Bélapátfalva Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2016.(X.17.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2017. 01. 01- 2019. 06. 26

Bélapátfalva Város Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. §

(1) Bélapátfalva Város Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) a helyi közművelődés területén Bélapátfalva polgárainak érdekeit szem előtt tartva a helyi hagyományok és sajátosságok alapján határozza meg a közművelődés feladatait, azok ellátási formáit és mértékét.

(2) Az Önkormányzat a település minden polgárának és közösségének biztosítja a kulturális örökség és a kulturális értékek megismerését, segíti a személyiség művelődés általi fejlesztését, továbbá hozzájárul az esélyegyenlőség biztosításához.

2. §

(1)[1][1] Az Önkormányzat a közművelődési feladatait elsősorban a kizárólagos tulajdonában álló Bélapátfalvai Kulturális, Turisztikai és Média Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (a továbbiakban: Nonprofit Kft.) útján látja el közművelődési megállapodás keretében. A  Nonprofit Kft. a közművelődési feladatok ellátása során közreműködik a Bélapátfalvai Helyi Esélyegyenlőségi Program végrehajtásában. 

(2) Az Önkormányzat a közművelődési feladatai ellátása során együttműködik

a) az egyházakkal, 

b) a nemzetiségi önkormányzatokkal,

c) más közművelődési intézményekkel,

d) a nevelési-oktatási és szociális intézményekkel, 

e) a művelődési szervezetekkel,

f) sport szervezettel,

g)  a közművelődési tevékenységet folytató civil és gazdálkodó szervezetekkel [az a)-g) pont a továbbiakban együtt: más közművelődési szervezetek].

(3) Az Önkormányzat közművelődési megállapodás megkötésével vagy támogatási szerződés keretében segíti elő a más közművelődési szervezetek feladatellátását. 

2. Az Önkormányzat közművelődési feladatai


3. §

Az Önkormányzat a számára törvényben meghatározott kötelező közművelődési feladatok közül az alábbiakat biztosítja:

a) az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek megteremtése, előadások, fórumok és tanfolyamok szervezése,

b) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, Bélapátfalva kiemelkedő személyiségei értékteremtő tevékenységének megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása,

c) az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, színházi előadások, koncertek, hangversenyek szervezése, a megértés, a befogadás elősegítése, közreműködés a testvérvárosi kapcsolatok ápolásában, az ünnepek kultúrájának gondozása, közreműködés az állami és nemzeti ünnepek kerületi szintű szervezésében,

d) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása, kiállítások, bemutatók szervezése,

e) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése, közösségi tér biztosítása,

f) a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése,

g) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása, civil szervezetek és egyéb önszerveződő közösségek részére közösségi tér és helyszín biztosítása,

h) egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítása, gyermek- és ifjúsági táborok, valamint egyéb üdülések szervezése, sportolási lehetőség biztosítása. 

4. §


Az Önkormányzat a közművelődési feladatai ellátása érdekében

a) kiállítóházat,

b) helytörténeti gyűjteményt tart fenn, valamint

c) külön megállapodás alapján végzi az Apátsági templom turisztikai célú hasznosítását.

3. A közművelődési feladatok finanszírozása


5. §

(1) Az Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzat költségvetéséről szóló rendeletben (a továbbiakban: költségvetés) biztosítja a kötelezően ellátandó közművelődési feladatok ellátásának fedezetét, valamint a más közművelődési szervezetek támogatására fordítható összeget.

(2) Az Önkormányzat részt vesz közművelődési pályázatokon, és – a költségvetésben meghatározott mértékben – támogatja más közművelődési szervezetek pályázatokon történő részvételét.

4. Záró rendelkezések


6. §

(1) Bélapátfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének jelen, 16/2016. (X. 17.) önkormányzati rendelete 2017. január 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti az Önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló 12/2002. (VI. 24.) önkormányzati rendelete, valamint az azt módosító 6/2003. (III. 17.) és 12/2004. (III. 30.) önkormányzati rendeletek.