Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2016. (IX. 12.) önkormányzati rendelete

a Dr. Schmidt Imre Ösztöndíj alapításáról

Hatályos: 2023. 05. 31

Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2016. (IX. 12.) önkormányzati rendelete

a Dr. Schmidt Imre Ösztöndíj alapításáról

2023.05.31.

Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott hatáskörében, az Alaptörvény 32. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a dr. Schmidt Imre Ösztöndíj alapításáról a következőket rendeli el:

1. §

A rendelet célja

(1) 1 Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata az 1956-os forradalom 60 éves évfordulójának tiszteletére és az erre az alkalomra kialakított 56-os Büszkeségpont avatására ösztöndíjat alapít Dr. Schmidt Imre tiszteletére (a továbbiakban: ösztöndíj). Az ösztöndíj alapításával az Önkormányzat a nagykovácsi lokálpatriotizmus ügyét, a helyi identitás formálását és erősítését kívánja szolgálni.
(2) Az ösztöndíj a rendelet hatálya alá tartozó nagykovácsi fiatal tanulmányainak elmélyülését, szemléletének formálását, látókörének szélesítését, művészeti tevékenységét segíti.

2. §

A rendelet hatálya

Ösztöndíjban részesülhet minden 15 és 30 év közötti nagykovácsiban lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező lakos, aki
a) középfokú oktatásban nappali évfolyamon tanul, vagy
b) államilag elismert felsőoktatási intézmény hallgatója
(a továbbiakban: pályázó).

3. §

Az ösztöndíj pályázat kiírása, benyújtása

(1) Az ösztöndíj pályázat kiírására az ösztöndíj alapításának évében, jelen rendelet hatályba lépését követően, az azt követő években május hónapban kerül sor. A pályázati felhívást a hivatalos honlapon valamint a helyben szokásos módon kell közzétenni. A pályázat kiírásáról a Polgármester gondoskodik.
(2) A pályázat benyújtásának határideje az alapítás évében október 13., az azt követő években szeptember 15., amennyiben ez nem munkanapra esik, akkor az ezt követő munkanap.
(3) 2 Az ösztöndíj pályázatra jelentkezés feltétele, hogy a pályázó benyújtson egy – Nagykovácsi települést érintő, helytörténeti, építészeti, néprajzi, táji-környezeti témát feldolgozó, műfaji megkötöttség nélküli – pályaművet, valamint az 1. számú mellékletben meghatározott „Pályázati adatlapot”, az abban meghatározott mellékletekkel együtt. A Képviselő-testület - külön döntése alapján - az adott évben a kiírandó pályázatban műfaji megkötést tehet.
(4) A pályázatnak a (3) bekezdésben meghatározottakon túl tartalmaznia kell továbbá annak leírását, hogy a pályázó milyen célra használná az elnyert ösztöndíjat.
(5) A pályázat benyújtásával a pályázó hozzájárul ahhoz, hogy az ösztöndíj elnyerése esetén a benyújtott pályaművét a kiíró korlátlanul és szabadon felhasználja, továbbá vállalja, hogy az ösztöndíj felhasználására vonatkozó beszámolót és a felhasználás dokumentumait benyújtja az ösztöndíj elnyerését követő év szeptember 30-áig, amelyet a kiíró szabadon publikálhat.
(6) A pályázat formailag érvénytelen,
a) ha nem a pályázati adatlapon nyújtották be,
b) nem tartalmazza a mellékleteket,
c) határidőn túl érkezett vagy
d) olyan egyéb hiányossága van, amely hiánypótlással nem pótolható.

4. §

Az ösztöndíj pályázat elbírálása

(1) 3 A pályázat elbírálásának határideje az ösztöndíj alapításának évében a pályázat benyújtásának határidejétől számított 10 nap, az azt követő években a benyújtási határidőt követő Képviselő-testületi ülés.
(2) 4 A pályázat elbírálására és a döntéshozatalhoz javaslattételre a Humánpolitikai bizottság jogosult.
(3) 5
(4) 6
(5) 7 A pályázat elbírálásáról a Képviselő-testület dönt. A Képviselő-testület dönthet úgy is, hogy az adott évben nem adja ki az ösztöndíjat.
(6) A pályázat eredményhirdetése minden évben az október 23-i ünnepi megemlékezésen történik.

5. §

Az ösztöndíj

(1) Az ösztöndíj egy évre szól, összege évi nettó 300.000 Ft, melyet a pályázat nyertese egy összegben kap meg a döntést követő 30 napon belül.
(2) Az ösztöndíj évente 1 főnek ítélhető oda. A kiíró a nyertessel megállapodást köt. A megállapodásnak tartalmaznia kell a 3. § (5) bekezdésben foglaltakat, valamint a juttatás nyújtásának egyéb feltételeit, elszámolásának rendjét.
(3) Amennyiben a pályázó nem teljesíti a 3. § (5) bekezdésében foglaltakat vagy az ösztöndíjat nem a tervezett célra fordítja, akkor a kiíró jogosult az ösztöndíj összegét részben vagy egészben visszakövetelni.
(4) Az ösztöndíj forrásának biztosítása a kiírás évében az éves költségvetésben az általános tartalék polgármesteri kerete, az azt követő években pedig a költségvetésben biztosított fedezet terhére történik.

6. §

Záró rendelkezések

(1) 8
(2) E rendelet 2016. szeptember 15. napján lép hatályba.

Kiszelné Mohos Katalin polgármester

Papp István jegyző

1. számú melléklet

Pályázati adatlap
a dr. Schmidt Imre ösztöndíjhoz
a 20…. évre
A pályázó
neve:
születési helye, ideje:
anyja neve:
lakcíme:
személyi igazolvány száma:
telefonszáma:
e-mail címe:
adóazonosító jele:
bankszámla szám:
Oktatási intézményre vonatkozó adatok:
neve:
címe:
évfolyam:
csak felsőoktatási intézmény esetén
kar:
szak, szakpár:
képzés típusa: alapképzés/mesterképzés/osztatlan képzés:
Nyilatkozat:
Tudomásul veszem, hogy pályázat benyújtásával hozzájárulok az alábbiakhoz:
a.) az ösztöndíj elnyerése esetén a benyújtott pályaművemet a kiíró korlátlanul és szabadon felhasználja,
b.) az ösztöndíj felhasználására vonatkozó beszámolót és a felhasználás dokumentumait benyújtom az ösztöndíj elnyerését követő év szeptember 30-áig, amelyet a kiíró szabadon publikálhat.
Mellékletként csatolni szükséges az alábbi dokumentumokat:

1. Oktatási intézmény által kiállított tanulói/hallgatói jogviszony igazolás eredetben

2. Lakcímet igazoló hatósági igazolvány

Nagykovácsi, 20…………………………..

pályázó aláírása

1

A (1) bekezdés a Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A (3) bekezdés a Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A (1) bekezdés a Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

A (2) bekezdés a Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

A (3) bekezdést a Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 5. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A (4) bekezdést a Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 5. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

7

Az (5) bekezdés a Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

8

A (1) bekezdést a Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 5. § b) pontja hatályon kívül helyezte.