Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2016.(VI.29.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek elidegenítéséről és bérletéről szóló 7/2016. (III.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 06. 30- 2016. 06. 30

Bicske Városi Önkormányzat Képviselő-testületének


15/2016. (VI.29.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek elidegenítéséről és bérletéről szóló 7/2016. (III. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról


Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a „Magyarország helyi önkormányzatairól” szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a bérlők és a bérbeadók településen működő érdekképviseleti szervezetének véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1.§ a lakások és helyiségek elidegenítéséről és bérletéről szóló 7/2016. (III. 30.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) a következő 8/A§-sal egészül ki:

„8/A§(1) A bérbeadó jogosult az 5. § (2) bekezdés szerinti tartalommal bérlőkijelölési jog megszerzésére pályázatot Bicske Város Önkormányzat közigazgatási területén székhellyel vagy telephellyel rendelkező vállalkozás alkalmazottainak lakásigényének kielégítése céljából kizárólag vállalkozások számára kiírni.

(2) A pályázatot hirdetmény útján kell közölni, azzal, hogy kizárólag a hirdetményben meghatározott időtartamban lehet kérelmet benyújtani. A hirdetményben fel kell tüntetni, hogy amennyiben a nyertes pályázó a bérlőkijelölési jogával élni köteles.

(3) A határidőben beérkezett pályázatok közül a képviselő-testület azt a pályázatot részesíti előnyben, amelyben nagyobb összegű óvadékot ajánlott fel a pályázó. Megegyező nagyságú óvadékok esetén a képviselő-testület sorsolás útján dönt. A sorsolást a képviselő-testületi ülésen kell végrehajtani, oly módon, hogy a pályázók neveit lezárt, jelölés nélküli borítékba kell helyezni, amely borítékokat az erre a célra kijelölt urnába kell helyezni. A polgármester véletlenszerűen kiválasztott borítékot az urnából kiveszi és a pályázó nevét felolvasva nyilvánítja a pályázót a bérlőkijelölési jog jogosultjának.

(4) A pályázat alapján kiválasztott vállalkozással legfeljebb három évre határozott idejű bérlőkijelölési jogra vonatkozó szerződést köt a polgármester, amennyiben a bérlőkijelöléssel jogot elnyert pályázó a bérlőkijelölési jogot megállapító határozat kézhez vételét követő 30 napon belül az óvadékot az önkormányzat számára megfizeti.

(5) A bérlőkijelölési jogra irányuló szerződés alapján a bérlő személyét a vállalkozás kiválasztja.

(6) A polgármester jogosult a bérleti szerződést a (5) bekezdésben foglalt bérlőkijelölés alapján megkötni.

(7) Amennyiben a bérlőkijelölési jog jogosultja bérlőkijelölési jogával a bérbeadó felszólítása ellenére a felszólítást követő 60 napon belül nem él, abban az esetben a bérlőkijelölési joga megszűnik.

2.§ A Rendelet 9.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A piaci alapon történő bérbeadás esetén az eljárási szabályok megegyeznek az 5. §-ban, 7. §-ban, 8. §-ban meghatározott szabályokkal.”

3.§ A Rendelet 10.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„10.§ A piaci alapon történő bérbeadással érintett lakások vonatkozásában jogosult alkalmazni a bérbeadó a 8/A§-ban foglaltakat.”

3.§ Ez a rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba.


    Pálffy Károly                                                                            dr. Bacsárdi József

   polgármester                                                                                     aljegyző



Z Á R A D É K :


A rendeletet a mai napon kihirdettem.

Bicske, 2016. június 29.

                                                                                      Dr. Bacsárdi József

                                                      aljegyző