Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2016/(V.20.) önkormányzati rendelete

A Belváros – Lipótváros, Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat a tulajdonában álló bérlakások elidegenítésének feltételeiről szóló 40/2007. (X.19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 05. 21- 2016. 05. 20

Belváros-Lipótváros, Budapest Főváros V. kerület Képviselő-testületének

16/2016. (V. 20.) önkormányzati rendelete

A Belváros – Lipótváros, Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat a tulajdonában álló bérlakások elidegenítésének feltételeiről szóló 40/2007. (X.19.) önkormányzati rendelet módosításáról


BELVÁROS-LIPÓTVÁROS, BUDAPEST FŐVÁROS V. KERÜLET ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE A LAKÁSOK ÉS HELYISÉGEK BÉRLETÉRE, VALAMINT AZ ELIDEGENÍTÉSÜKRE VONATKOZÓ EGYES SZABÁLYOKRÓL SZÓLÓ 1993. ÉVI LXXVIII. TÖRVÉNY 54 §-ÁBAN KAPOTT FELHATALMAZÁS ALAPJÁN AZ ALAPTÖRVÉNY 32. CIKK (1) BEKEZDÉSÉNEK A) PONTJÁBAN A  MAGYARORSZÁG HELYI ÖNKORMÁNYZATAIRÓL SZÓLÓ 2011. ÉVI CLXXXIX. TÖRVÉNY 13. § (1) BEKEZDÉS 9. PONTJÁBAN MEGHATÁROZOTT FELADATKÖRBEN ELJÁRVA A KÖVETKEZŐKET RENDELI EL:


  1. §


Belváros – Lipótváros, Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat tulajdonában álló bérlakások elidegenítésének feltételeiről szóló 40/2007. (X.19.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 17. § (1) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:


“Azönkormányzattulajdonábanállólakásokbérbeadásánakfeltételeirőlszólóönkormányzatirendeletbenszabályozottrendeltetésszerűhasználatraalkalmatlanlakásokbérbeadásaesetében, amennyiben a bérlő a vállaltfelújításikötelezettségének 30 hónaponbelülelegettett, az e rendeletbenmeghatározottjogosultakrészéreelidegeníthető.A rendeltetésszerűhasználatranemalkalmaslakásokfelújításikötelezettséggeltörténőbérbadásárakiírtpályázatezenlakásoktekintetébenazönkormányzatrészéreelidegenítésikötelezettséget is előírhat.

 A felújítási kötelezettséggel bérbeadott lakás elidegenítésének feltétele, hogy a lakás bérlője vagy a rendelet 3. §-ában felsorolt jogosult vállalja, hogy a lakást az adásvételi szerződés megkötését követően 5 évig nem idegeníti el, illetve, hogy az adásvételi szerződés aláírásakor az Önkormányzat javára elővásárlási jogot alapít és jegyeztet be.”


  1. §


Belváros – Lipótváros, Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat tulajdonában álló bérlakások elidegenítésének feltételeiről szóló 40/2007. (X.19.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 17/A.  § (1) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:



Az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről szóló  önkormányzati rendeletben szabályozott, nem lakás céljára szolgáló helyiségek lakássá alakításának kötelezettségével történő bérbeadása esetében, amennyiben a bérlő bérleti szerződésben meghatározott lakáskialakítási költséget az Önkormányzat részére megfizette és a vállalt felújítási kötelezettségének a bérleti szerződés megkötésétől számított 30 hónapon belül eleget tett az ingatlan részére és a rendelet 3. §-ában meghatározott jogosultak részére elidegeníthető. A rendeltetésszerű használatra nem alkalmas lakások felújítási kötelezettséggel történő bérbadására kiírt pályázat ezen lakások tekintetében az önkormányzat részére elidegenítési kötelezettséget is előírhat.Nem lakás céljára szolgáló helyiség lakássá alakításának vállalásával, bérlő részére történő elidegenítése esetén az elidegenítés feltétele, hogy a lakás bérlője vagy a rendelet 3. §-ában felsorolt jogosult vállalja, hogy a lakást az adásvételi szerződés megkötését követően 5 évig nem idegeníti el, illetve, hogy az adásvételi szerződés aláírásakor az Önkormányzat javára elővásárlási jogot alapít és jegyeztet be.”



  1. §


Záró rendelkezések


  1. A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
  2. Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.




Szentgyörgyvölgyi Péter                              Dr. Sélley Zoltán

polgármester                                      jegyző




Kihirdetési záradék:

A rendelet a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2016. május 20. napján kihirdetésre került. A kihirdetés időtartalma 30 nap.


   Dr. Sélley Zoltán

jegyző



INDOKOLÁS



1. §


A tervezett módosítás az Önkormányzat részére elidegenítési kötelezettség előírását teszi lehetővé annak érdekében, hogy biztosítékot nyújtson a későbbi ingatlanszerzésre azon a pályázók részére, akik az ingatlanok felújításának, rendeltetésszerű használatának költségeit vállalják.

2.§

A rendelet hatálybalépéséről szóló rendelkezéseket tartalmazza.