Rum Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2016. (XI.9.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2017. 04. 05

Rum Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. Törvény 77. §-ban kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. §


A rendelet hatálya kiterjed Rum község közigazgatási területén folytatott közművelődési tevékenységre, a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre, az önkormányzat közművelődési funkciót ellátó intézményeire, közösségi színtereire, közművelődési megállapodás alapján vagy más módon támogatott szervezetekre.

2. §


(1) Rum Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a lakosság művelődési és kulturális szükségleteinek figyelembe vételével, az igények és a lehetőségek ismeretében határozza meg közművelődési feladatait, intézkedéseit, szem előtt tartva a helyi hagyományokat és sajátosságokat.

(2) Az Önkormányzat törekszik:

  1. a helyi értékek védelmének és ápolásának biztosítására, alapítványok, egyesületek támogatásával,
  2. a település hagyományainak ápolására, helytörténeti és honismereti tevékenység fejlesztése keretében,
  3. a településen értékteremtő tevékenységek fejlesztésére, öntevékeny körök és csoportok keretében,
  4. a település természeti, környezeti, történelmi, kulturális és közösségi értékeinek közismertté tételére, közvetítésére rendezvények, találkozók, kiállítások, bemutatók, kulturális turizmus támogatásával,
  5. szabadidős, szórakozási és közösségi lehetőségek megteremtésére valamennyi korosztály számára.

3. §


(1) Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatása során feladatának tekinti különösen:

  1. az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek segítését,
  2. a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása keretében helytörténeti, településismertető kiállítások, hagyományőrző- és falunapi rendezvények, találkozók, műsorok szervezését.
  3. a kegyeleti kultúra és az ünnepek kultúrájának gondozását,
  4. az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása keretében

ca) művelődési alkalmak biztosítását,

cb) kiállításokról, előadásokról tájékoztatást,

cc) állami-, helyi- egyházi ünnepek rendezésének támogatását,

  1. az ismeretterjesztő, az amatőr alkotó, művelődő közösségek, tevékenységek támogatása keretében helyi és helyben szereplő kulturális csoportok, közösségek, egyesületek, egyének támogatását,
  2. a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése érdekében kapcsolattartást más közművelődési intézményekkel, szervezetekkel, településekkel,
  3. a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása érdekében a tevékenység gyakorlásához megfelelő infrastruktúra megteremtését és fenntartását, rendezvények támogatását.
  4. az egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítását, különösen a települési könyvtár – amely községi és iskolai könyvtári funkciót is ellát – tevékenységének támogatását.

4. §


(1) Az önkormányzat a közművelődési feladatok ellátásához közösségi színtérként a tulajdonában lévő Rum, Béke u. 3. szám alatti Művelődési Ház és Könyvtár épületét, szabadtéri színtérként annak udvarát, a 474/12 hrsz alatti Fűtőházat  és a 311 hrsz alatti sporttelepet biztosítja.

(2) Az Önkormányzat az egyes közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik helyi és térségi intézményekkel, szervezetekkel, magánszemélyekkel, különösen:

  1. a Rumi Játékvár Óvodával,
  2. a Rumi Rajki István Általános Iskolával,
  3. a Helyben működő civil szervezetekkel,
  4. az Egyházzal,
  5. a Lakossággal,
  6. a Berzsenyi Dániel Könyvtárral,
  7. a Rum-Kastély Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Kollégium
  8. AGORA Szombathelyi Kulturális Központ
  9. Vas Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott együttműködés során az önkormányzat egyes közművelődési feladatait közművelődési megállapodás keretében a helyben működő, közművelődési célokat is alapszabályukban feltűntető és megvalósító nonprofit szervezetek útján is elláthatja.

5. §


(1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátásához a tárgyi és személyi feltételek pénzügyi fedezetét saját költségvetése részeként biztosítja, a központi közművelődési támogatás, valamint saját egyéb önkormányzati bevételei terhére.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési tevékenységben résztvevőket támogatásban részesítheti az önkormányzat éves költségvetésében meghatározattak szerint.

6. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Rum Község Önkormányzata Képviselőtestületének Rum község közművelődésének fejlesztése érdekében szükséges feladatokról szóló 12/1998. (XII. 29.) önkormányzati rendelete.

(3) A rendeletet a képviselőtestület a 2016. október 27-én tartott ülésén fogadta el.




Beni Ferenc                                                                                       Gáspár Tivadar
polgármester                                                                                             jegyző



Kihirdetve: 2016. november 9.




Gáspár Tivadar
jegyző