Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2016.(XI.25.) önkormányzati rendelete

a települési adóról

Hatályos: 2017. 01. 01- 2023. 08. 31

Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2016.(XI.25.) önkormányzati rendelete

a települési adóról1

2017.01.01.

Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1 § (1) bekezdésében, 1/A. § (1) bekezdésében, a 43. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el.

1. Az adó tárgya és a rendelet hatálya

1. § (1) Sárosd Nagyközség közigazgatási területén települési adóként földadó adófizetési kötelezettség terheli a termőföld azon földrészletét, amely az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, vagy fásított terület művelési ágban van nyilvántartva (továbbiakban: földterület), kivéve, ha a földrészlet az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvényben meghatározott erdőnek minősül.

(2) A földadó határozatlan időre kerül bevezetésre.

2. § A földadó alanya - a hely adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 1/A § (1) bekezdésében rögzített korlátozással - az a magánszemély, aki a naptári év első napján a földterület tulajdonosa, vagy amennyiben a földterületet az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett haszonélvezeti jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya (továbbiakban: tulajdonos). Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányaduk arányában adóalanyok.

2. Adókötelezettség keletkezése, változása és megszűnése

3. § (1) Az adókötelezettség a tulajdonjog, vagyoni értékű jog megszerzését követő év első napján keletkezik.

(2) Az adókötelezettséget érintő változást a következő év első napjától kell figyelembe venni.

4. § (1) Az adókötelezettség a földterület elidegenítése évének utolsó napján szűnik meg.

(2) Az adóalany adókötelezettségét érintő változásokat minden esetben bejelentési kötelezettség terheli a változást követő 15 napon belül, melyet az e célra rendszeresített, az 1. melléklet szerinti nyomtatványon kell bejelenteni.

5. § (1) Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és adóhatósághoz benyújtott megállapodásban (szerződésben) a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak.

3. Az adó alapja és mértéke, adómentesség

6. § (1) A földadó alapja a földterület hektárban (ha) számított nagysága.

(2) A földadó mértéke egységesen 4.000 ,-Ft/hektár/év (azaz négyezer Ft 10.000 négyzetméterenként évente).

(3) Mentes a földadó alól az az adóalany, akinek a tulajdonában lévő összes földterület nagysága az 1 (egy) hektárt nem haladja meg.

(4) A tulajdonban lévő összes területnagyság egész hektár területe után kell az adót megfizetni, az ezen felüli töredékhektár mentes az adófizetési kötelezettség alól.

4. Eljárási rendelkezések

7. § (1) Az adóalanyok bevallás útján történő adókivetéssel tesznek eleget adókötelezettségüknek.

(2) A földadót évente két egyenlő részletben kell megfizetni.

(3) Az első részlet fizetési határideje március 15., a második részlet fizetési határideje szeptember 15. napja.

8. § (1) A földadó bevezetésekor az adóalany köteles az adó megállapításához szükséges valamennyi – az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített, az 1. mellékletben található nyomtatványon – adatot szolgáltatni az adott év január 01-jei állapotának megfelelően.

(2) Az adóalanynak nem kell újabb bevallást tennie mindaddig, ameddig a földadót (adókötelezettséget) érintő változás nem következett be.

5. Záró rendelkezések

9. § Ez a rendelet 2017. január 1-jén lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. szeptember 1. napjával.