Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 15/2016. (V.26.) önkormányzati rendelete

az építészeti örökség helyi értékeinek védelméről

Hatályos: 2016. 07. 01- 2017. 09. 29


Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének

15/2016. (V.26.) önkormányzati rendelete

az építészeti örökség helyi értékeinek védelméről


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57.§ (3) bekezdésében, 62.§ (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A rendelet hatálya

1. §

  1. A rendelet területi hatálya Budapest, XX. kerület közigazgatási határán belül kiterjed az e rendeletben illetve mellékleteiben meghatározott helyi területi és egyedi védelem alatt álló területekre, utcákra, épületegyüttesekre, egyedi épületekre, építményekre.
  2. A rendelet személyi hatálya kiterjed az (1) bekezdés szerinti ingatlanok tulajdonosaira, kezelőire és használóira, valamint a védett értékekkel kapcsolatban érintett tervezőkre, beruházókra, kivitelezőkre, út és közmű üzemeltetőkre, hatóságokra.



2. Értelmező rendelkezések


2. §

E rendelet alkalmazása során:

1. helyi védett érték: Településszerkezet, településkarakter szempontjából jelentős helyi védett településszerkezet, helyi védett utcakép és helyi egyedi védett építmény összessége.

2. helyi területi védett településszerkezet: a Képviselő-testület által, helyi területi védetté nyilvánított településszerkezet, utcahálózat, telekszerkezet, beépítési mód, építési vonal együttese.

3. helyi egyedi védett építmény: a Képviselő-testület által védetté nyilvánított olyan épület, építmény, épületrész, amely a hagyományos településkép megőrzése céljából, továbbá építészeti, településtörténeti, helytörténeti, régészeti, művészeti vagy ipartörténeti szempontból jelentős alkotás, amely országos, illetve fővárosi védelem alatt nem áll.

4. helyi területi védett utcakép: jellemzően két útkereszteződés közötti, 4-4 beépített telket magába foglaló, a hagyományos településkép, településkarakter megőrzése szempontjából értékes utcarész,  ahol a tömegformálás, az építészeti karakter, illetve a telepítés védendő.

5. értékvizsgálat: a megfelelő szakképzettséggel rendelkező személyek (építész, településmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök) által készített olyan vizsgálat, amely feltárja és meghatározza a ténylegesen meglévő, és a település szempontjából védelemre érdemes értéket, valamint szükség szerint a korábbi rendelettel védetté nyilvánított épületek értékelését is elvégzi. A vizsgálatnak tartalmaznia kell a védelemre javasolt érték esztétikai, történeti, valamint műszaki, és környezeti jellemzőit. Az értékvizsgálat lehet a településrendezési terv részeként készülő örökségvédelmi hatástanulmány, s ennek örökségvédelmi adatlapja, de lehet önálló dokumentáció is.

6. eredeti állapot: az eredeti építéskori állapot, vagy az a későbbi állapot, amelyet az értékvizsgálat a védelem elrendelésekor védendő értékként határozott meg.


3. A helyi védelem fajtái


3. §

  1. A helyi védelem két fajta lehet:
    1. helyi területi védelem,
    2. helyi egyedi védelem.
  2. A rendelet céljainak elérése érdekében a helyi területi védelem lehet:
    1. helyi védett településszerkezet, jelölése: VT + számozással
    2. helyi védett utcakép, jelölése: VU + számozással.
  3. A helyi egyedi védelem alá tartozik a helyi egyedi védett építmény, jelölése számozással történik.
  4. Budapest, XX. kerület Pesterzsébet helyi védett értékeit e rendelet 1a. és 1b. melléklete, azok térképes ábrázolását e rendelet 2. melléklete tartalmazza.



