Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2016 (X.27.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó alapellátásokról azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról

Hatályos: 2023. 04. 01

Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2016 (X.27.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó alapellátásokról azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról

2023.04.01.

Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.  § A rendelet hatálya a Bánhorváti Községi Önkormányzat által biztosított személyes gondoskodást nyújtó alapellátásokra és azok igénybevevőire terjed ki.

2.  § Az ellátások igénybevétele önkéntes, az igénybevevő, vagy törvényes képviselője kérelmére biztosítható.

3.  § Az önkormányzat illetékességi területén a következő személyes gondoskodást nyújtó alapellátást biztosítja:

a) étkeztetés

b) házi segítségnyújtás

c) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás.

4.  § (1) Az ellátás iránti kérelmet az ellátást biztosító intézménynél kell benyújtani.

(2) Az étkeztetést a Bánhorváti Szivárvány Óvoda-Bölcsőde és Szociális Konyha (3642 Bánhorváti, Ifjúság út 1.), a házi segítségnyújtást és családsegítést Múcsony és Társult Települései Család- és Gyermekjóléti Szolgálata (3744 Múcsony, Bányász út 3.) jelzőrendszeres házi segítségnyújtást a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ (3700 Kazincbarcika, Építők útja 15. 3. emelet) biztosítja.

(3) Étkeztetésben kell részesíteni azt az igénylőt, illetve általa eltartottat is, aki a Szoc. tv 62. § (1) bekezdése alapján étkeztetésre jogosult és a 65. életévét betöltötte, vagy egészségi állapota alapján B2, C1, C2, D vagy E minősítési kategóriába tartozik.

(4) Az ellátás igénybevétele iránti kérelemről az intézmény vezetője dönt.

(5) Étkeztetés esetén az étel házhozszállítását az ellátott kérelmére az Önkormányzat abban az esetben biztosítja, ha az ellátott, vagy vele együtt élő, munkaviszonyban, vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban nem álló közeli hozzátartozója gépjárművel nem rendelkezik.

5.  § (1) Az étkeztetésért intézményi térítési díjat kell fizetni, melynek mértéke: a) 501.- Ft, ha az igénybevétel az ellátott által történő elvitellel történik, b) 524.- Ft az étel lakásra történő kiszállítása esetén. Az intézményi térítési díj az általános forgalmi adót nem tartalmazza.

(2) Az étkeztetés személyi térítési díját a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem figyelembevételével kell megállapítani úgy, hogy

a) ha az ellátott családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-a alatt van, akkor mentesül az intézményi térítési díj fizetése alól,

b) ha az ellátott családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50 és 75%-a között van, akkor az intézményi térítési díj 50%-át kell fizetnie,

c) ha az ellátott családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegénél 75%-nál magasabb, akkor az intézményi térítési díj 75%-át kell fizetnie,

d) teljes intézményi díj fizetésére köteles az ellátott, ha a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át meghaladja.

(4) Bánhorváti Községi Önkormányzat a házi segítségnyújtást térítésmentesen biztosítja az ellátást igénybevevő részére.

6.  § (1) Ez a rendelet 2016. november 1-én lép hatályba.

(2) Hatályát veszti az Önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó alapellátásokról azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról szóló 6/2008. (V. 29.) önkormányzati rendelete és az azt módosító 8/2009. (XI. 12.), a 4/2011. (III. 10.) és a 4/2013. (VI. 6.) önkormányzati rendeletek.