Kunfehértó Község Képviselő-testületének 18/2016 (XI.17..) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2017. 01. 01- 2018. 12. 30

Kunfehértó Község Önkormányzata Képviselő- testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77.§-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Alapelvek, a rendelet hatálya


1.§


(1) A közművelődéshez való jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatása közcél.


(2) Kunfehértó Község minden polgárának és közösségének joga, hogy

a) megismerje a kulturális örökség javait és ezek jelentőségét a történelem alakulásában, a nemzeti önismerete formálásában, valamint – a rendelkezésre álló eszközök útján – ezen értékek védelmével kapcsolatos ismereteket megszerezze,

b) igénybe vegye az önkormányzati közösségi színtér és a közművelődési feladatokat is ellátó önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság által nyújtott közművelődési megállapodásban szereplő szolgáltatásokat,

c) gyarapítsa műveltségét, készségét, a közössége, művelődési céljainak megvalósítása érdekében az önkormányzat közművelődési partnereitől tartalmi segítséget kapjon.


(3) A (2) bekezdésben meghatározott jogok érvényesítése során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés, e jogok minden személyt megilletnek, nem, kor, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül.

2.§


E rendelet hatálya kiterjed:

Mindazon Kunfehértó Község Önkormányzatának közigazgatási területén működő közművelődési intézményekre, társadalmi és civil szervezetekre, egyházakra, társulásokra, gazdasági társaságokra, magánszemélyekre, amelyekkel, illetve akikkel az Önkormányzat a község közművelődését gazdagító tevékenységre szolgáltatások végzésére, feladatok ellátására közművelődési megállapodást köt.



2. Az Önkormányzat kultúrával, közművelődéssel kapcsolatos céljai, feladatai


3.§


 (1) A testület közművelődési feladatellátással kapcsolatos céljai:

  1. a település kulturális élete sokszínűségének megtartása, fejlesztése;
  2. a hagyományteremtő rendezvények támogatása,
  3. új kulturális értékek kialakulásának támogatása,
  4. a lakosság művelődési igényeinek felkeltése, kielégítése, gazdagítása,
  5. a település idegenforgalmi vonzerejét növelő kulturális rendezvények szervezése,
  6. az ifjúság kulturális életének fejlesztése, érdekérvényesítési, művelődési kezdeményezéseinek segítése,
  7. a közművelődési lehetőségek széles körben való megismertetése.


(2) Kunfehértó Község Önkormányzata közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait az alábbiak szerint határozza meg:

  1. a település környezeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, őrzése, a helyi művelődési szokások gazdagítása,
  2. az ismeretszerző, művelődő közösségek tevékenységének támogatása,
  3. a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése,
  4. a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása,
  5. helyi lap kiadása feltételeinek biztosítása,
  6. egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítása, a kulturális turizmust erősítő programok szervezése,
  7. a hátrányos helyzetű rétegek - fogyatékosok, hajléktalanok, szenvedélybetegek - művelődési lehetőségeinek segítése,
  8. a településen működő civil szervezetek, egyesületek, alkotó közösségek, művészeti csoportok tevékenységének segítése, támogatása,
  9. a gyermekek és az ifjúság szabadidős tevékenységének eltöltését célzó programok, kezdeményezések támogatása segítése.



3. Az Önkormányzat  közművelődéssel kapcsolatos feladatai ellátásának

módja, formája


4. §


Az Önkormányzat a 3.§ (2) bekezdése szerinti közművelődési feladatait

  1. az Önkormányzat által létrehozott Fehértó Önkormányzati Közszolgáltatási és Kulturális  Non-profit Korlátolt Felelősségű Társasággal közművelődési megállapodás megkötésével,
  2.  a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvényben meghatározott követelményeknek megfelelő jogi személlyel, magánszeméllyel kötött közművelődési megállapodások megkötésével látja el.



5. §


(1) Az Önkormányzat egyes közművelődési feladatainak ellátásába a település tradícióihoz, illetve az adott feladatok egyedi jellegéhez igazodó – a jogszabályi követelményeknek megfelelő – közművelődési tevékenységet folytató jogi személyeket, magánszemélyeket is bevonhatja, elsősorban az Önkormányzat hatályos közművelődési megállapodásai által el nem látott tevékenységi területeken, illetve azokkal összehangoltan.