4. Helyi védettség keletkezése és megszűnése

4. §

  1. A helyi védettség alá helyezést vagy megszűntetést bármely természetes vagy jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet kezdeményezheti Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Polgármesterénél.
  2. A védelemre vonatkozó kezdeményezésnek tartalmaznia kell:
    1. a védendő érték megnevezését, szükség esetén körülhatárolását,
    2. azonosító adatokat (területhatár, utca, házszám, helyrajzi szám, épület-, vagy telekrész, emelet, ajtó),
    3. a védelem indoklását,
    4. fotódokumentációt a védendő helyi értékről,
    5. megszüntetésre vonatkozó kérelem esetén részletes indoklást,
    6. értékvizsgálatot.
  3. A Főépítészi Iroda a védelemre vonatkozó kezdeményezést előkészíti döntésre a Képviselő-testület számára. Az előterjesztés része a védelemre vonatkozó kezdeményezés tárgyában készített főépítészi szakmai vélemény. Ha az értékvizsgálati munkarész egyben a Kerületi Építési Szabályzat örökségvédelmi fejezete is, külön főépítészi szakmai vélemény nem szükséges.
  4. A védelem megszűnik, ha
    1. a helyi védett érték helyrehozhatatlanul megsemmisül,
    2. a helyi védett érték magasabb jogszabályi védettséget kap, vagy
    3. ha a Képviselő-testület a helyi védelmet megszünteti.
  5. A helyi védetté nyilvánításról, annak módosításáról, vagy megszüntetéséről értesíteni kell:
    1. az érintett ingatlan tulajdonosát(ait) postai úton,
    2. az illetékes építésügyi hatóságot,
    3. a Fővárosi Önkormányzatot,
    4. a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központot,
    5. a Lechner Lajos Tudásközpontot.
  6. A helyi védettség alá helyezésre, módosításra vagy megszüntetésre irányuló javaslatokról a Képviselő-testület évente egy alkalommal dönt, kivéve rendkívüli esetben, ha a védendő érték műszaki állapota indokolja.



5. Nyilvántartás

5. §

  1. A helyi védett településszerkezetekről, helyi védett utcaképekről és helyi egyedi védett építményekről a Főépítészi Iroda cím szerint rendezett, naprakész elektronikus nyilvántartást vezet.
  2. A nyilvántartás része a helyi védett értékeket tartalmazó lista, valamint a helyi védett értékeket ábrázoló kerületi térkép.
  3. A nyilvántartás nyilvános, abba bárki betekinthet.



6. Az építészeti örökség helyi védelmének feladatai


6. §


  1. Az építészeti örökség helyi védelmének feladatai a helyi védett értékekkel kapcsolatos adatgyűjtés, kutatómunka és számbavétel.
  2. Az építészeti örökség helyi védelmének feladatait, az ezzel kapcsolatos társadalmi (civil szervezetek, lakosság) kapcsolattartást a Főépítészi Iroda végzi.
  3. A helyi egyedi védett építmények megóvásának, fenntartásának, helyre-, vagy visszaállításának, jókarbantartásának biztosítását a következők szerint kell elősegíteni:
    1. pályázat útján elnyerhető önkormányzati támogatással,
    2. szakmai tanácsadással.


7. §


  1. A helyi védett értékek fennmaradásának, megőrzésének módja elsődlegesen a rendeltetésnek megfelelő használat. A használat a helyi védett érték történeti, művészeti értékeit nem veszélyeztetheti.
  2. A helyi egyedi védett építmények rendeltetésszerű használatáról, valamint szükségessé váló fejújításáról annak tulajdonosa köteles folyamatosan gondoskodni. Ennek költségei a tulajdonost terhelik.



7. Az építészeti örökség helyi védelmének részletes szabályai

8. §


  1. A helyi védett településszerkezeteken (VT) meg kell őrizni:
    1. a történelmileg kialakult utca- és térszerkezetét,
    2. a jellemző beépítési módját,
    3. a jellegzetes utcakarakterét, térarányait,
    4. a jellemző homlokzati- és tömegarányokat, tetőhajlásszöget, anyaghasználatot.
  1. A helyi védett településszerkezeten elhelyezkedő új, vagy meglévő épület esetében az építési, vagy részleges bontási munka, illetve felújítás során az adott tömbre kell vizsgálni az (1) bekezdésben meghatározott illeszkedési követelményeket, azokat úgy kell elvégezni, hogy illeszkedjenek a helyi védett településszerkezet településképébe.
  2. A helyi védett településszerkezeten belül nem alkalmazható az épület tetőfelületén: bitumenzsindely, hullámpala/lemez.
  3. A homlokzati színezésnél pasztelles színek használhatóak. A tetőfedés színét a tömbre jellemző színvilág figyelembevételével kell meghatározni.
  4. Helyi védett településszerkezeten belül lévő ingatlanon a nem helyi egyedi védett építmény elbontható.
  5. Új épület illeszkedésének megfelelőségét helyi védett településszerkezeten belül főépítészi nyilatkozattal igazolni kell, amennyiben a tervezett építés településképi véleményezési eljárás, vagy településképi bejelentési eljárás alá nem tartozik.


