Heves Megye Közgyűlésének 15/2016. (XII.16.) önkormányzati rendelete

a Heves Megyei Önkormányzat által alapított kitüntető díjakról és adományozásuk rendjéről szóló 9/2012. (III. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 12. 17- 2016. 12. 17

Heves Megye Közgyűlése Magyarország Alaptörvényének helyi önkormányzatokról szóló 32. cikk (1) bekezdés i) pontja, továbbá Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján – figyelemmel Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi        CLXXXIX. törvény 42. § 3. pontjára is - a következő rendeletet alkotja:


  1. §


A Heves Megyei Önkormányzat által alapított kitüntető díjakról és adományozásuk rendjéről szóló 9/2012. (III.30.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„1. § A Heves Megyei Közgyűlés a megye közéleti, társadalmi, tudományos, közoktatási, közigazgatási, közművelődési, irodalmi-művészeti életében, testnevelési és sporttevékenységében, környezetének védelmében, egészségügyi ellátásában, a megye területfejlesztéssel, területrendezéssel és vidékfejlesztéssel összefüggő feladatainak ellátásában, a megye közbiztonságának javítása, illetve a bűnüldözés, bűnmegelőzés és katasztrófavédelem érdekében tett eredmények elismerésére, valamint a megye fejlődése szempontjából kiemelt ágazatnak tekintett idegenforgalmában, továbbá a megye kulturális értékeinek, hagyományainak megismertetésében, nemzetközi hírének növelésében szerzett kimagasló érdemek elismerésére az alábbi kitüntető díjakat alapítja:


  • Heves Megyéért kitüntető díj
  • Telekessy István területfejlesztési díj
  • Heves Megye Nagykövete cím
  • Heves Megyei Rendészeti és Közbiztonsági díj
  • Dr. Jakab István Emlékgyűrű
  • Heves Megyei Klímabarát díj


  1. §


A Rendelet 2. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:


„(6) A Heves Megyei Klímabarát díj adományozható azoknak a Heves megyében tevékenykedő vállalkozásoknak, szakmai és önkormányzati szervezeteknek, civil szervezeteknek, valamint magánszemélyeknek, akik tudatosan foglalkoznak az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdésekkel és klímatudatosan végzik tevékenységeiket.”


  1. §


A Rendelet a következő 5/C. §-sal egészül ki:


„5/C. § A Heves Megyei Klímabarát díj adományozásának rendje


  1. Évente legfeljebb három Heves Megyei Klímabarát díj adományozható.
  2. A kitüntető díj adományozására - legalább 1 oldal terjedelmű indoklással ellátott - javaslatot tehetnek
  • a Megyei Közgyűlés tagjai és állandó bizottságai,
  • Heves megyében működő gazdaságfejlesztési, területfejlesztési és vidékfejlesztési, környezetvédelmi feladatokkal foglalkozó szakmai szervezetek, kamarák képviselői,
  • Heves megye országgyűlési képviselői
  •   a megye települési önkormányzatai részéről azok képviselőtestülete.
  1. A javaslatokat a Heves Megyei Közgyűlés valamennyi állandó Bizottsága megtárgyalja és véleményezi.
  2. A beérkezett javaslatokat a kitüntető díj odaítélésére irányuló javaslatával együtt a Közgyűlés elnöke terjeszti a Bizottságok elé. A Bizottságok a Közgyűlés elnökének kitüntető díj odaítélése tárgyában tett javaslatát megtárgyalják. A díj odaítéléséről a Közgyűlés elnökének – a bizottságok előzetes véleményét is tartalmazó – javaslata alapján a Megyei Közgyűlés dönt.
  3. A kitüntető díjat a Megyei Közgyűlés adományozza. A kitüntető díj odaítéléséről a Megyei Közgyűlés minősített többségű szavazattal dönt.
  4. A Közgyűlés az adott év legkésőbb május utolsó napjáig dönt a Heves Megyei Klímabarát díj vonatkozásában az indoklással ellátott javaslatoknak a Közgyűlés Elnöke részére történő megküldési határidejéről, a díj odaítélésének és átadásának időpontjáról. Az odaítélt díjat ünnepélyes keretek között a Közgyűlés elnöke adja át.
  5. A kitüntetés adományozása során a kitüntetett részére oklevél is átadásra kerül. Az oklevél díszes grafikai kivitelben készül. Az oklevelet a Közgyűlés Elnöke és Heves Megye Főjegyzője írja alá.
  6. Az oklevél tartalmazza az adományozó nevét, a cím megnevezését, a kitüntetett nevét, valamint az adományozás idejét.”


  1. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.