Herend Város Önkormányza Képviselő-testületének 15/2016 (VIII.16.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati beruházásban megvalósult víziközmű hálózatra való utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

Hatályos: 2016. 08. 16- 2016. 09. 28

Herend Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 28. § (1)-(2) bekezdésében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. és 21. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


(1) E rendelet hatálya a Herend, „B” lakóövezetbe tartozó vízi-közmű beruházással érintett herendi 795/1 hrsz.-ú, 795/2 hrsz.-ú, 795/3 hrsz.-ú, 795/5 hrsz-ú, és 795/43 hrsz.-ú – a helyi építési szabályzat szerint lakóházas beépítésű – ingatlanokra terjed ki.


(2) A Képviselő-testület az önkormányzati beruházásban megvalósult és műszaki átadásra került viziközmű-hálózatokra történő utólagos rácsatlakozásra az (1) bekezdésben meghatározott ingatlanok tulajdonosainak a jelen rendeletben meghatározott hozzájárulás megfizetése esetén biztosít lehetőséget.


2. §


(1)  Az Önkormányzat a tulajdonában lévő e rendelet hatálya alá tartozó víziközmű-hálózatok megvalósításának költségeit teljes egészében közművesítési hozzájárulás formájában az érintett ingatlan tulajdonosokra áthárítja. 

(2) A hozzájárulást az ingatlannak - a fizetési kötelezettséget előíró határozat meghozatalának időpontjában - az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett tulajdonosának, illetve közös tulajdon esetén a tulajdoni hányadok szerint kell megfizetnie.


3. §


A közművesítési hozzájárulás mértéke lakóházas beépített (beépítésű) ingatlan esetén lakásonként (lakóegységenként)

ivóvízvezeték esetén 940 328 Ft, amely tartalmazza a kiépített ivóvíz szolgáltatási pont csatlakozó vezetékéhez kapcsolódó alépítmények (vízóra akna) költségét is, valamint a vízjogi létesítési engedély lejártáig a tervezés költségeit is. Nem tartalmazza a közművesítési hozzájárulás a vízmérő beszerzésének és felszerelésének költségét. A vízjogi létesítési engedély lejártát követően az utólagos bekötést újraterveztetni és engedélyeztetni kell.

szennyvízhálózat esetén 790 344 Ft, amely tartalmazza a lakóegység vonatkozásában a kiépített szolgáltatási pontot és a rácsatlakozás költségét.


4. §


(1)  A víziközmű-hálózatra rácsatlakozni a Polgármesteri Hivatal által, kiadott igazolás birtokában lehet.

 (2) A közművesítési hozzájárulás megfizetésével szerzett ellátási jogosultság nem személyhez, hanem a lakóegységhez (lakáshoz) kötődik, a jogosultság az új tulajdonosra átruházható.


5. §


A lakossági felhasználó a meglévő víziközmű-hálózatra történő utólagos rácsatlakozást a Polgármesteri Hivatalnál kérelem kitöltésével és a tervezett rácsatlakozás jóváhagyott és engedélyezett műszaki tervdokumentációjának benyújtásával kezdeményezheti.


6.§


(1) A polgármester a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény szabályai alapján - Herend Város Önkormányzat Képviselő-testülete által átruházott hatáskörben - határozatban dönt az érintettek közművesítési hozzájárulás fizetési kötelezettségének előírásáról és a megfizetés módjáról.

(2) Az érintett a hozzájárulás összegét a határozat jogerőre emelkedését követően 15 napon belül köteles megfizetni az önkormányzat költségvetési számlájára. A 15 napos határidőre történő megfizetés alól mentesül az, aki részére részletfizetési kedvezmény vagy halasztás biztosított. 

(3) A polgármester maximum 12 havi kamatmentes részletfizetést, vagy a pénzfizetési kötelezettség teljesítésére maximum 3 havi halasztást engedélyezhet a kötelezett kérelmére.

A kérelmet a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül kell benyújtani.

(4) Aki az utólagos bekötési hozzájárulás megfizetése nélkül a hálózatra utólagosan csatlakozott, a polgármester a 3.§-ban meghatározott mértékű közművesítési hozzájárulás megfizetésére kötelezi.


Záró rendelkezések


7. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell,


             Jányszky Lajos László                                                               Dr. Jáger György

                      polgármester                                                                           jegyző