkozó jogszabályi rendelkezések, hatósági és pénzügyi előírások, valamint az egyéb, szerződéses kötelezettségek betartásáért, a jóváhagyásnak megfelelő megvalósításért, a beruházóra előírt költségvetési, tervezési és beszámolási, statisztikai, egyéb pénzügyi kötelezettségek teljesítéséhez szükséges adatok szolgáltatásáért a beruházó felelős, ideértve azt az esetet is, ha a lebonyolítást más szerv (lebonyolító) végzi.

12. § (1) A beruházások fontosabb adatairól a beruházók nyilvántartást kötelesek vezetni, melynél minimális követelmény a számviteli rendnek megfelelő analitikus nyilvántartás, a szerződés-nyilvántartás, és a kötelezettségvállalás-nyilvántartás vezetése.

(2) A beruházások lebonyolítása során – a beruházási célokmány alapján – az előkészítési, tervezési, építési, beszerzési, hatósági feladatok, a beruházás költségeinek bemutatása, a források részletezése, a beruházás lebonyolításának ütemezése, az egyes feladatokért felelős munkatársak, külső szervek meghatározása érdekében beruházási adatlapot kell nyitni, melynek naprakész vezetéséért - ha a beruházó az önkormányzat, vagy a polgármesteri hivatal a jegyző, - ha a beruházó az intézmény, az intézmény vezetője a felelős.

5. Záró rendelkezések

13. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

14. §3

1

A 8. § (2a) bekezdését az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 13/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

2

A 10. § (3) bekezdését az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 13/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

3

Hatályát vesztette a Jat. 12. § (1)–(2) bekezdése alapján.