Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2016. (VI.9.) önkormányzati rendelete

az otthonteremtés önkormányzati támogatásáról szóló 20/2012. (IV. 12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 06. 10- 2016. 06. 10

Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


Az otthonteremtés önkormányzati támogatásáról szóló 20/2012. (IV. 12.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: rendelet) az alábbi 2/B. és 2/C. §-sal egészül ki:


„2/B. §


(1) A jászberényi lakóhelyű vagy a városban életvitelszerűen és hosszútávon letelepedni kívánó házaspárok, illetve élettársak részére, akik legalább két vagy három gyermeket nevelnek egy háztartásban vagy az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 6. pontja alapján legalább kettő vagy három gyermekvállalásáról nyilatkoznak - legfeljebb a (3) bekezdésben foglalt mértékű támogatással - kedvezményesen biztosíthat az önkormányzat - a Képviselő-testület által e célra kijelölt - építési telket, lakóépület megépítése céljából. A támogatás formája az építési telek nettó – általános forgalmi adó nélkül számított – forgalmi értékéhez viszonyított kedvezmény.


(2) A támogatásban részesített házaspárnak, illetve élettársnak vállalnia kell a támogatási szerződéssel vegyes adásvételi szerződés megkötését követően a telekre vonatkozó egyszerű bejelentési eljárásban kiállított igazolástól számított 3 év vagy építési engedély időtartama lejártáig történő beépítését.


(3) A támogatás mértéke az építési telek általános forgalmi adó nélkül számított nettó forgalmi értékéig terjedhet. A támogatott a támogatási szerződéssel vegyes adásvételi szerződés aláírásától számított 30 napon belül köteles megfizetni az Önkormányzat részére a telek nettó forgalmi értékének az általános forgalmi adó összegét. A támogatott a támogatási szerződéssel vegyes adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon belül köteles igazolni, hogy a Korm. rendelet alapján állami támogatás igénylése iránt intézkedett, a kérelme pozitív elbírálásban részesült. Amennyiben a kérelmezők a Korm. rendelet szerinti támogatást nem tudják igazolni, akkor az Önkormányzat a támogatási szerződéstől eláll.


(4) A kérelemre vonatkozó feltételeket, valamint az igényelhető építési telek megjelölését pályázati felhívásban teszi közzé az Önkormányzat. A pályázat elbírálása során előnyben kell részesíteni a három vagy több gyermekes családokat.


(5) A támogatás mértékét a támogatási szerződéssel vegyes adásvételi szerződésben kell meghatározni, és a támogatás összege erejéig jelzálogjogot, valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat kell az ingatlan-nyilvántartásba az Önkormányzat javára bejegyeztetni.


(6) Jelen támogatási forma tekintetében nem alkalmazható a rendelet 3. § (5) bekezdés, valamint az 5. § (1) bekezdés a) pontja.

Az előzőekben meghatározott feltételek fennállása esetén sem adható támogatás a kérelmezőknek, amennyiben a kérelmezők egyike korábban jelen rendelet 2. § (1) bekezdés, valamint a 2/A. § szerinti támogatásban részesült.


2/C. §


(1) A jászberényi lakóhelyű vagy a városban életvitelszerűen és hosszútávon letelepedni kívánó házaspárok, illetve élettársak, akik legalább két vagy három gyermeket nevelnek egy háztartásban, vagy a Korm. rendelet 6. pontja alapján legalább kettő vagy három gyermekvállalásáról nyilatkoznak egyszeri, legfeljebb 3.000.000,- Ft vissza nem térítendő támogatásban részesíthetőek, amennyiben Jászberény közigazgatási területén építési telket lakóépület megépítése céljából kívánnak vásárolni.


(2) A támogatásban részesített házaspárnak, illetve élettársnak vállalnia kell a támogatási szerződés megkötését követően a telekre vonatkozó egyszerű bejelentési eljárásban kiállított igazolástól számított 3 év, vagy az építési engedély időtartamának lejártáig az építési telek beépítését.


(3) A támogatás mértékét a támogatási szerződésben meg kell határozni és a támogatás összege erejéig jelzálogjogot, valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat kell az ingatlan-nyilvántartásba az Önkormányzat javára bejegyeztetni.


(4) A támogatott a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül köteles igazolni, hogy a Korm. rendelet alapján állami támogatás igénylése iránt intézkedett, a kérelme pozitív elbírálásban részesült. Amennyiben a kérelmezők a Korm. rendelet szerinti támogatást nem tudják igazolni, akkor kötelesek az Önkormányzat által folyósított támogatást egy összegben, a jelen rendelet 7. § (1) bekezdése szerint az erre történő felszólítást követő 30 napon belül megfizetni.


(5) Az igénylők jelen támogatási formára vonatkozó kérelmüket a rendelet 3. §-a alapján kötelesek benyújtani az e rendeletben meghatározott iratokkal együtt. A kérelem elbírálása során előnyben kell részesíteni a három vagy több gyermekes családokat.


(6) Jelen támogatási forma tekintetében nem alkalmazható a rendelet 3. § (5) bekezdés, valamint az 5. § (1) bekezdés a) pontja.


(7) Az előzőekben meghatározott feltételek fennállása esetén sem adható támogatás a kérelmezőknek, amennyiben a kérelmezők egyike korábban jelen rendelet 2. § (1) bekezdés, valamint a 2/A. § szerinti támogatásban részesült.”


2. §


A rendelet 2/A. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(1) A jászberényi székhelyű vagy telephelyű munkáltatónál foglalkoztatott szakember részére - legfeljebb a (4) bekezdésben foglalt mértékű támogatással - kedvezményesen biztosíthat pályázati felhívás közzététele útján az önkormányzat - a Képviselő-testület által e célra kijelölt - építési telket, lakóépület megépítése céljából. A támogatás formája az építési telek nettó – általános forgalmi adó nélkül számított – forgalmi értékéhez viszonyított kedvezmény.


3. §


A rendelet 2/A. § (7) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(7) Jelen támogatási forma tekintetében nem alkalmazható a 3. § (5) bekezdés, valamint az 5. § (1) bekezdés a) pontja.”


4. §


A rendelet 4. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(1) A támogatás odaítélése esetén az Önkormányzat javára a megvásárolt vagy épített lakásra a támogatás mértékéig az 1. § (2) bekezdés illetve a 2. § szerinti időtartamra jelzálogjogot és azt biztosító elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyeztetni az ingatlan-nyilvántartásba.”


5. §


A rendelet 7. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(2) Aki az 1. és 2. §-okban, valamint a 2/C. §-ban meghatározott támogatást annak odaítélését követő 180 napon belül önhibájából nem használja fel, attól a támogatás visszavonható.”


6. §


Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.