Bakonynána Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2016 (XII.12.)

önkormányzati rendelete Bakonynána Község Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről szóló 5/2006. (IV.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 01. 11- 2017. 01. 11


Bakonynána Község Önkormányzata képviselő-testülete az épített környezet alapkításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62.§ (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 1. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamit egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012 (XI.8.) Korm. rendelet 38. § (2) bekezdésében biztosított jogkörében eljáró: 


a Veszprém megyei Kormányhivatal állami  főépítészi feladatait ellátó Építésügyi Osztálya,  a Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya,  a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Területi Vízügyi Hatósága,   a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága,  Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósága,  a Veszprém megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve,   Nemzeti Közlekedési Hatóság Útügyi, Vasúti és Hajózási Hivatala,   Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Útügyi Osztálya, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ,   a Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatal Járási Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala,   a Veszprém Megyei Kormányhivatal Földhivatala,  a Veszprém Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztálya,   a Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága,   a Honvédelmi Minisztérium Hatósági Hivatala,   Veszprém megyei Rendőr főkapitányság  a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal,   a Veszprémi Bányakapitánysága a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság, a Veszprém Megyei Önkormányzat valamint a szomszédos önkormányzatok véleményének kikérésével és a Bakonynána Község Önkormányzata partnerségi egyeztetés szabályainak megfelelően a következőket rendeli el:



1.§ (1)  Bakonynána Község Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről szóló 5/2006. (IV.27.) önkormányzati rendelete (A továbbiakban: R) 13/A. § (5) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az övezetben épületek, építmények az m-BSZA-3 sz. Szabályozási terven jelölt beültetési kötelezettségű területen kívül –mely egyben építési határvonal- helyezhetők el.”

 (2) A R.  13/A.§ (6) a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„a) a mezőgazdasági üzemi terület szabályozási terven jelöltnek megfelelően min. 7,5-15 m széles többszintű növényzetből álló zöldfelületi sáv (fasor alatta cserjesávval) telepítendő. A szabályozási tervlapon jelölt 7,5-15 m-től csak ott térhetnek el, ahol meglévő épület, vagy út esik a sávba.”

(3) A R.  27.§ 7. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„7.A felhagyott bányaterület (016/5, 016/7 hrsz-ú területek) rehabilitációját az illetékes államigazgatási szerv előírásai alapján el kell végezni.”



2.§ (1) A R. 8.§ 4. pont  a) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

 „ a) az egyes telkek területének legalább 50 %-át zöldfelületként kell megtartani”

(2) A R. 16.§ 6. pontjának helyébe a következő rendelkezés lép:

„6. Azon honvédelmi érdekeket szolgáló erdőterületeken, amelyek a Balatoni Nemzeti Park Igazgatóság nyilvántartása szerint természeti területnek minősülnek és/vagy a tervezett Kelet-Bakony Tájvédelmi Körzet területén találhatók, a természetes és természetközeli állapotok megőrzése és érvényre juttatása érdekében az erdészeti üzemterv alapján hagyható jóvá.”

(3) A R. 17.§ (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) Tanyagazdaság és birtokközpont lakóépületének alapterülete — a tájkarakter megőrzése érdekében — a beépített területnek legfeljebb 50 %-a, de legfeljebb 200 m2 lehet. Tanyagazdaság és birtokközpont lakóépülete csak akkor helyezhető el, ha az OTÉK 33.§-ában felsorolt feltételek biztosíthatók.”

(4) A R. 17.§ (17) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

„(17) A szélerőműpark hatásterületén a mezőgazdasági területen elhelyezhető épületek, építmények közül tanyagazdaság és birtokközpont nem alakítható ki.”

(5) A R. 24.§ 8. pontjának helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. A helyi védelem részletes szabályainak megállapításáról, és a továbbiakban helyi védelem elrendeléséről a képviselő testület külön rendelkezik.”

(6) A R. 24.§ 13. pontjának helyébe a következő rendelkezés lép:

„13. Bakonynána teljes közigazgatási területén a régészeti értékek védelméről gondoskodni kell.”

(7) A R. 26.§ 4. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. A szennyvizek szikkasztása még átmenetileg sem engedélyezhető.”

(8) A R. 26.§ 8. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. A felszíni vizek bármilyen jellegű szennyezése tilos. A vízfolyások környezetében nem folytathatók olyan tevékenységek, melyek veszélyeztetik a felszíni vizek, továbbá a talaj- és a talajvizek állapotát, és talaj vagy talajvízszennyezést okozhatnak.”

(9) A R. 27.§ 3. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. Feltöltések kialakítására kizárólag talajvédelmi szempontból minősített, vagy szabványosított termék és anyag használható.”



3.§ A R. jogharmonizációja érdekében az alábbi rendelkezés hatályát veszti:

a) 1.§-a

b) 6.§ 6. pontja,

c) 9.§ 6. pontja

d) 9.§ 9. pont d. és e. alpontja,

e) 10.§ 5. pont e) és f) alpontja,

f) 15.§ 8. pontja,

g) 16.§ 9. pontja,

h) 17.§ (2) bekezdés e) pontja,

i) 17.§ (10), (11), (12) bekezdése,

j) 22.§ 10., 11., 18., 20., 29. pontja,

k) 24.§ 2., 3., 4., 5., 6., 7., 9., 11., 12. pontja, 

l) 25.§ 1. pontja,

m) 26.§ 6. pontja,

n) 27.§ 6. pontja,

o) 30.§ 3. pontja,

p) 31.§ 1. pontja,

q) 32.§ 1., 2., 5. pontja.



4.§ A R. jogharmonizációja érdekében  a

(1)  20.§ (2) bekezdésében az „engedélyezhető” szövegrész helyébe a „végezhető” szövegrész lép,

(2) 31.§ (3) bekezdésében az „engedélyezhető” szövegrész helyébe  „helyezhető” szövegrész lép,

(3) a R. teljes szövegében az „OTÉK” szövegrész helyébe a „külön jogszabály” szövegrész lép.



5.§ A R. 1. mellékletében szereplő BSZA-3 jelű szabályozási tervlap normatartalma helyébe e rendelet 1.sz. mellékletében lévő m-BSZA-3 jelű tervlap normatartalma lép.



6.§ E rendelet kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.





                                Bierbaum Adrienn sk.                    Feketéné Esztergályos Hilda sk.

                                    polgármester                                               jegyző

Mellékletek