(2) Az (1) bekezdésben megjelölt közművelődési tevékenységet folytatókkal az önkormányzat főként a hosszabb távú és nagy jelentőségű feladatellátás esetén közművelődési megállapodás formájában működhet együtt.


(3) A közművelődési megállapodások kötelező tartalmi elemeit a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 79.§-a határozza meg.


6.§


Kunfehértó Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a közművelődéssel kapcsolatos feladatai ellátása céljából fenntartott Fehértó Önkormányzati Közszolgáltatási és Kulturális Non-profit Korlátolt Felelősségű Társaság konkrét feladatait, azok minimális mértékét – az éves önkormányzati támogatás függvényében – az alábbiak szerint határozza meg:


a) Szolgáltatás a civil szervezetek felé: együttműködés egyesületekkel, alapítványokkal és egyéb közösségekkel, közösségi, információs, szabadidős szolgáltatások és tanácsadások kialakítása és segítése vonatkozásában.


b) Programszervezés: hagyományteremtő rendezvények, kiállítások, és egyéb programok szervezése.


c) Koncertek, kulturális bemutatók, képzések, tanácskozások számára megfelelő feltételek biztosítása.


d) Tájház üzemeltetése


4. A közművelődéssel kapcsolatos feladatellátás tárgyi és személyi feltételei


7.§


(1) Kunfehértó Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Fehértó Önkormányzati Közszolgáltatási és Kulturális Non-profit Korlátolt Felelősségű Társaság működéséhez szükséges az Önkormányzat tulajdonát képező ingatlanokat biztosítja.


(2) Az Önkormányzat biztosítja a közművelődési közszolgáltatás használói számára a helyszínterek, valamint az ott lévő tárgyi feltételek, technikai eszközök igénybevételét. A használatra vonatkozó részletes szabályokat, az igénybevételért fizetendő térítési díjakat és a díjmentességi kört a gazdasági társasággal kötött külön megállapodások tartalmazzák.


5. A közművelődéssel kapcsolatos feladatellátás finanszírozása


8.§


(1) Kunfehértó Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a közművelődéssel kapcsolatos feladatainak megfelelő színvonalú ellátása érdekében éves költségvetési rendeletében támogatást biztosít, mely az e feladatellátás céljára biztosított állami normatívából és – a költségvetés lehetőségének függvényében – saját forrásból tevődik össze.

E források kiegészülnek a közművelődési feladatellátásában résztvevő intézmények, civil szervezetek, egyesületek, alapítványok más forrásokból származó bevételeivel.


(2) Kunfehértó Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Fehértó Önkormányzati Közszolgáltatási és Kulturális Non-profit Korlátolt Felelősségű Társaság támogatását évente a költségvetési rendeletében állapítja meg. E támogatást a Fehértó Önkormányzati Közszolgáltatási és Kulturális Non-profit Korlátolt Felelősségű Társaság a közfeladatainak ellátására fordíthatja.


(3) Fehértó Önkormányzati Közszolgáltatási és Kulturális Non-profit Korlátolt Felelősségű Társaság által elért egyéb bevétel a közfeladatok – közművelődés esetében elsődlegesen a szakmai munka színvonalának emelését, a kötelező feladatok közé sorolt rendezvények számának növelését – ellátását szolgálja.


(4) A Fehértó Önkormányzati Közszolgáltatási és Kulturális Non-profit Korlátolt Felelősségű Társaság a rendezvény- és programtervet a tárgyévet megelőző év november 15-ig beterjeszti Kunfehértó Község Önkormányzatának Képviselő-testülete felé, melyet a testület hagy jóvá.



9.§


A közművelődési megállapodás keretében történő feladatellátás során a Képviselő-testület más intézmény, szervezet, egyesület, alapítvány által ellátott feladat szakmai költségeihez támogatást biztosíthat. Ennek mértékét az éves költségvetési rendeletben határozza meg.



6. Záró rendelkezések


10.§


(1) E rendelet 2017. január 1. napján  lép hatályba.


(2) Hatályát veszti Kunfehértó Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közművelődésről szóló 4/2002. (III.05.) önkormányzati rendelete.


Kunfehértó, 2016. november 14.



                 Huszár Zoltán                                                                       Kristóf Andrea

                  polgármester                                                                               jegyző

                                                                                                                          


ZÁRADÉK:


A rendelet kihirdetése a mai napon a Kunfehértói Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján való kifüggesztéssel megtörtént.


Kunfehértó, 2016. november 17.

                                                                                        


Kristóf Andrea

jegyző