9. §

  1. A településképileg védendő, helyi védett utcaképek (VU) részét képező ingatlanok esetén megtartandó a beépítés jellege, módja.
  2. A helyi védett utcaképek részét képező ingatlanon a meglévő épület átalakítása, bővítése, tetőtér beépítése, illetve új beépítés esetén az épület
    1. tömegformáját, tömegarányait,
    2. tetőformáját, hajlásszögét
    3. párkánymagasságát,
    4. jellegzetes nyílásarányait
    5. anyaghasználatát

úgy kell meghatározni, hogy illeszkedjen a helyi védett utcaképhez tartozó ingatlanok meglévő beépítéséhez.

  1. A kialakult, jellemző utcai térfal síkját új építés esetén tartani kell.
  2. A helyi védett utcaképek részét képező ingatlanon nem helyi egyedi védett építmény elbontható.
  3. A helyi védett utcakép területén molinó kizárólag építkezés védőhálójára tehető ki, illetve időszakos rendezvény népszerűsítésére, szabadtéri, időszaki kiállítás prezentálására használható.

(6)Új épület illeszkedésének megfelelőségét a helyi védett utcaképbe főépítészi nyilatkozattal igazolni kell, amennyiben a tervezett építés településképi véleményezési eljárás, vagy településképi bejelentési eljárás alá nem tartozik.

  1. A Budapest XX. kerület, Kossuth Lajos utcának a Baross utca és a Török Flóris utca közötti szakaszát határoló tömbökben és közterületen az utcakép kiemelt védelme érdekében, a helyi védett utcaképre vonatkozó szabályozás - amennyiben magasabb szintű jogszabály másképp nem rendelkezik - az alábbi előírásokkal egészül ki:
    1. mobil tábla kihelyezése kizárólag az akciós termékek hirdetése számára megengedett. A tábla fekete alapú, A1-es méretű lehet. A mobiltábla az üzlet kirakatától maximum 1,0 méterre állhat, a gyalogosforgalmat nem akadályozó módon.
    2. új  üzletet kialakítani vagy meglévőt felújítani úgy lehet, hogy annak cégére:
      1. üzletegységenként - áruház esetén üzletenként - legfeljebb két színt használhat,
      2. nem takarhat nyílást, tagozatot,
      3. portál üvegfelülete, nyílászárója öntapadós matrica mentes, és a szabad belátást biztosítja,
      4. fényfelirat esetén villogás és káprázásmentes.



10. §

  1. A helyi egyedi védett építmény felújítása, átalakítása, bővítése esetén meg kell őrizni az épület:
    1. tömegformáját, tömegarányait,
    2. tetőformáját, tetőfelépítményeit,
    3. homlokzati tagozatait,
    4. homlokzati díszítőelemeit
    5. nyílásrendjét, nyílásosztását és nyílásméreteit,
    6. nyílászáróinak, falfelületének, lábazatának, tetőfedésének anyaghasználatát,
    7. megjelenésében eredeti állapotnak megfelelő ereszkialakítást, oromfal kialakítást.
  2. Az eredeti épülettartozékok (pl. rács, vasalat, világítótest, korlát, kerítés) helyettesíthetőek, amennyiben azok védelméről külön az épület nyilvántartási lapja nem tesz utalást.
  3. A helyi egyedi védett építmények homlokzati színezésénél a környezetébe illeszkedő színezési módot, pasztell árnyalatú földszíneket lehet alkalmazni. Rikító, telített alapszín nem alkalmazható, több szín használata esetén a túlzott kontraszt kerülendő.
  4. A helyi egyedi védett építményeket bővíteni oly módon lehet, hogy a bővítésnek a védett épület formájával, szerkezetével, anyagaival összhangban kell lennie.
  5. A helyi egyedi védett építmények belső korszerűsítése, belső átalakítása, tetőterének beépítése megengedett.
  6. A tető és a homlokzat aránya az utca felőli oldalon csak kismértékben, műszaki, statikai okokból változtatható meg.
  7. A helyi egyedi védett építmények közterületről látható homlokzatán épületgépészeti berendezések, azok tartozékai nem helyezhetőek el.
  8. Adott homlokzatot - különösen az utcai homlokzatot - egy időben, és egységes színezéssel, anyaghasználattal és kivitelben lehet csak felújítani, a tulajdonviszonyoktól függetlenül. Ez alól kivétel a nyílászáró csere/felújítás, amely lehet szakaszos, de osztásában, anyagában, színében követnie kell az adott homlokzatra jellemző, megjelenésében az eredeti állapotnak megfelelő nyílászárókat.
  9. Helyi egyedi védett építmény bontására csak a helyi egyedi védett építmény olyan mértékű károsodása esetén kerülhet sor, amely műszaki eszközökkel nem állítható helyre. A helyi egyedi védett építmény bontására csak a védettség megszűntetését követően kerülhet sor.
  10. Utólagos redőny, roló csak úgy helyezhető el, ha az eredeti ablaknyílás méretét nem     csökkenti és az utcai homlokzaton a roló tokja nem látható módon van elhelyezve.
  11. A helyi egyedi védett építmény esetén rekonstruált homlokzat, épületrész építése során a        Kerületi Építési Szabályzat építési paramétereitől el lehet térni.
  12. A helyi egyedi védett építménnyel szomszédos új épület építése esetén, amennyiben nem tartozik településképi véleményezési és településképi bejelentési eljárás hatálya alá, az illeszkedés igazolásáról főépítészi nyilatkozatot kell csatolni a tervdokumentációhoz.



8. A helyi egyedi védett építmény fenntartásának támogatása


11. §


  1. A helyi egyedi védett értékek meghatározott köre esetén a tulajdonos kérésére a szokásos jókarbantartási feladatokon túlmenő, a védettséggel összefüggésben szükségessé váló, és az emiatt magasabb költséggel járó, a tulajdonost terhelő munkálatok finanszírozásához az Önkormányzat támogatást adhat.
  2. A támogatás költségkeretét az Önkormányzat Képviselő-testülete évente a költségvetésben határozza meg.
  3. A támogatás kizárólag helyi egyedi védett építményekre vonatkozik, amelyek jelen rendeletben szerepelnek.





9. A támogatási keret felhasználása


12. §


  1. A Támogatási keret felhasználásáról szóló pályázatot a Főépítészi Iroda készíti elő minden év március 31-ig, amelyben meg kell határozni a részvétel feltételeit, határidejét, a pályázati eljárás szabályait.
  2. A pályázat alapján vissza nem térítendő támogatás nyerhető el. Az elnyert támogatás nem haladhatja meg a pályázat mellékletét képező költségvetés 50%-át.
  3. A pályázatot a Képviselő-testület írja ki. A pályázatot a főépítészhez kell benyújtani
  4. A benyújtott pályázatnak tartalmaznia kell:
    1. amennyiben a munka építési engedély köteles: az építési engedélyezési tervdokumentációt és a jogerős építési engedélyt,
    2. amennyiben a munka nem építési engedély köteles:
      1. a tervezett felújítás részletes leírását,
      2. helyszínrajzot,
      3. az ingatlan tulajdoni lapját,
      4. a védendő építmény homlokzatra vonatkozó tervdokumentációt,
      5. településképi bejelentési eljárás határozatát
    3. a megvalósítást szolgáló tételes költségvetést,
    4. a megpályázott összeg megjelölését, a felhasználásának tervezett módját és határidejét,
    5. előzetes kötelezettségvállalást arra, hogy a támogatás elnyerése esetén a pályázó a kapott összeget a pályázati feltételek szerint használja fel.
  5. Csak azok a pályázatok részesíthetők támogatásban, amelyeket a munkák megkezdése előtt nyújtanak be és a felújítás költsége részletes kalkulációval igazolható, hitelt érdemlően alátámasztott.
  6. A támogatások odaítéléséről és mértékéről az Önkormányzat Képviselő-testülete dönt évente egyszer.
  7. A támogatás odaítélését követően a pályázat nyertesével szerződést kell kötni, amelyet a Polgármester ír alá.



10. Az építészeti örökség helyi egyedi védett építményeinek megjelölése


13. §


  1. A helyi egyedi védett építményt az e célra rendszeresített egységes, A4-es méretű fém ötvözetű táblával jelölheti meg az Önkormányzat, a következő felirattal:


“Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzata által

védetté nyilvánított helyi érték”

  1. A táblát a helyi egyedi védett építmény tulajdonosa térítésmentesen igényelheti.
  2. A táblát a Főépítészi Iroda készítteti el, a helyi egyedi védett építmények fenntartásának támogatására meghatározott keret terhére.
  3. A tábla elhelyezéséről, karbantartásáról, pótlásáról az ingatlan tulajdonos gondoskodik. A táblát úgy kell az épületre elhelyezni, hogy utcáról látható legyen, ugyanakkor az épület megjelenését ne zavarja, díszítéseket ne takarjon.


  1. A tábla arculattervét a rendelet 3. melléklete tartalmazza.


11. Záró rendelkezések

14. §

Ez a rendelet 2016. július 1. napján lép hatályba.         



Szabados Ákos

polgármester

dr. Demjanovich Orsolya

jegyző


Mellékletek